Egyéb cikkek

Miskolc Bodótető tervpályázat városi lakóegyüttes (szomszédsági egység) létrehozására

1/5

1/5

Miskolc Bodótető tervpályázat városi lakóegyüttes (szomszédsági egység) létrehozására
Egyéb cikkek

Miskolc Bodótető tervpályázat városi lakóegyüttes (szomszédsági egység) létrehozására

2003.01.19. 23:00

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Aba Lehel, Bognár Tamás, Balogh Tamás

A 19. bírálati sorszámú pályamű

A 19. bírálati sorszámú pályamű

TALETA Építész Iroda Kft. - Bogár Tamás, Balogh Tamás, Aba Lehel.

A helyszínt bejárva egy magaslatot szemlélhetünk meg, amelyről kilátás nyílik Diósgyőr kapujára, valamint az avasi kilátótoronyra.

 

1/5

 

 

A tervezés során egy egyszerű, de mindenképpen újdonságnak számító elrendezést kaptak meg az épületek. A lakások, a közöttük található nyitott folyosók által egy szinten belül elkülönülnek. Mondhatni, hogy egy-egy családi ház elszeparáltságát próbálják megközelíteni.

Az így kialakított kettes-hármas épület együttesek egy ellipszis alakú belső teresedés köré szerveződnek. Ez alatt az ellipszis alatt kaptak helyet a különböző tárolók a mélygarázzsal együtt, melyeket a gépkocsi lehajtón kívül négy lépcsőn keresztül lehet megközelíteni.

 

2/5

3/5

 

 

A terület tájolása hatott az elhelyezésre, ugyanis a szobákan, étkezőkben, nappalikban tartózkodó lakók valamely napszakban egyaránt élvezhetik a nap szeretetét. A kevésbé fontos helyiségek zömével az északi oldalra kerültek. Itt figyelembe kell venni az állandó északnyugati szélirányt, amely hozzávetőleg megegyezik a Sajó völgyének irányával. Az állandó használatú helyiségek ablakaiból sok lakásnak kijut a kilátásból, a miskolci környezet még városiasnak mondható látképével. A panoráma élménye kiemelten élvezhető a felső szinteken kialakított tetőteraszokról, amelyek a lépcsőházakon keresztül szabadon megközelíthetőek.

 

4/5

 

 

Az esztétikai egységet a bronzbarna nyílászárók, a törtfehér vakolat, illetve a tetőkről a falakra lefutó cinkszürke fémlemez fedés teszik még teljessebbé.

 

5/5

 

 

Mivel a helyszín egy közösségi szemlé-letre hivatott, ezért e megoldással az északi oldalon húzódó sétány, valamint az udvaron található növényzettel befut-tatható oszlopsor által határolt aréna kapcsolata is barátságossá teszik a lát-ványt az ott időzőknek, ezzel egy kellemes lehetőséget teremtve a együttélésre.

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk