építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Megnyílt Észak-Magyarország első bevásárló-, szolgáltató- és szórakoztató komplexuma, az Agria Park

Az Agria Park területét egykor az Egri Dohánygyár foglalta el. A közel 22000 m2 alapterületű bevásárlóközpont három szinten várja vendégeit neves üzletekkel, kiállításokkal, programokkal és a felújított ősfás parkkal. Tervezők: Schön Építész Iroda és Wing Tervező

Részlet a Wallis Ingatlan Zrt. sajtóközleményéből.

Agria Park
2008. március 7-én megnyitotta kapuit Észak-Magyarország első bevásárló-, szolgáltató- és szórakoztató komplexuma az Agria Park. A Wallis Ingatlan egri nagyberuházása 15 hónap alatt valósult meg. A közel 22000 m2 alapterületű bevásárlóközpont három szinten várja vendégeit neves üzletekkel, kiállításokkal, programokkal és a felújított ősfás parkkal.

Az Agria Park területét egykor az Egri Dohánygyár foglalta el. Az 1896-ban alapított üzemet 1992-ben vásárolta meg Philip Morris, majd 2004. júniusában döntött a gyár bezárásáról. A dohányipari óriás 2005-ben pályázatot írt ki a volt gyárterület hasznosítására, amelyet 10 pályázó közül a Walis Ingatlan nyert meg, így 2006 márciusában a három hektár alapterületű ingatlan a Wallis Ingatlan Zrt. tulajdonába került.

A befektető célja egy olyan épületegyüttes kialakítása volt, amely megőrzi és illeszkedik a történelmi városképhez, és méltó utódja lehet az itt álló egykori dohánygyár épületének. A tervezőcsapat szakértelmének köszönhetően a bevásárlóközpont egyedülálló a hazai piacon, rendhagyó koncepciója – a hagyományos és modern külső, valamint a funkcionális belső terek ötvözése – ugyanis egyedi megjelenést kölcsönöz a komplexumnak.

 

Agria Park - belső kert
Agria Park - Víztorony

 


A tavaly februári alapkőletétel óta gyors ütemben épült az Eger történelmi városközpontjában található többszintes létesítmény, mely regionális és országos szinten is kuriózumnak számít. A komplexum magán viseli napjaink design megoldásait és vonalait, amelyek egyedülálló módon illeszkednek a fejlesztő által megőrzött és felújított régi épületegyütteshez. Ilyen az egriek jelképévé vált víztorony, a korábban itt álló dohánygyár eredeti kovácsoltvas szerkezete és a máig dohányillatot árasztó tetőszerkezete.

A régió legmodernebb bevásárlóközpontjában szép számmal lesznek jelen éttermek: összesen 7 gyorsétterem különböző nemzetiségű kínálattal, 1 fagyizó, 1 cukrászda, 1 szendvicsbár és 3 kávézó várja a látogatókat. A vásárlók igényeinek megfelelően helyet kapott számos olyan szolgáltatás, amely megkönnyítheti a látogatók mindennapjait. Házon belül intézhetik napi teendőiket a komplexumban található pénzváltó, újságos, gyógyszertár, fodrász és órajavító, Mister Minit, virágüzlet, ajándék- és játékboltok segítségével. Banki szolgáltatásokat is elérhetünk az itt üzemelő fiókokban. A szórakozni vágyó látogatók a Roulette Teremben tölthetik el az időt. Ezen kívül a bevásárlóközpontban egy háromtermes mozi is nyílik, amivel komoly hiányt pótolnak az építtetők a térségben. A komplexum alatt az első órában ingyenes 500 férőhelyes parkoló segíti az ide látogatók parkolását. Eger legnagyobb mélygarázsa óriási mértékben bővíti a belváros parkolási kapacitását is.

Régi és új homlokzat együttélése
Az Agria Park kivitelezését gondos tervezőmunka előzte meg (az építés során a dohánygyár falából vett rétegvizsgálat segítségével állapították meg az eredeti színeket, amelyeket azután alkalmaztak a felújítás során), amelynek eredményeként a fejlesztő három szinten közel 19000 m2 üzlethelységet, 1600 m2 irodát és 1400 m2 raktárterületet alakított ki a legmagasabb minőségi elvárásoknak megfelelően. A bevásárlóközpontban a 3,75 méteres bolti belmagasság, elrejtett gépészeti rendszerek biztosítanak kellemes légkört. Ehhez társul a pihenés mellett rendezvények lebonyolítására is alkalmas – az építkezés során is nagy figyelemmel megóvott – ősfás park, amely az európai uniós szabványoknak megfelelő játszóteret kapott. Az épület teljes külső környezete akadálymentesített, amellyel a kerekesszékkel élők mellett a kismamák közlekedését kívánják megkönnyíteni.

A kivitelezésében az ország egyik vezető kivitelező vállalkozása, a generál kivitelező Market Építő (a Wallis Ingatlan Csoport tagja) vállalta a főszerepet. További közreműködők voltak a lebonyolító és műszaki ellenőr Óbuda-Újlak, a tervező Schön Építész Iroda és a szintén Wallis Ingatlan Csoporthoz tartozó Wing Tervező.

forrás: sajtóanyag

vélemény írásához jelentkezzen be »