építészet : környezet : innováció

Média Építészeti Díja 2007 - A díjazottak

November 8-án este lezárult a 2007. évi választási folyamat, és kiderült melyik épület és terv kapta a Média Építészeti Díját.

A november 8-án este a Műcsarnokban megrendezett eseményt telt ház, fantasztikus hangulat és boldog nyertesek jellemezték. A zsűri és a közönség szavazatai alapján négy tervezőcsapat vihetett haza díjakat.

Az epiteszforum.hu által szervezett esemény díszvendége, Csete György építész 70. születésnapja alkalmából egyfajta életműelismerést kapott, egy csokor virág, némi bor és vers formájában. Az ünneplés után sem maradt észrevétlen a jeles építész, a zsűrizés közben többször is szót kért, hogy elmondhassa pozitív élményeit a szavazásban bemutatott projektekről és tervekről.

A zsűri véleményét idén két elismert építész szakíró – Wesselényi-Garay Andor és Martinkó József – néhol csípősre sikerült kritikái egészítették ki, ami újabb színt hozott az amúgy sem unalmas esemény menetébe. A zsűrizés folyamata minden bemutatott terv és épület esetében is a tervezők két perces prezentációjával kezdődött, ezt követően a zsűri tagjai pontozással szavaztak, és elmondhatták véleményüket az adott pályaműről. A szakmai bírálók nem szólhattak bele a szavazásba, így biztosítva a laikusnak számító újságírók véleményszabadságát.

Az interneten szavazó szakemberek és a zsűri véleménye néhány pont eltéréssel szinte megegyezett, ezzel bizonyítva azt, hogy ha keveset is, de mindenki ért az építészethez.

A díjakat a következő tervek és épületek kapták:

Az építészfórum szakmai olvasói Rudnai Eszter diplomamunkáját, egy Valenciába álmodott fürdőépület tervét tartották a legjobbnak, amit az oklevélen kívül az OCÉ Hungária Kft. egy vásárlási utalvánnyal honorálta.
Az index.hu olvasói az idei év legszebb épületére adhatták le voksukat. Az eredmény nem volt meglepő, az előző évekhez hasonlóan ismét egy családi ház nyerte el az internetezők tetszését. Páricsy Zoltán – az indexen csak „hobbitszállásnak” titulált – visegrádi családi házáért Vitra vásárlási utalványt és elismerő oklevelet kapott.

A tervek közül a zsűri a 4ARCh építészcsoport tervét hozta ki győztesnek. A Pilisvörösvár határába tervezett városi uszoda és sportcsarnok látványtervei megosztották a laikus és a szakmai zsűri véleményét, azonban ebben az esetben is a zsűri szava döntött. Nyereményük egy Hansgrohe ajándékcsomag volt.

A Média Építészeti Díja megépült projektetek kategória győztesének az Enersys vállalat székházát kiáltották ki, melynek tervezői, Nagy Csilla és Tóth Zoltán legelsőnek mutatták be épületüket, azonnal el is hódítva szinte minden zsűritag tíz pontos szavazatát. A díjon felül a Nemetschek egy komplett tervezőszoftver-csomagját kapták a fiatal építészek.

A zsűri tagjai a magyar média képviselői közül kerültek ki:

  • Heti Válasz: Devich Márton és Sümegi Noémi,
  • Magyar Nemzet: P. Szabó Ernő
  • index.hu: Földes András
  • HVG: Jakus Ibolya
  • Népszabadság: Szalai Anna
  • Figyelő: Dániel András
  • a zsűri elnöke az MTV Kultúrház műsorvezetője: Rózsa Péter volt.

Szakmai zsűri: Wesselényi-Garay Andor (Atrium) és Martinkó József (hg.hu)

Az est házigazdája: Pásztor Erika Katalina, médiaművész és Vargha Mihály, főszerkesztő (epiteszforum.hu)

A rendezvényt a Raiffeisen Ingatlan Zrt., az OCÉ Hungária Kft. és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Az est díszvendége: Csete György építész

Rózsa Péter (Kultúrház, mtv)
Rudnai Eszter (közönségdíjas a Tervek kategóriában)

Veres Gábor (K.L.M.V. csoport)
4ARCh csoport - A zsűri által díjazottak a Terv kategóriában
Jakus Ibolya (hvg)

Sugár Péter
A szakmai megmondóemberek: Wesselényi-Garay Andor, Martinkó József

P.Szabó Ernő (Magyar Nemzet) és Földes András (index.hu)
Devich Márton (Heti Válasz)

Dániel András (Figyelő)
Sümegi Noémi (Heti Válasz)
Szalai Anna (Népszabadság)

Gosztonyi Miklós a Krull-Ung képviselője
Bujdosó Attila
Szentmáry Szabolcs
 
Bulcsu Tamás
Páricsy Zoltán

Nagy Csilla és Tóth Zoltán az Enersys székház tervezői
Pásztor Erika Katalina és Vargha Mihály (Építészfórum)

A nyilvános zsűrizésen kiosztott pontok a csatolt PDF-ben olvashatók.

Fotó: Kajor Balázs

vélemény írásához jelentkezzen be »