Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig
Épülettervek/Hallgatói terv

"...Míg egy darabban látsz"

1/1

Nem adom fel - 1. helyezett, építészet: Gyökér András, Riesz Abigél

Hirdetés
?>
Nem adom fel - 1. helyezett, építészet: Gyökér András, Riesz Abigél
1/1

Nem adom fel - 1. helyezett, építészet: Gyökér András, Riesz Abigél

Épülettervek/Hallgatói terv

"...Míg egy darabban látsz"

2011.05.20. 12:15

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Riesz Abigél, Bakos Bálint

Letölthető dokumentumok:

A BME Épületszerkezettani Tanszéke, a Nem Adom Fel Alapítvány és a Magyar Passzívház Szövetség országos ötletpályázatot hirdetett nappali tagozatos építész hallgatók részére egy alacsony fenntartási költségekkel működő, sérült emberek számára tervezett passzívház lakóotthon megtervezésére. Az érdekes szakmai kihívásról, a pályázat eredményeiről Bakos Bálint és Riesz Abigél számol be.

„NEM ADOM FEL" – Lakóotthon sérült emberek számára – hallgatói tervpályázat, a pályázók szemével
A BME Épületszerkezettani Tanszéke, a Nem Adom Fel Alapítvány és a Magyar Passzívház Szövetség országos ötletpályázatot hirdetett nappali tagozatos építész hallgatók számára azzal a céllal, hogy alternatívákat nyújtson a NEM ADOM FEL ALAPÍTVÁNY által létrehozandó, alacsony fenntartási költségekkel működő, sérült emberek számára tervezett passzívház lakóotthonhoz. A legfeljebb 400 m2 alapterületű lakóotthon főleg állandó bentlakásra, de ideiglenes beköltözésre is alkalmas, 8 lakóegységet, kiszolgáló helységeket és közösségi tereket tartalmaz. A lakóotthonhoz tartozik egy üzlet vagy kiállító helység, amely az otthonban lakó sérült embereknek nyújt munkalehetőséget.

A következő néhány gondolatban a tervezési folyamatról, annak sajátosságairól, nehézségeiről, valamint a pályázóként megszerzett tapasztalatokról szeretnénk szólni.

A pályázat kiírása és a beadási határidő között mindössze egy hónap állt rendelkezésre a pályaművek elkészítésére. Annak érdekében, hogy valaki egy ilyen – a szó szoros értelmében komplex – tervezési feladatra átgondolt választ tudjon adni, szükség van egy sokrétű tudással rendelkező, jól szervezett csapatra.

A tervezési folyamat bemutatása négy meghatározó kérdés vezérfonalán történik:

 • Mit?
 • Hova?
 • Kinek?
 • Mennyiért?

Mit?
A feladat egy sérült emberek által használt, passzívház minőségű lakóotthon megtervezése volt. A program meglehetősen összetett és a beépíthető területhez képest nagy helyigényű; körülbelül nettó 700 négyzetméter. A tervezési programban jól megfigyelhető volt egyfajta kettősség. Szükség volt egyfelől a leendő lakók által használt és az ezeket kiszolgáló, befelé forduló funkciókra, másfelől pedig a külvilággal való kapcsolat megteremtését kezdeményező funkciósorra.

A folyamat műszaki oldalát tekintve követelmény volt a passzívház minőség elérése, melyet közelítő számításokkal is igazolnunk kellett. A passzívházak ismérve, hogy éves szinten kevesebb, mint 15kWh/m2 fűtési energiát igényelnek, tehát a fenntartási költségük nagyságrenddel alacsonyabb egy mai előírásoknak megfelelő épületénél. Az imént említett energetikai követelmények nagy szigort feltételeztek mind az építészeti, mind az épületszerkezeti tervezés során. A tömeg szükségszerűen megfelelő benapozásától kezdve annak lehűlőfelület-arányán keresztül a szerkezet termikus burkának folytonos vonalvezetéséig mindenre gondolni kellett.

Hova?
A tervezett lakóotthon felépítéséhez a III. kerületi Önkormányzat ajánlott fel építési telket. A telek a Békásmegyer-Ófalu és a békásmegyeri lakótelep találkozásánál, a Kőbánya és az Ezüsthegy u. sarkán található, alapterülete: 823 m2. A tervezési helyszín sajátosságai nehéz helyzetet teremtettek az épület telepítését illetően. A telek geometriai jellemzője, hogy egyrészt oldalhatáraitól 3,5 illetve 6,5 m-re el kell húzni az építési vonalat, másrészt az utca sarkánál egy 5 m egyenlőszárú háromszöget levágtak az építési vonalból. A környező, népies hangulatú egyszintes épületek léptékükben eltérnek a tervezendő háztól. Az Ezüsthegy utca mentén meghatározóan földszintes, nyeregtetős, oldalhatáron álló, oromfallal az utcafrontra néző lakóházak találhatóak, míg a Kőbánya utca egészen vegyes képet mutat.

Habár a kijelölt saroktelek benapozás szempontjából igen kedvező, építészetileg nehéz feladatot jelent az utcasarok megfogalmazása, ráadásul a hatósági előírások alapján utcaképi védelemmel kell számolni. Ezen feltételek mellett adódott a számszaki probléma, hogy a tervezési program nagy helyigénye miatt az építési vonalon belül a beépíthető területet maximális mértékben ki kellett használni.

Kinek?
A munkafolyamat során különösen fontos volt, hogy tulajdonképpen kinek is készül a ház, ki fogja azt napi szinten használni. A kiírás meghatározta, hogy különböző típusú és mértékű fogyatékossággal élő emberekről van szó, tehát az építészeti tervezés szempontjából meghatározó kerekesszékes közlekedés akadálymentes biztosítása mellett gondolni kellett a látás-, halláskárosultakra, szellemi sérültekre is. A BME Épületszerkezettani Tanszéke és a Nem Adom Fel alapítvány, segítő kezet nyújtva, több programot/előadást szervezett a pályázóknak, melyek által közelebb kerülhettünk az akadálymentes tervezés szemléletéhez.

Mennyiért?
Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a projekt a szó szoros értelmében szociális jellegű. Talán a legnehezebb feladatnak mondható egy működőképes, jól használható, egyszerű építészeti gesztusokat sem mellőző, mégis aránylag olcsó ház tervezése. A beruházási költség jelen esetben nagyon fontos tényezője kellett, hogy legyen minden pályázatnak. Munkánk során oda kellett figyelnünk az anyaghasználat józanságára, az épületszerkezeti megoldások költségeire, valamint az alapterület minden négyzetméterének kihasználtságára.

Végső soron minden nehezítő tényező és a szokatlanul szűk határidő ellenére a pályázat igen jó lehetőség volt minden résztvevő hallgató számára. Ki tudja, mikor adódik hasonló alkalmunk egy ténylegesen létező problémára reagálva végiggondolni építészetileg, szerkezetileg és energetikailag egy hasonló léptékű és komplexitású passzívházat? Az egyetemi tanulmányok mellett, a szakmai fejlődés szempontjából mindenképpen nagy pluszt jelent egy vagy több hasonló pályamű kidolgozása.

Néhány adat a pályázattal kapcsolatban:

A tervpályázat jellege, formája
A tervpályázat jellege: hallgatói ötletpályázat
A tervpályázat formája: nyilvános, titkos

Benyújtandó munkarészek

 • a terv koncepcióját bemutató rajzos szöveges lap
 • helyszínrajz, telekrendezési, tereprendezési terv M=1:200
 • alaprajzok M=1:100
 • szükséges metszetek M=1:100
 • homlokzatok M=1:100
 • látványterv
 • műszaki leírás (a kialakítás indoklásával, építészeti, akadálymentesítési, szerkezeti, épületgépészeti, épületenergetikai ismertetéssel)
 • határoló szerkezetek fajlagos hőveszteség-tényezőjének meghatározása, nyári túlmelegedési kockázat számítása
 • a termikus burok három egymáshoz kapcsolódó részlete, mely bemutatja az egyes szerkezetek rétegfelépítését, hőhídmentesítését M=1:5

A bíráló bizottság tagjai
elnök: Dr. Becker Gábor, BME Épületszerkezettani Tanszék tanszékvezető egyetemi tanár, DLA okl. építészmérnök
tagok:
Dely Géza - Nem Adom Fel Alapítvány kuratóriumi elnök
Papp Szabolcs - Nem Adom Fel Alapítvány szóvivő
Ábrahám Péter - Budapest III. Kerületi Önkormányzat főépítészi referens
Fekete Antal - Finta és Társai Építész Stúdió Kft., Ybl díjas vezető tervező
Ertsey Attila - Magyar Építész Kamara alelnök, vezető tervező
Varga Tamás - BME Lakóépülettervezési Tanszék, egyetemi docens, DLA vezető tervező
Horváth Sándor - Magyar Passzívház Szövetség (MAPASZ), BME Épületszerkezettani Tanszék, egyetemi adjunktus, okl. építészmérnök
Dudás Bence - Magyar Passzívház Szövetség (MAPASZ) ügyvezető, okl. építészmérnök
titkár: Pataky Rita - BME Épületszerkezettani Tanszék, egyetemi mestertanár, okl. építészmérnök

A bírálóbizottság komoly szakmai viták után az alábbi döntést hozta:

I. helyezett (120.000,- Ft) 2. sz. pályamű,
jelige: KAPOCS (BME Építészmérnöki Kar); Gyökér András, Riesz Abigél

II. helyezett (80.000,- Ft) 5. számú pályamű,
jelige: VATTACUKOR (BME Építészmérnöki Kar); Bakos Bálint, Batizi-Pócsi Péter, Berecz Zsolt Gábor, Dévai Zoltán, Ivicsics Júlia, Juhász Norbert, Ligeti Máté, Vágvölgyi Éva Eszter, Várszegi Zsolt,

A bírálóbizottság III. helyezést nem adott ki.
Dicséretben részesítette (40.000,- Ft) az 1. számú pályaművet,
jelige: GREENBOX (BME Építészmérnöki Kar); Bodnár Ágnes, Kis Tibor, Martonosi Dorottya, Tóth Ádám

A munkák színvonalára való tekintettel a bírálóbizottság valamennyi nem díjazott résztvevőnek költségtérítést ítélt meg 20.000 Ft értékben;

3. számú pályamű,
jelige: ÓZON (Debreceni Egyetem Műszaki Kar Tervező Építészmérnök MSC); Batizi-Pócsi Gergő, Hajdú Barna, Gulyás Eleonóra

4. számú pályamű,
jelige: NAF (BME Építészmérnöki Kar); Kroó Anna, Szőke Márk

6. számú pályamű,
jelige: SZE-2011 (Széchenyi István Egyetem, Győr); Füleki Dávid, Hídvégi Miklós

Bakos Bálint
Riesz Abigél

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Nézőpontok/Történet

TORNALJA // Rejtett Kincsek

2023.05.04. 17:21
9

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk