Design/Belsőépítészet

Méltó előteret kapott a Deák tér ikonikus épülete

1/16

A Modern és Breitner áru- és lakóház a torony 1953-as elbontása előtt

A Modern és Breitner áru- és lakóház a torony 1953-as elbontása előtt
A Modern és Breitner áru- és lakóház napjainkban
Az előtér korábbi állapota
Az előtér korábbi állapota
Az előtér korábbi állapota
Alaprajz
Metszetek
Részlet (Fotó: Valastyán Igor)
Részlet (Fotó: Valastyán Igor)
Részlet (Fotó: Valastyán Igor)
Részlet (Fotó: Valastyán Igor)
Részlet (Fotó: Valastyán Igor)
Részlet (Fotó: Valastyán Igor)
Részlet (Fotó: Valastyán Igor)
Részlet (Fotó: Valastyán Igor)
A Modern és Breitner áru- és lakóház Deák utca felőli bejárata
A Modern és Breitner áru- és lakóház a torony 1953-as elbontása előtt
A Modern és Breitner áru- és lakóház napjainkban
Az előtér korábbi állapota
Az előtér korábbi állapota
Az előtér korábbi állapota
Alaprajz
Metszetek
Részlet (Fotó: Valastyán Igor)
Részlet (Fotó: Valastyán Igor)
Részlet (Fotó: Valastyán Igor)
Részlet (Fotó: Valastyán Igor)
Részlet (Fotó: Valastyán Igor)
Részlet (Fotó: Valastyán Igor)
Részlet (Fotó: Valastyán Igor)
Részlet (Fotó: Valastyán Igor)
A Modern és Breitner áru- és lakóház Deák utca felőli bejárata
1/16

A Modern és Breitner áru- és lakóház a torony 1953-as elbontása előtt

Méltó előteret kapott a Deák tér ikonikus épülete
Design/Belsőépítészet

Méltó előteret kapott a Deák tér ikonikus épülete

2019.11.23. 07:07

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Pyxis Nautica, Tótszabó Tamás, Monori László, Tóth Dávid

Társasházi előterének belsőépítészeti átalakítása (Modern és Breitner áru- és lakóház)

Tervezés éve:
2017-2019

Építés éve:
2019.09.

Stáblista

Tervező: Pyxis Nautica design & build / Tótszabó Tamás, Monori László, Tóth Dávid
Kivitelező: Wortex Kft.

A Deák téren álló Modern és Breitner áru- és lakóház az 1960-as évekbeli átalakítás során kapta Deák utcára néző bejáratát. A még egy átlagos lakóházhoz is méltatlan állapotú előteret a közelmúltban a Pyxis Nautica tervezésében tették méltóvá a gyönyörű Jugendstil homlokzathoz. 

A Deák téren álló impozáns hatemeletes, a szecesszió korszakában született Jugendstil homlokzatú épület 1910-12 között  épült Révész Sámuel és Kollár József építészek tervei alapján. A megbízók Stern Alfréd, Modern Lőrinc és Breitner L. Zsigmond posztó nagykereskedők voltak, így a korabeli pesti polgárság az épületet Modern és Breitner áru- és lakóházként ismerhette meg. 

Az épületnek számos híres lakója volt, a teljesség igénye nélkül néhányuk: Nemes Marcell műgyűjtő; Iványi Grünwald Béla, Medvecky Jenő, Kmetty János festőművészek, Ferenczy Noémi gobelinművész.

A Modern és Breitner áru- és lakóház a torony 1953-as elbontása előtt
1/16
A Modern és Breitner áru- és lakóház a torony 1953-as elbontása előtt



Saroktömbjének tetőidomát és tornyát 1953-ban lebontották, a ma is látható csonkán lecsapott sarki tömegkialakítása ezután keletkezett. A hatvanas években lakásait felaprózták, melynek hatására a fő lépcsőház mellé újakat alakítottak ki. Tervezési területünk az egyik ilyen újonnan létrejövő, a „Fashion Street”-ről (Deák Ferenc utcáról) nyíló kapualj, mely az épület egyetlen polgári bejárata jelenleg. A meglévő állapot nem volt méltó az épülethez, de egy átlagos házhoz sem. Az előtérben villamos elosztószekrények, szabadon futó kábelek, a telefonközpont korábbi szekrényei éktelenkedtek, nőtt módon gyűltek a postaládák a falon. 

A lépcsőházhoz tartozó lakásokon kívül két ügyvédi iroda is működik a házban, így a lakók és az irodák közös megbízása nyomán láttunk munkához, hogy a társasház pénzügyi lehetőségéhez mérten az épülethez méltó előteret hozzunk létre. Célunk egy kortárs, a ház karakteréhez diszkréten idomuló enteriőr kialakítása volt, mely figyelembe veszi a mindennapi használhatóságot, illetve szem előtt tartja az egyszerű karbantarthatóság igényeit is.

Az előtér korábbi állapota
3/16
Az előtér korábbi állapota



Az utcai és az udvari kijárat összekötéseként létrejövő kapualj oldalirányban kapcsolódik a lépcsőházhoz, melyet biztonsági rács határol. A térben ezen kívül még egy tároló ajtaja található. Építészeti szándék volt, hogy a zegzugos előteret addig egyszerűsítsük, amíg lehet: álmennyezettel, a falak kiegyenesítésével, beépített szekrényajtókkal (elrejtve minden elektromos berendezést) és beépített postaládákkal, hogy végeredményként egy nyugodt és egyszerűen értelmezhető teret kapjunk.

Részlet (Fotó: Valastyán Igor)
12/16
Részlet (Fotó: Valastyán Igor)

A tér szűkössége miatt a felületeket világos anyagokkal burkoltuk. A padló melegszürke terrazzo burkolatához  a falak tekintélyes méretű  márvány mintázatú kerámia burkolatot kaptak. A burkolatokból „kipipettázott” világos melegszürke szín jelenik meg a többi felületen is: a postaládák, az új udvari kapu, az új rács, az elektromos szekrényeket takaró fal mind ezt az árnyalatot kapta. A világításról az eredeti épület korából ihletet merítő art deco jellegű falikarok és függesztékek, egy alkonykapcsolóra kötött álmennyezetbe süllyesztett led profil lámpa és a lábazatokat megmosó rejtett led szalagok gondoskodnak.

Részlet (Fotó: Valastyán Igor)
13/16
Részlet (Fotó: Valastyán Igor)



A homogén felületeket sárgaréz részletek egészítik ki - ilyen a lábazat, a faliújság, cégtábla, az ajtóhúzók betétje és erre rímelnek a világítótestek fém szerelvényei is.

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk