építészet : környezet : innováció

Mikroelektronika, avagy városi ékszer a Victor Vasarely Pályázaton

Amint arról korábban már hírt adtunk, Imre Péter és Máté Tamás alkotása nyerte a Victor Vasarely Nemzetközi Művészeti Pályázatot. Az október 10-én felavatott győztes munka koncepcióját maguk az alkotók mutatják be a most következő ismertetőben.

Inspiráció

Az alap inspirációt a szoborhoz a nyomtatott áramkörök és a számítógépek billentyűzetének vizuális valósága adta, aminek az átírásával, illetve egyszerűsítésével alakult ki a kompozíció. Kezdettől fontos szempont volt, hogy emberléptékű, szerethető, és „használható” plasztika készüljön, ami egyszerűséggel, arányokkal, anyagokkal, valamint változó fényekkel hoz létre varázslatot.

Mikroelektronika - Imre Péter és Máté Tamás díjnyertes munkája

Forma és anyagok

Ez a szobor nem a formáról-formákról, sokkal inkább alapritmusokról, anyagokról és az anyagok közt kialakuló párbeszédről szól. Formai egyszerűségét az egységeknek választott azonos méretű négyzet alapú kubusok adják, az anyagok valamint a különböző vertikális paraméterek pedig a változatos ritmust hivatottak megadni. Anyaghasználatában az üveg és acél kettőse dominál, melyet LED világító elemek egészítenek ki. A hordozó szerkezet egy keretbe foglalt, nagyjából átlós irányú zártszelvény-sor, melynek anyaga acél. A felső traktus elemei vastag falú speciális üvegből, (melyek közül jó néhány homokfújt) valamint saválló acélból készültek.

Mikroelektronika - Imre Péter és Máté Tamás díjnyertes munkája

Üveg és fény

A vastag falú üvegelemek felületén megjelenő pára, és az, hogy néhányuk homokfújt felületkezelést kapott, az alatta elhelyezett fény-csíkokat izgalmas változatossággal téríti el megjelenésében. Mivel az alsó tartógerendák sötét tónusúak, nappali fényviszonyok közt is érvényesülnek ezek a rajzolatok. A keret oldalsíkját szintén egy tervezett ütem mentén lett áttörtté téve, fokozva a lefele is kibukkanó világítás attraktivitását. Ez egyben egy vízszintes reflexió a kubusok vertikális ritmusára.

Bemutató prezentáció - 9

Bemutató prezentáció - 7

Üveg és fém

A koncepció anyagválasztása végül a saválló acél és az üveg lett, ami egy nagyméretű, keretbe foglalt városi ékszer hatását keltheti. Ennek a gondolatnak alapján illetve egy kis filozofikus pikantéria mentén került egy darab rozsdás felületű cor-ten kocka a kompozícióba, egy apró kis disszonanciát okozva.

Mikroelektronika - Imre Péter és Máté Tamás díjnyertes munkája

Imre Péter, Máté Tamás

 

Koncepció: Imre Péter
Pályázati anyag: Imre Péter, Máté Tamás
Alkotó-tervező: Imre Péter
Asszisztens: Máté Tamás
Fénykép: Máté János, Máté Tamás
Pályázat: II. Victor Vasarely International Art Contest for Art in Public Space
Helyszín: Aix-en-Provence, Franciaország
Tervezés éve: 2012-2013
Avatás: 2013.10.10.

 

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »