Közélet, hírek

Milyen lesz a jövő otthona? Hamarosan nyílik a Construma

1/1

?>
1/1

Milyen lesz a jövő otthona? Hamarosan nyílik a Construma
Közélet, hírek

Milyen lesz a jövő otthona? Hamarosan nyílik a Construma

2018.04.06. 05:30

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Dosszié:

Bruttó 44 ezer négyzetméteren, 5 pavilonban és a szabad területeken csaknem 600 kiállító várja a nagyközönséget április 11–15. között a Construma kiállításon. Az első három napon szakemberek, majd hétvégén az építkezést, felújítást tervező lakosság is részese lehet az immár egyik legjelentősebb építőipari rendezvénynek, ahol 18 országból 85 külföldi kiállító is bemutatkozik.

A régió legjelentősebb építőipari és otthonteremtési kiállításává nőtt esemény középpontjában ezúttal az új technológiák és megoldások, az automatizálás, az úgynevezett "okos otthonok", valamint a mindennapok dizájn-megoldásai (OTTHONDesign) állnak. A látogatók számos újdonsággal találkozhatnak, a három szakmai nap pedig minden eddiginél bővebb programot kínál. A szakmai napok középpontjában idén az építőipar munkaerő-hiányát enyhítő kezdeményezések állnak. Ezek közül is kiemelkedik a "Szakmalandia" elnevezésű rendezvénysorozat, amely elsősorban a pályakezdő szakmunkásokat és a tanulni vágyó fiatalokat célozza, valamint az ehhez kapcsolódó Szakmák Éjszakája. A "Construma Kert" kiállításon rendezik a Euroskills főpróbáját, a fiatal magyar kertészek szakmai versenyének döntőjét.

Az építőipar folyamatos fejlődése nyomán a Construma mára egy több kiállításból álló csokorrá fejlődött. A fokozott kiállítói érdeklődésen is jól mérhető, hogy már hónapokkal a kiállítás előtt gyakorlatilag megteltek a pavilonok. Az igények figyelembe vételével ezúttal is külön épületben kap helyet a megújuló energia és az épületgépészet (RENEO), a lakberendezés és design (OTTHONDesign), valamint a kerttervezés, kertépítés (Construma Kert).

Találkozik a szakma

A Construma első három napja hagyományosan elsősorban a szakembereknek szól. Már nem újdonság, hogy a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara saját képzéseit is itt tartja, az A és D pavilonban felépített konferencia teremben, amelyekért a tagok továbbképzési pontot kapnak. Nem mellesleg az Építész Kamara tagjai számára a kiállítás megtekintéséért is továbbképzési pont jár.

A világítástechnikát, épületautomatizálást magába foglaló "Electrolight" tematika tavaly növekedésnek indult, és ez a tendencia folytatódik idén is, már több mint 500 négyzetméternyi területet foglalnak el a kiállítók ebben a témában. A "Smart City" konferencia sem maradhat el, melynek témája a városüzemeltetési technológia magyarországi lehetőségei. A D pavilonban működik majd RENEO tájékoztatási sziget, és a VGF Központ "Robbants fel magad!" épületgépészeti kalandparkja is ismét várja az érdeklődőket.

Több szakterület speciális konferenciája, előadása is színesíti majd a programot. A témák közül kiemelkedik a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség, a BKSzC és a BKIK által szervezett "Fától a bútorig – a faipar napja a Construma-n". Az esemény középpontjában a szakképzett munkaerő áll: az iparágban érdekelt cégek személyes találkozókon mutathatják be álláslehetőségeiket a fiatal munkavállalóknak.

A munkaerő hiány enyhítését és a szakképzés népszerűsítését célozza a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum rendezésében megvalósuló három napos szakmai programsorozat, a "Szakmalandia" is, ahol a Centrum 11 iskolájának több mint 200 szakmája mutatkozik be.

A "Construma Kert" kiállításon tartják majd a Euroskills főpróbáját, a fiatal magyar kertészek szakmai versenyének döntőjét. A Euroskills kétévente megrendezett, nemzetközi szakmai verseny, ennek a magyarországi előválogatóját tartják a "Construma Kert" keretein belül meghirdetett X. Magyar Kertépítő Verseny és Show-n. A verseny a kiállítás ideje alatt zajlik, így a közönség nemcsak a kész kerteket, hanem az építést is megtekintheti. A válogató ünnepélyes eredményhirdetése április 13-án 14 órakor lesz, a C pavilon színpadán.

Újdonság lesz az idei kiállításon a Napelem Farm konferencia, amelyen a részvevők a többi között a napenergia üzleti lehetőségeiről is tájékozódhatnak. Kiemelkedő jelentőségűnek ígérkezik az építőipari munkaerő hiánnyal foglalkozó beszélgetés, amelyet a FISSAC 2020 projekt részeként "Erőforrás hatékonyság az építőiparban" címmel április 13-án rendeznek.

A tavalyi kedvező fogadtatás után a Construma idén újra úgynevezett szakmai túrákat szervez hat témakörben – nyílászárók és árnyékolók, tetők és tetőterek, falak és szigetelések, gépészet és villamosság, lakóterek és burkolatok, valamint a Construma-díjasok bemutatása – az építési szakemberek számára. A cél: olyan újdonságok megismertetése, amelyekre egy konferencia keretében nincs mód.

A hétvége a nagyközönségé

Az építkezéshez szükséges anyagok, gépek, eszközök mellett gyakorlati bemutatókkal, ingyenes tanácsadással, akciókkal, finanszírozási megoldásokkal várják a látogatókat a kiállítók szombaton és vasárnap. A hagyományosan igen népszerű bemutatók között lesz tetőfedő és kőfaragó bemutató a passzázson, kaktusz- és bonsai bemutató, kert- és növényápolási tanácsadás a C pavilonban. Az F pavilonban a lakberendezéshez, a lakásbelső kialakításához kaphatnak tanácsokat a látogatók.

Az F pavilonban az automatizálás, a megújuló energia és az innovatív épületgépészeti megoldások a főszereplői "A Jövő Otthona" standján. A HUNGEXPO célja ezzel a projekttel, hogy a látogatók számára bemutassa: a technika teljes mértékben a lakók szolgálatában áll, az ő kényelmüket szolgálja, és az okos megoldások egy lakásban mára már nem feltétlenül csak a luxuskategóriájú házakban elérhetők. Mindezt a Lakberendezők Országos Szövetsége által tervezett skandináv stílusú enteriőrökben elhelyezve. Világos, könnyen áttekinthető, élhető terek, természetes anyagok találkozása a legkorszerűbb technológiákkal és csúcsminőségű design termékekkel, egy 150 négyzetméteres "kiterített" lakásban. (A projekt a szakemberek számára is kiváló alkalom, hogy áttekintést kapjanak e legújabb trendekről, és szakmai tárlatvezetések keretében részletes információkkal gazdagítsák ismereteiket.)

A RENEO kiállításon a megújuló energia a meghatározó témakör, de itt kapnak helyet azon épületgépészettel foglalkozó cégek is, akik az évenkénti megjelenést választva 2018-ban is részt vesznek a Construma Otthonteremtési csokron. Egyre nagyobb teret kapnak a költségoptimalizálást segítő, legmodernebb épületautomatizálási rendszerek.

Az építkezéshez szükséges alapanyagok, a lakásbelső kialakításához felvonultatott magas színvonalú termékek mellett a megújuló energia hasznosításának megoldásai, a kerttervezés, kertépítés eszközei is megjelennek a kiállításon sok programmal és újdonsággal együtt. Ez utóbbi téma igen látványos környezetben kap helyet, hiszen a Construma Kert pavilonjában láthatják a látogatók a X. Magyar Kertépítő Verseny és Show versenymunkáit, az Agrármarketing Centrum támogatásával. A látvány mellett helyet kapnak a kerti kisgépek, szerszámok, a kertépítés egyéb eszközei, a növények, a tanácsadás és a színpadi bemutató programok.

Egyedülálló kezdeményezés a kiállításon a "Szakmalandia" keretében megrendezett Szakmák Éjszakája április 13-án, ahol az az egész napos, építőipari szakmákat népszerűsítő bemutatók után éjszakai programok is várják a fiatalokat. Másnap, április 14-én workshopokkal folytatódik a program. A Szakmalandia sátra egyben a Construma hivatalos pihenőzónája is, amely sportfoglalkozásokkal és zöldövezettel várja a vásár valamennyi látogatóját.

Az egész kiállítás egyik kulcsszava a dizájn, amely itt nem futurisztikus látványvilágot, hanem az élhető terek és felhasználóbarát tárgyak, bútorok kialakítását jelenti. A legújabb trendeket bemutató OTTHONDesign-on a magas színvonalú termékek mellett különleges programok is várják a látogatókat. A Magyar Design standján fiatal hazai tervezők legújabb munkáin keresztül tekinthetnek bele a bútortervezés trendjeibe.

A "Download Design"-on az elmúlt évek során kiállított, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói által tervezett egyedi gyermekbútorok legjobbjaiból gyermek játszósarkot alakítanak ki a rendezők. Újdonság, hogy a látogatók a kiválasztott kisbútort a kiállításon egy úgynevezett pop up store-ban akár rögtön meg is vásárolhatják.

A kiállítás része a "PUREDesign" elnevezésű kezdeményezés, amely olyan fiatal, tehetséges formatervezőknek ad megjelenési lehetőséget, akik termékeikkel már piacra léptek. A PUREDesign a kiállítás saját fejlesztésű tartalma, amely igazolja a Hungexpo elkötelezettségét a hazai dizájnszcéna erősítése és fejlesztése érdekében.

A PUREDesign egyik fontos eleme lesz majd az "OTTHONDesign Ősz" kiállításnak, amelyet október 12–14. között rendez a Hungexpo, a korábbiak mellett új partnerekkel és szakértői csapattal, az eddiginél is tartalmasabb, izgalmasabb programokkal. A három naposra tervezett esemény hiánypótló lesz az őszi szezonban a nagyközönség számára, a design szakma pedig egy újabb találkozópontként tekinthet a rendezvényre, melynek stratégia partnere a DESIGN HÉT Budapest fesztivál.

Construma

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk