építészet : környezet : innováció

Megújult a 30 éves Katona József Színház

Megújult belső terekkel, egész nap nyitva tartó kávézóval, valamint könyv- és ajándékbolttal várja szeptembertől nézőit az alapításának 30. évfordulóját ünneplő Katona József Színház. Az átalakítás terveit Molnár Bea készítette.
Befejeződött az idén 30 éves Katona József Színház nyári hónapokban végzett átépítése, melyet követően a teátrum nem csak új belsővel, de új funkciókkal is várja nézőit: a színház előterében egy utcafronti kávézó, valamint egy könyv- és ajándékbolt kapott helyet. Az egész nap nyitva tartó K:antin kávézó sajátossága, hogy - Európában egyedülálló módon - készpénzmentes vendéglátóhelyként működik, kialakítására a MasterCarddal kötött együttműködés keretében került sor.

 

Megújult a Katona József Színház, fotó: Garai Péter
Megújult a Katona József Színház, fotó: Garai Péter
Megújult a Katona József Színház, fotó: Garai Péter
 

 

A Katona reményei szerint az új típusú kulturális tér nem csak a színházba járók és az itt dolgozó színészek, hanem a belvárosba látogatók, az ott lakók, valamint az ide látogató turisták célpontja és találkozóhelye lesz.

Máté Gábor, a Katona ügyvezető igazgatója elmondta: „célunk a színház határainak kiterjesztése volt, egy olyan kulturális közösségi tér létrehozása, amely Magyarországon példa nélküli. A Katona indulása óta, az elmúlt három évtizedben mindig is új utakat keresett a művészi munka terén, most, a MasterCard-dal történő közös munka során, ugyanígy újító gondolkodásmódra törekszünk. Azt gondolom, hogy ma, amikor a kulturális intézmények működési háttere gyökeresen átalakul, komoly hangsúlyt kell fektetnünk a nonprofit és a versenyszféra együttműködésére. Mindezt a bevett sémák helyett valóban működő, kölcsönösen gyümölcsöző modellek bevezetésével – a K:antin ennek egy jó példája lehet.”

 

Megújult a Katona József Színház, fotó: Garai Péter
Megújult a Katona József Színház, fotó: Garai Péter
Megújult a Katona József Színház, fotó: Garai Péter
 

 

A színház régi vágya teljesült az előcsarnok most befejezett átalakításával. 2010-ben írták ki a pályázatot fiatal építészek számára, amelyet Molnár Bea nyert meg. Közel másfél évnyi együttgondolkodás után alakult ki a végleges építészeti koncepció, amely a fogadóteret a berendezési tárgyakkal együtt a színház világához hasonlóan, díszlet-szerűen képzelte el - mindezt modern formában.

2013 elején két kiállítás nyílik a FUGA-val közösen
. Az első februárban Koncz Zsuzsa fotóiból, majd márciusban katonás relikviákból és a színház ikonikus előadásainak jelmezeiből álll össze egy tárlat, melynek záróeseménye egy aukció lesz. „Szeretnénk, ha szinte funkcionálisan is hozzánk tartozna a FUGA és reméljük, a jövőben szoros együttműködés alakulhat ki a két intézmény között” - hangsúlyozta Máté Gábor.

vélemény írásához jelentkezzen be »