építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Miskolci fedett sportuszoda

Megosztott II. díjban részesült az XYZ Építész Stúdió Kft.Építészet: B. Szabó Veronika, Osváth Gábor, Szeift Zsuzsanna, Radnóczi László, Bányai Éva
Megosztott II. díjban részesült az XYZ Építész Stúdió Kft.
 
Építészet: B. Szabó Veronika, Osváth Gábor, Szeift Zsuzsanna, Radnóczi László, Bányai Éva
Társtervezők:
Tartószerkezet: Szántó László - Exon Kft.
Gépészet: Bokor András - Vizaterv Kft.
Vízgépészet: Szebeni László - Víz x Víz Kft.
Elektromos: Tóth Zoltán - Plan-et Kft.
Kertterv: Szenzenstein Rita, Jámbor Kornél, Mőcsényi Flóra - Szimplex-táj Kft.
Úttervező: Havasi Zoltán - Uti-H Bt.
Látványterv: Radnóczi András
 

Részletes bírálat:

Az épület telepítése, és ezzel kapcsolatban közlekedési rendszereinek koncepciója következetes, dicséretes. A telek súlypontjába telepített uszoda feltárása K-Ny-i irányban történik egyenlő hangsúllyal, melyet az uszoda és a szolgáltató funkciókat elválasztó passzázs biztosít. Mindkét oldalon a tervező parkolókat javasol, ez jó megoldás.

Funkcionális kialakítása koncepcionálisan dicséretes, kisebb észrevételekkel: az öltözőkhöz a feljutás szűk lépcsőkön keresztül van biztosítva, a vendégforgalom irányítása, a beléptető rendszer nem egyértelmű. Személyzeti öltöző van, de nincs szeparálva a vendégforgalom elől. Üzemeltetési funkció helyiségigénye nincs megoldva. A nézőtér jó, a TV közvetítéshez szükséges technikai helyiségek azonban indokolatlanul túlméretezettek. A technikai helyiséget a medencetérbe esetlegesen elhelyezett pavilonban biztosította. Az eredményjelző a nézőkkel szemközti oldalon van, de a versenyzők számára ez nem megfelelő.

A tervben az építészeti és szerkezeti összhang biztosítja a színvonalas építészeti megjelenést. A korszerű technológiájú feszített árnyékolókkal ellátott üvegfalak látványosak, szakszerű karbantartást igényelnek. Az üveg végfalak árnyékolása nincs megoldva, pedig az Észak-kelet Dél-nyugat tájolás indokolná.

Gépészeti szempontból (épületgépészet, víztechnológia) az egyik legkidolgozottabb pályamű.

Összességében a terv komoly értékeket tartalmaz, ezért a Bíráló Bizottság megosztott II. díjban részesíti.

 


vélemény írásához jelentkezzen be »