/ ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó
Technológia

Megjelent az Archicad legújabb, 24-es verziója

1/1

Hirdetés
?>
1/1

Megjelent az Archicad legújabb, 24-es verziója
Technológia

Megjelent az Archicad legújabb, 24-es verziója

2020.09.15. 11:44

Cikkinfó

Cég, szervezet:
Graphisoft

Termék, technológia:
Archicad

Címkék:
szoftver

A felhő alapú tervezés és a csapatmunka támogatása a Graphisoft fejlesztésének célja. A legújabb verzió, az Arhicad 24 olyan újdonságokat tartalmaz, amelyek elsősorban az építészek és a szakági mérnökök közötti valós idejű, felhőalapú csapatmunka minőségét és hatékonyságát emelik magasabb minőségi szintre. A felhőalapú tervezői csapatmunka a nemzetközi építőipari tervezés legmodernebb modellje, amelyet már csak a BIM alapú szoftverek képesek megoldani.

A magyar alapítású globális vállalat, a Graphisoft SE. közel 30 éve fejleszti a felhasználói igények, illetve az építőipari digitalizáció innovátoraként a világpiac meghatározó tervező szoftverét, az Archicad-et. A mai napon, a Graphisoft budapesti központjában Reicher Péter regionális igazgató, valamint Bánáti Béla a Bánáti + Hartvig építésziroda vezetője egy online eseményen közösen indították el az Archicad 24 magyar verziójának forgalmazását. A Graphisoft SE. a világpiac meghatározó innovátora sikereit azzal a fejlesztési szemlélettel éri el több mint 30 éve, hogy az iparági digitalizáció trendformálója, és a BIM szemléletet elsőként alkalmazta, és ma már az építészek és társmérnöki szakágak együttes munkáját kiszolgáló szoftvercsaládot és IT szolgáltatásokat kínál.

A legnagyobb nemzetközi és állami építőipari beruházások már csak BIM alapú tervezéssel és kivitelezéssel készülnek, mert csak az ilyen típusú szoftverek és szolgáltatások képesek megfelelni az egyre szigorúbb hatósági, környezetvédelmi, valamint a befektetői elvárásoknak. Az Archicad szoftvert alkalmazza a világ legnagyobb tervezőirodáinak jelentős része, és olyan beruházások készülnek a tervezőplatformmal és a felhőszolgáltatásával, mint a jövőre átadandó Merdeka torony Kuala Lumpurban, Malajziában, amely 118 emeletével jelenleg a világ második legmagasabb épülete.

A vállalat idén jelentette be új digitális stratégiáját, amelynek célja, hogy a világpiacon a legmagasabb szintű szakmai együttműködését és az építőipari értéklánc teljes körű integrációját biztosítsa egyedülálló, felhő-alapú megoldásaival. A szoftver az építészek és a szakági tervezők között lehetővé teszi a munkafolyamatok megosztását, ezáltal a csapattagok között növeli az átláthatóságot, illetve erősíti a bizalmat és csökkenti a párhuzamos munkavégzés kockázatát. Mindez a korábbinál magasabb hatékonyságú tervezési, mérnöki és kivitelezési munkát eredményez.

„Büszkék vagyunk arra, hogy globális vállalatként most is fő tesztpiacunk a magyar, az itthon dolgozó építészek, mérnökök tapasztalatai, észrevételei fontos részei a fejlesztési folyamatunknak a nemzetközi visszajelzések mellett. Az Archicad fejlesztésében elsőként váltottunk itthon és a nemzetközi piacon is BIM szemléletre.  Ma pedig a családi házaktól a világ legmagasabb épületén át nagyvárosokat ellátó kórházak tervezéséig szoftvereinkkel segítjük a beruházók és a lakosság terveinek megvalósítását."

– mondta Reicher Péter, a Graphisoft SE. regionális igazgatója.

Az Archicad 24 újdonságai az építészeknek és a szagági tervezőknek kínál olyan új funkciókat, mint például a szerkezetelemzési modell, a fizikai Archicad modell és a külső statikai szoftver modellje közti kétirányú integritást, az észrevételek, javaslatok kezelése, a változáskövetés, verziókezelés, amin keresztül a felhasználók pontosan nyomon követhetik a tervezési változásokat, és akár a tervezési változatokat is értékelhetik.. Az új megoldások egyrészt a már meglévő funkciók továbbfejlesztései, illetve a felhő alapú csapatmunka (BIMcloud) újabb kiegészítései. A tervezők munkáját megkönnyíti az algoritmikus tervezési munkafolyamatot támogató PARAM-O kiegészítő a valósághű renderelés és a kategóriájában egyedülálló modell összehasonlítási lehetőséget, amely számos lehetőséget kínál a tervezők és kivitelezők számára a 3D modellek két csoportja közötti változások megjelenítésére, a tervezési döntések időigényét lerövidítve lehetővé teszi a pontosabb, gyorsabb és eredményesebb tervezési együttműködést.

A Graphisoft megoldása, az Archicad a világ 108 országában 27 nyelven érhető el. A magyar piacon az Archicad tervezőszoftver az építészek között piacvezető, 90%-os lefedettséggel (forrás GFK kutatás). 2017 óta a szoftver már nemcsak az építészek munkafolyamatait, hanem a szakági tervezők és kivitelezők felhőalapú bekapcsolódását is támogatja.

A Graphisoft SE valamint tulajdonosa, a Nemetschek AG meghatározó szereplők az AEC (építészet-gépészet-építőipar) nemzetközi piacon, és termékeik a legmagasabb minőségű szoftveres támogatást kínálják az iparág szereplőinek. Az építőipari digitalizáció még mindig jelentősen elmaradt más gazdasági szektorokhoz képest. Az Accenture Kantar TNS 2017-ben készített világindexe alapján az építőipar a második legkevésbé digitalizált iparág (40%), amelyet például jócskán megelőz az autóipar (79%) is. Az építőipar sereghajtó abban a tekintetben is, hogy világszinten ebben a szektorban költenek a vállalatok az éves forgalmukhoz képest a legkevesebbet digitalizációra, mindössze 1,2%-t, míg az oktatási cégek 5,5%-t, az egészségügyi szektorban pedig 4,1%-t. Ugyanakkor évről évre bővül az építőipari szoftverértékesítés, a Cambashi BIM Design Observatory becslése szerint a BIM szoftverpiac mérete az idei 8 milliárd euróról 2022-re 10 milliárd euróra emelkedik.

Az Archicad 24 szakmai újdonságai:

Tervezés

Az Archicad 24 a tervezési változások integrált kezelésével a korábbinál gyorsabb tervezési döntéseket biztosít, az új, továbbfejlesztett formalehetőségek mellett az egyszerű MEP modellezést is biztosítja.

Együttműködés

Az új verzió minden, a tervezési folyamatban résztvevő számára biztosítja a tervezési alternatívák folyamatos problémakövetését, a valós idejű változáskövetést, a fontos változások egyszerű kijelölését és kezelését, valamint a közvetlen modell-elérést. A Graphisoft piacvezető BIMcloud technológiája jelentős frissítésen ment keresztül az Archicad 24-es verziójában. A BIMcloud biztonságos, valós idejű együttműködést tesz lehetővé a terven dolgozó csapattagok között, amely a terv méretéhez tetszőlegesen skálázható, független a tervösszetettségétől, az irodák helyszínétől, a résztvevők számától, az építészek és a szakági mérnökök közösen tudnak tervezni a nagy teljesítményű „BIM Track Changes" munkafolyamaton keresztül, beleértve a Smart Model Compare megoldást, amely bármelyik két BIM modell összehasonlítását lehetővé teszi, benne ugyanannak a tervnek a két eltérő verzióját is – ez megmutatja a különböző dizájn opciókat és segít összehasonlítani a tanácsadói tartalmakat.

Vizualizáció

A program magával ragadó 3D élményét valós idejű fotorealisztikus megjelenés, valamint a tervek folyamatos frissítését és megosztását lehetővé tevő böngésző-alapú megtekintés egészíti ki. Az Archicad 24 kiemelkedő vizualizációját a piac legnépszerűbb, díjnyertes prezentációs és koordinációs webes applikációja, a BIMx támogatja, amely az építőipari projektek minden résztvevője számára elsőrangú BIM élményt kínál a tervezés, kivitelezés és üzemeltetés teljes életciklusában.

Dokumentáció

Az Archicad 24-be integrált Python kódolási nyelv használatával automatizált munkafolyamatokat és – ezen keresztül – jelentős hatékonyság- és eredményesség növekedést lehet elérni.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Salgótarjáni utcai zsidó temető // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:15
9:15

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Design

Premontrei templom, Ócsa // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:14
8:50

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.