építészet : környezet : innováció

Műemlék lakóépület építészeti kialakítása, Petermann bíró utca 9.



Díjazásban nem részesült pályamű



tervező: MCXVI Építészműterem - Borsay Attila, Török Áron, Erdélyi Linda, Borsos Melinda

Díjazásban nem részesült pályamű
tervező: MCXVI Építészműterem - Borsay Attila, Török Áron, Erdélyi Linda, Borsos Melinda


 
Fotók: MCXVI Építészműterem

Műleírás

1. gondolatok

A budai várban lakni életminőség. Más, mint bárhol máshol. Egy életforma. Csend és nyugalom. Időtlen idő. Történelem és múlt együtt lélegzik a falakkal. Váratlanul felbukkanó és megnyíló belső udvarok, kapu átjárók…Kilátás gyakorlatilag mindenhonnan valahová. Szűk kis utcák, hézagmentes folytonos utcaképek. Összenőtt építészeti együttes. Egységes épülethalmaz kiugró formai és anyaghasználati extrák nélkül. Természetes értékállóság.

2. helyszínrajz – beépítés

A Petermann bíró utca és az Országház utca sarkán álló, korabeli fotókról tudjuk, hogy csonkán fennmaradt egyemeletes klasszicista épület bővítése, kiegészítése a feladat. Az udvar még üres…az utcai homlokzaton hézag van. Ezek bezárása egy egyszerűen formált tömeggel jó megoldásnak mutatkozik, mert az abban elhelyezett lakások kilátás és benapozás szerinti megnyitása szintén ebbe az irányba mozdítja el a házat. Ilyen módon kialakul egy három oldalról épülettel zárt udvar, a negyedik oldalt a meglévő tűzfal szegélyezi.

3. funkcionális kialakítás

A régi ház földszintjét megnyitjuk a közönségnek. Így a fakapu kitárul, és a kapuáthajtón át elérhető lesz a földszinten kialakított két üzlet helyiség, azok gazdasági bejáratával együtt. Innen fedetten nyílik továbbá az emeleten kialakított két , illetve három lakás lépcsőháza is. A belső udvar részben parkosított, a füves terület közepén kút áll. A zöld felület felkúszik a tűzfalra is, így a zöld architectúra az udvar részévé válik, bensőségesebbé alakítva azt. A meglévő sarok épület emeleti szintjén közel két egyforma lakás kerül kialakításra, két másfélszobás. Tovább haladva a tetőtérbe egy újabb lakás kerül kialakításra, mely a belső udvar felé néző tetősíkba vágott tetőterasz nagy üvegfelületein át kap természetes fényt. Az új épületszárny földszintje ketté osztott. A tűzfal felőli oldalon került elhelyezésre az emeleti lakások közös lépcsőháza, míg az udvar felé eső, és arra megnyíló oldalon egy kávézó fogyasztó tere kerül kialakításra. A kávézó nyáridőben kitelepül a belső udvar burkolt teraszára. A pinceszinten kerül elhelyezésre a kávézó- étterem borozó közös kiszolgáló funkciója a konyha, illetve a közös vizesblokk. Itt kapott helyet még a lakóépület közös tárolója és gépészeti helyisége. Az általános emeleti szinteken, összesen négyen lakások vannak. Olyan méretűek, melyek szerintünk a Várba valók. Nem kicsik, és nem nagyok. A hálók a belső kertre, míg a nappali-étkező az utcára néz. Így összesen a két épületben hét lakás kerül kialakításra.

4. építészeti kialakítás

A meglévő épület vakolt. Legyen az új is az. A meglévő épület egy raszterben perforált ház, vagyis ablakok követik egymást. Az új is ilyen. A két szomszédos épület között a lábazati szint átmenetet képez. Nemes anyagokat használunk, így durva szinezett vakolat, kő keret, fa ablak, bronz fogódzó, vászon árnyékoló. A bővítményként tervezett épület visszafogott, majdnem jellegtelen. Ugyanúgy, mint a meglévő sarokház. Nem akarnak konkurálni egymással. Ki az erősebb. Egyneműek. A ’60-as évek magyar építészettörténetének számos jó példája van a Várban való építésre. Mi csak az elődök nyomdokain próbálunk járni.

5. szerkezeti kialakítás

A meglévő épület kisméretű tömör téglafalas szerkezet, kívül, belül vakolt. A külső nyílászárók kapcsolt gerébtokos faszerkezetek, a külső egyrétegű üvegezésű szárny kifelé nyílik, míg a belső ablak kétszárnyú hőszigetelt üvegezésű. A kettő között lehúzható vászon ponyva árnyékoló van. A tető faszerkezetei, ácskötései megmaradnak a külső cserép héjalással együtt. A pincében kialakított borozó téglaburkolatos. Az újonnan épített épület földszintje részben pilléreken áll, az emeleti szintek külső főfalas szerkezetűek. A födémek sík monolit szerkezetek. A pinceszint vasbeton résfalazással készül. A zárófödém felett zöldtető készül a fokozott napvédelem miatt. Az új épület szárny kívülről vakolt, a külső nyílászárók faszerkezetek. Az utcai oldalon a francia ablakokat kőkeretek keretezik, a külső fogódzó bronz. A szellemi kötődést a két ház között az új házon is betervezett külső vászon ponyva árnyékoló segíti. Az épületben úgynevezett mennyezet hűtés-fűtés rendszert használnánk. A tetőről összegyűjtött csapadékvizet a kert öntözésére fordítanánk. A burkolatok tekintetében a hagyományosan szegezett fapadló, és a vizes helyiségekben a fehér csempék dominálnak. Az udvar díszburkolata kisméretű kockakő.

vélemény írásához jelentkezzen be »