építészet : környezet : innováció

Modern kézművesség - szobrok gumiabroncsból

Sok alkotó használja már a gumiabroncsot bútorokhoz vagy térelhatároló elemként, azonban megfigyelhető, hogy a gumi kerek alakjához ragaszkodnak. Baráth Gábor úgy gondolta, szakít ezzel a formai kötöttséggel és a megszokott forma helyett inkább a futófelületek mintázatában rejlő textúrához nyúl. 

Találd ki, mit akarsz, és igyekezz túlteljesíteni az elvárásaidat. (...) Gyakorolj rengeteget, és tedd nagyon magasra a lécet, válassz olyan távoli célt, amit csak nagyon nehezen érhetsz el. Mert ez a művész missziója: átlépni a saját korlátait. Az a művész, aki keveset akar és azt el is éri, tévúton jár.

Paulo Coelho

Az alkotóról

Baráth Gábor Mohács ismert busómaszkfaragója. Legrangosabb elismerése, hogy 2011-ben a Magyar Nemzeti Bank - tisztelegve a busójárás hagyománya előtt -, egy ezüst emlékérmét adott ki, melyen Gábor által készített maszkokról megmintázott grafika kapott helyet. 


Győztes gladiátort ábrázoló szobor, mely Budapest III. kerületi Torna és Vívó Egylet Sporttelepén található meg. - alkotó: Baráth Gábor


Baráth Gábor 2012-ben diplomázott a Pécsi Tudomány Egyetemen, Építész-tervezőművész szakán. Jelenleg is aktív tervezői munkát végez, szabadidejében fafaragással, szobrászkodással és kézművességgel foglalkozik. Egyetemi tanulmányai alatt találkozott a modern szobrászattal. Már volt akkor is olyan építészeti irányú gyakorlati terve, mely a hulladék újrafelhasználásról szólt. Feladatának érezte, hogy a környezetében megtalálható anyagokból új alkotásokat készítsen.

A gumiabroncs tartós és ingyen beszerezhető alapanyag. A használt gumiabroncsok újrafelhasználása a képzőművészetben egy szemléletmódot jelent. Arra tanít, hogy védjük környezetünket és gondolkodjunk szelektíven. Egy alkotáshoz nem feltétlenül érceket, kőzeteket bányászni és ezzel meddőhányókat létrehozni vagy fákat kivágni - az élő környezetet nem szükséges károsítani. Az erdő és az ember képes harmóniában is együtt élni. A túracipőnktől kezdve a túrakerékpárig mindennel „guminyomót” hagyunk az erdőben. A  modern ember szimbiózisban próbál élni a természettel, de ez már másfajta kapcsolatot jelent, mint a "műanyag forradalom" előtti korok. Figyeljünk oda élő környezetünkre és szemetünket használjuk fel tudatosan!


Szerencsét hozó kabala a Gyöngyöshalászi Apolló Gumigyárnak. Készült Apollo abroncsok felhasználásával. - alkotó: Baráth Gábor


Munkái olyan világra nyitnak ablakot, ahol a meghökkentés és az erő dominál. Finom, aprólékos kidolgozottság és az erő képez egy transzcendens antitetikus érzést. A gumiművészetét egy gyermeki, ösztönös játékosság alakítja, mely egy-egy újabb darab gumi elhelyezésével folyamatosan változik.

2015. tavaszán a LA FEMME magazin által szervezett "50 tehetséges magyar fiatal" című mentorprogramba beválasztották, ahol egy nagyobb kihívást jelentő területtel ismerkedhetett meg. Ennek segítségével próbál egy olyan képzőművészeti világot teremteni, ahol az alkotói kézművességet ötvözi az építészi, az orvosi, állatorvosi vagy a grafikusi szakmák tanulmányaival. Böszörményi Nagy Gergely (Design Terminál igazgatója) La Femme 50 tehetséges magyar fiatal program mentoraként a következőkkel jellemzi az alkotót: "Az első szó, ami Gáborról eszembe jut, a bátorság. Bátorság kell, hogy esélyt és perspektívát lásson egy régi mesterség megújításában. S bátorság kell persze a mentorprogramhoz, az új találkozásokhoz és impulzusokhoz is. Máris büszke vagyok rá."


Férfi felsőtestének tanulmánya, melynél szempont volt az anatómiai hitelesség. Budapesti szálloda enteriőrjében kap majd helyet. - alkotó: Baráth Gábor


A gumiszobrokról

Sok alkotó használja már a gumiabroncsot, mint bútor vagy térelhatároló elem, azonban megfigyelhető, hogy a gumi kerek alakjához ragaszkodnak. Gábor úgy gondolta, szakít ezzel a formai kötöttséggel és a kerek forma helyett inkább a futófelületek mintázatában rejlő textúrához nyúl. Véleménye szerint a gumi alkalmas, hogy dinamikusan, izgalmasan megjelenítsen élőlényeket. „Izomzat, erő, dinamika” - talán ezek a legmegfelelőbb kifejezések a gumialkotásai jellemzésére. A tartóváz anyaga acél vagy időjárásálló műgyanta (polirezin). A szobor alakjának kialakítása autógumikkal és motorgumikkal történik és a külső héjra kerül rá a kerékpárgumi. Rögzítése történhet csavarozással, szegecseléssel, tűzéssel vagy ragasztással, illetve fűzéssel, fonással.


A hagyományok szerint orrával előtúrja a szerencsét. A bőség, jólét, gazdagodás, termékenység jelképe. Anyagi biztonságot, gyarapodást is hozhat. A Market Építő Zrt. irodaházának belső terét díszíti. - alkotó: Baráth Gábor


Az alkotásokat speciális gumiápoló szerrel kell kezelni, hogy színét és tartósságát megőrizze az anyag, így UV- és időjárásállóvá válik. Középületek, közterek, belsőterek méltó díszévé válik. A felsorolt munkák a Market Építő Zrt. „Market Art” program keretében valósultak meg. A művész jövőbeli tervei között szerepel izgalmas bel- és kültéri alkotások létrehozása, melyekben a gumit - fa, fém és kő anyagok szimbiózisában fogja megmunkálni. Alkotásai elhelyezésére további támogatókat keres.

Baráth Gábor

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »