építészet : környezet : innováció

Megújul a magyar szecesszió emblematikus marosvásárhelyi épülete

Restaurálják a Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján épült marosvásárhelyi Kultúrpalota külsejét, homlokzati díszítőelemeit, belül pedig felújítják a Maros Megyei Könyvtár lépcsőházát, a tükörtermet és a hangversenyterem orgonáját is.

Az 1911 és 1913 között épült háromemeletes palota homlokzatát Körösfői-Kriesch Aladár A magyar kultúra apoteózisa című mozaikja díszíti. A négy bejárati ajtó fölötti bronzreliefek Liszt Ferencet, Szent Erzsébet legendáját, a két Bolyait, Aranka György írót és az első Nyelvművelő Társaság megalapítását, illetve Erkel Ferenc Bánk Bán című operájának egyik képét jelenítik meg. A palotában a hangversenyterem mellett kiállítóterek és több reprezentatív terem is található, ezek közül a tükörterem a legszebb, amelyet 12 színes üvegablak díszít. Ezek a székely mondavilág és népballadák jellegzetes képeit örökítik meg.


Komor Marcell, Jakab Dezső: Kultúrpalota, Marosvásárhely


"Több mint 100 év telt el azóta, hogy felépült a Kultúrpalota, amely mára Marosvásárhely egyik szimbólumává vált. Büszkék vagyunk arra, hogy Maros megyében található a szecessziós építészet egyik legszebb alkotása, amely nemzetközileg is ismert" - mondta Péter Ferenc, a Maros megyei tanács elnöke. A felújítás mintegy 6,5 millió lejbe (455 millió forintba) kerül, ebből mintegy hatmillió lej (420 millió forint) az Európai Unió által biztosított, vissza nem térítendő hitel. A munkálatokat 2021 második feléig kell befejezni. A munkálatok végeztével a Kultúrpalota ismét eredeti szépségében lesz látható, és a projekt részét képező digitalizálás révén virtuálisan is látogathatóvá válik - derült ki a Maros megyei önkormányzat szerdai közleményéből.

forrás: MTI

 

vélemény írásához jelentkezzen be »