építészet : környezet : innováció

Marina Center Balatonfüreden, avagy lehet Tescót máshogy is?

Balatonfüred rohamos fejlődésen esik át az utóbbi időkben, de a multi-hiper-szuper-marketekkel szemben eddig erős ellenállást tanúsított. A jég azóta megtört, felépült az első élelmiszer áruház. Legtöbb társától eltérően mégsem kék-pirosban pompázik, köszönhetően a megrendelők, a helyi főépítész és a tervező, Sebestyén Imre között kialakult egyetértésnek; s sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy a köznyelv elnevezte a „legszebb Tescónak”.

Balatonfüred városa mostanában látványos fejlődésen megy keresztül. Eddig azonban ellenállt, és nem épült a területén hipermarket. A fejlődés főként a part menti – turisták által látogatott - részekre koncentrálódott. A város kereskedelmi ellátása viszont nem követte a változó igényeket, nagyrészt megmaradt a hetvenes-nyolcvanas évek szintjén. (Az emberek a közeli településekre jártak át bevásárolni.) Ennek ellenére a helyi kereskedők komoly ellenállást tanúsítottak a terjeszkedő „multikkal” szemben. „Tesco épül a sportpálya helyén” hirdették és féltették a település képét. Ezek után a felépült létesítményt mégiscsak úgy emlegetik, mint a „legszebb Tesco”-t . Az üzletközpont megvalósítását a város vezetése és a szakmai képviselője a helyi főépítész (András István) már felkészülten várta. Előre meghatározták a részletes követelményeket, amiket egy ilyen épülettel szemben elvárnak. Mi is olyan épületet akartuk ide tervezni, ami maximális mértékben keresi a harmóniát a környezetével. Ezt a követelményrendszert a beruházó és a kereskedelmi cég is megértette és azonosult is vele.

 

 
Tesco Marina Center, építészet: Konstruma Mérnöki Iroda
 
Tesco Marina Center, építészet: Konstruma Mérnöki Iroda
Tesco Marina Center, építészet: Konstruma Mérnöki Iroda
Tesco Marina Center, építészet: Konstruma Mérnöki Iroda

 

A megvalósult épület a Tesco építészei, a főépítész és a tervezők párbeszédének és a hosszú egyeztetéseknek az eredményeként jött létre. A beruházásnak volt egy másik pozitív hatása, ugyanis az a híresztelésekkel ellentétben nem a sportpálya helyén létesült, hanem egy racionális ingatlan-fejlesztés eredményeként a futball-klub kihasználatlan területének értékesítésével kialakított telken. A bevételből a klub két új, korszerű (közte egy műfüves) pályát épített, ahol azóta már lelkes fiatalok rúgják a labdát.

 

 
Tesco Marina Center, építészet: Konstruma Mérnöki Iroda
Tesco Marina Center, építészet: Konstruma Mérnöki Iroda
Tesco Marina Center, építészet: Konstruma Mérnöki Iroda

 

A projekt fontos eleme volt az épületet körülvevő közterület megújítása. A város már korábban egy gyalogos sétány kiépítését tervezte, mely a főút mellett vezetne a központ felé és végighaladna az üzletközpont előtt. A sétánynak erre a területre eső szakasza a beruházással együtt valósult meg - igényes kertépítészettel, köztéri műalkotásokkal, új elemként kültéri fitnesz bútorok elhelyezésével. A köztéri szobrok elhelyezésének alapgondolata Kutas Árpád alpolgármesteré volt. A sétány terveit – az üzletház kerttervezőivel együttműködve - Wallner Krisztina készítette, aki már korábbi munkáival is nagymértékben hozzájárult a füredi közterületek megújításához. A sétány tervezése során a meglévő faállomány megvédésre és megtartásra került, az épületet mintegy „hozzáterveztük” a faállományhoz. Ez a ligetes park mintegy zöld „oázisként” veszi körül az üzletközpont falait, árnyékot adva az ide látogatóknak.  

 

Tesco Marina Center, építészet: Konstruma Mérnöki Iroda
Tesco Marina Center, építészet: Konstruma Mérnöki Iroda
Tesco Marina Center, építészet: Konstruma Mérnöki Iroda
Tesco Marina Center, építészet: Konstruma Mérnöki Iroda

 

Az üzletház kétszintes kialakítású. Az alsó szinten a részben lefedett gépjárműparkoló, az üzletház közlekedő blokkjai és ehhez kapcsolódó üzletek (gyógyszertár, virágüzlet, kávézó, balatoni borok háza, sportbolt, a kert felé nyitott kávézó és egyéb kis üzletek kaptak helyet. Mivel a létesítmény elsősorban „autós” bevásárlóközpont ezért fontos volt a megfelelő méretű parkoló elhelyezése. Az üzletek a sétány felé homlokzatokkal meg vannak nyitva, melyhez teraszos kerthelyiségek kapcsolódhatnak. Ezek a földszinti üzletek építészetileg lehatárolják a telek belső részében kialakított parkolót, és a főút felé városias homlokzatot tud mutatni az épületet. A felső (emeleti) szint egyik részét a belső közlekedőről nyíló üzletházként alakítottuk ki, mely közlekedő a mozgójárdától a hipermarkethez vezet el (a városban elsőként itt létesült mozgójárda). A két oldalon elhelyezett bérüzletekkel, a nyugati végében food-court jellegű vendéglátó egységekkel (éttermekkel, kávézóval, gyermek játszóházzal) kialakított épület-részhez a körforgalom felőli oldalon kávézó-terasz kapcsolódik. A nyári szezonban ez egy nyüzsgő bevásárlóutca képét mutatja.

 

Tesco Marina Center, építészet: Konstruma Mérnöki Iroda
Tesco Marina Center, építészet: Konstruma Mérnöki Iroda
Tesco Marina Center, építészet: Konstruma Mérnöki Iroda
Tesco Marina Center, építészet: Konstruma Mérnöki Iroda
 

 

A két épületrész találkozásánál található még egy másik bejárat is lépcsőházzal és akadálymentes lifttel. A 3000 m2 eladóterű hipermarketet a TESCO GLOBAL ZRT bérli és üzemelteti. A megszokott elrendezésű áruházakhoz képest itt több fényt engedtünk be az eladótérbe és az üzletekbe, ezáltal világosabb, barátságosabb lett, mint a korábbi áruházak. Az áruházhoz a patak felőli részen egy teljesen körülhatárolt, „elrejtett” gazdasági udvar kapcsolódik, melyben a gépészeti blokk is helyet kapott. A kültéri gépészeti berendezések tetőfelépítményekbe kerültek, építészeti elemekkel körülhatárolva. A tető jelentős része extenzív zöldtetőként került kialakításra.
Az épület funkcionálisan három zónára tagolható:

  • Az üzletház (bérüzletek, vendéglátás) és a parkoló zónája – amely egy szabadon átjárható, kifelé is nyitott építészeti kialakítást eredményez. Az elhelyezés során két ellentmondó szempontot kellett figyelembe venni, egyrészről azt az igényt, hogy a gépjárművel történő megközelítés és a kényelmi szempontok érvényesülhessenek, de ezzel együtt meg kellett oldani, hogy a vendéglátás és a vásárló zónák gépjármű-„mentesek” legyenek, valamint a két közterület felé néző homlokzat ne egy „garázs” homlokzataként jelenjen meg.
  • A TESCO hipermarket zónája – amely az első zónánál zártabb, funkcionálisan befelé forduló építészeti kialakítást, megformálást igényelt. Emiatt az elrendezés miatt ezt a részt a nyitottabb épületrészek veszik körül, a főút felőli kisebb homlokzatszakaszt pedig zártabban, de építészeti eszközökkel tagolva alakítottuk ki.
  • A TESCO hipermarket technológiai zónája és gazdasági udvara – amely funkcionálisan a legzártabb egység, építészetileg három részből áll. A gazdasági udvar, a technológiai terület és a gépészeti blokk alkotja ezt a zónát.

 

Tesco Marina Center, építészet: Konstruma Mérnöki Iroda
Tesco Marina Center, építészet: Konstruma Mérnöki Iroda
 

 

A gazdasági udvart a telek patak felőli részén helyeztük el, zárt, zajvédő kerítéssel határolva. Az épület tömegének tagolása a funkcionális elrendezéshez igazodik. A homlokzati felületeket tovább tagoltuk az épületen végigvonuló vertikális osztásrendszerrel, amely a tömör felületeken vakolt vagy kővel burkolt sávokból, valamint szintén függőleges tagolású (áttört vagy üvegezett) nyílásokból és a főút felé az áruház zónáját a közterülettől lehatároló árnyékoló „falból” áll. A körforgalom felőli épületsarkot hangsúlyos elemmel kívántuk kiemelni. Ez az épületrész kétszintes, árkádos jellegű és fedett teraszokat is magában foglal. Az épület jellegzetes alaphangulatát a narancsbarna színű szendvicspanel és a mészkő színének kombinálása adja. A tervezési programban alapvető igényként került megfogalmazásra az energiatudatos, környezetet kímélő megoldások alkalmazása, az épület így is valósult meg, mind az alkalmazott technológiai rendszerekben, mind a felhasznált természetes anyagokban.

Sebestyén Imre


Tesco Marina Center

vezető tervező: Sebestyén Imre
építész munkatársak: Várhidi Tamás, Égető Sándor, Heusz György
szakági tervezők:
statika: Hensler Dezső - Ödenburger Mérnöki Iroda Kft.
gépészet: Kolarovszki László, Balogh Balázs - Kőrös Consult Kft.
közmű, út, közlekedés: Jankó Tamásné - Pannonterv kft.
kert-Sétány: Wallner Krisztina - Tilia Kertészeti Bt.
kert-Tesco: Nagy Gyöngyi - Rolla Bt.

generáltervező: Konstruma Mérnöki Iroda Kft.
tervezés éve: 2009
kivitelezés éve: 2009-2010.
bruttó szintterüklet: 9000 m2
beruházási költség: 2,5 milliárd Ft
építtető: HBF Reál Beruházó Kft. - Horváth Gábor
generálkivitelező: Market Építő Zrt. - Scheer Sándor, Pintér Lajos, Gaál György
Tesco technológia: Tesco - Globákl Áruházak Zrt. - Arláth Zsolt

3 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »