építészet : környezet : innováció

Millenáris Széllkapu ötletpályázat - Hrabák Luca, Serestyén Tamás, Tolonics Kristóf munkája

Bemutatjuk Hrabák Luca, Serestyén Tamás, Tolonics Kristóf díjázásban részesített pályaművét, melyet a Millenáris Széllkapu Ötletpályázatára készytettek.

Koncepció

Koncepciónk lényege a terület hármas tagolása, amely során a telek egy mozgalmas köztéri minőségből fokozatosan válik csendes parkká a körúttól a Millenáris park felé haladva. Az átmeneti zóna a telek közepén álló csarnok köré szerveződik, amelyben egy nyitott, állandó tartózkodásra alkalmas, növényzettel gazdagított közösségi tér jön létre.

Koncepció

A körút felől egy nagyvonalú rézsűt képzeltünk el, amely egyrészt védi a területet, és zárást biztosít a körút felől, másrészt attraktív fogadóelemként is funkcionál. A terepplasztika mögött, a csarnok előtt egy elnyújtott, mozgalmas városi tér jelenik meg. A teret a csarnokhoz kapcsolódó pergolarendszer határolja, amely alá vendéglátóhelyek települhetnek ki. A csarnokban a köztéri és a parki funkció találkozásaként átmeneti teret képzeltünk el, így itt egy zöldfelületekkel tagolt, fedett köztér jön létre. A Millenáris park felől egy egybefüggő zöldfelületet, parkot képzeltünk el, amely a szerelőcsarnok és a melegpörgető előteréül szolgál, enyhén ellejt az épületektől. Egybefüggő felületével kiegészíti a környék tagoltabb rekreációs zöldfelületeit.

A Mammutot és a Millenáris parkot összekötő fő gyalogos közlekedési útvonalat rendeztük, a Margit körút felől fogadóteret alakítottunk ki. A szerelőcsarnokot minden oldalról átjárhatóvá alakítottuk, a parkolási lehetőséget mélygarázzsal biztosítottuk, amely a Fény utca felől érhető el. A régi Gazdasági és Közlekedési Minisztérium épülete a tervezési területet teljesen leválasztja Margit körútról, így a budai hegyek felőli friss levegő áramlását megakadályozza a körút felé. A minisztérium épületének elbontásával mind magassági mind szélességi értelemben nyitottabbá válik a tér, a légáramlási viszonyok javulnak. A szerelőcsarnok homlokzatának megnyitásával lehetőség nyílik az épület átszellőzésére.

Épületek

Épületek

Célunk, hogy a szerelőcsarnokot megtöltsük élettel, amely különböző nyitásokon keresztül a kültérben folytatódik és fordítva. A csarnok 2 hosszanti traktusa közül az egyikben műteremlakások állnak a térben, míg a másikban közösségi kubusok, melyekben egy kiállítótér és nyitott teraszos kávézó található. A csarnok régi bakdarus szerkezetét kihasználva, a gerendán egy végigfutó függőfolyosót alakítanánk ki, amelyen a műteremlakások és a kiállítótér lennének megközelíthetőek. A lakások saját erkéllyel rendelkeznek, melyek áttörik és tagolják a homlokzatot a Margit körút felől. A lakásokat pályázat útján lehetne igénybe venni meghatározott időtartalmakra. A kortárs kiállító tér 2 szintes, a terepszinttől hét méterre kezdődik, hogy ne akadályozza a csarnokba bekúszó külső parkot. A kiállítótér és a kávézó oldalfala vetítési felületként szolgál.

A melegpörgető grandiózus épületét Ganz emlékpontként hasznosítjuk, környezetét pedig burkolt, fásított térként képzeljük el. Az épület egyik szárának elbontásával marad egy meghatározó statikus tömeg, amelyben múzeum kerül kialakításra. A bejárattal szemben lévő magas fal vetítőfelületként funkcionál. A csarnok oldalfait három szint magasságon keresztül váltakozva kibontanánk, és az üvegfal mögé a gyár által termelt berendezések darabjait állítanánk ki.

Látványterv

Az egész területet szeretnénk a köz számára bejárhatóvá tenni, és az év lehető legnagyobb részére biztosítani a parkhasználat lehetőségét. A burkolat és a zöldfelület arányát 40-60%-os területarányban képzeljük el, így a városi tér és parkterületek jellemzői ideális arányban ötvöződhetnek. A csarnokban megjelenő zöldfelület újszerű élményt jelent a fedett térben, amely mind az idelátogatóknak, mind a műtermek bérlőinek ideális kikapcsolódási lehetőséget biztosít. A környező területek számos látogatót vonzanak, akiknek szintén szeretnénk kikapcsolódási teret biztosítani.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »