építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Műemléki Világnap

Műemlékvédelem és történeti táj / 2001. április 18.

Amint arról előzetesen is hírt adtunk, Műemlékvédelem és történeti táj címmel millenniumi ünnepi ülést rendezett a Miskolci Nemzeti Színházban Borsod-Abaúj-Zemplén megye Önkormányzata, az Országos Műemlékvédelmi Hivatal és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága. A Világnap alkalmából többek között előadást tartott Dr. Baán László helyettes államtitikár (NKÖM) és Cselovszki Zoltán, az Országos Műemlékvédelmi Hivatal elnöke.

Dr. Baán László helyettes államtitikár (NKÖM)

A  világnapon hagyomány, hogy a műemlékvédelem különböző területein jeleskedő szakembereket miniszteri kitüntetéssel, Forster Gyula díjjal jutalmazzák. Forster Gyula a műemlékvédelem hajnalán, 1886-tól a Műemlékek Országos Bizottságának alelnöke, majd elnöke volt. A Műemléki Világnap alkalmából Dr. Baán László helyettes államtitikár adta át a Forster Gyula díjat a 2001.évi kitüntetetteknek

2001. évi Forster Gyula díjasok

Dr. Biczó Piroska régész
A Magyar Nemzeti Múzeum Középkori Osztályának tudományos főmunkatársa. Kecskeméten, majd a bátmonostori kolostortemplom területén végzett kutatásokat. 1993-tól résztvevője, jelenleg vezetője a székesfehérvári prépostsági templom feltárásának. Munkája során nagy gondot fordít a feltárt romok szakszerű feldolgozására és értelmezésére.

Dr. Fitz Jenő régész
A Fejér Megyei Múzeumok Igazgatóságának nyugalmazott vezetője, többek között Gorsium, a római kori város feltárásával és annak mediterrán hangulatot sugárzó bemutatási módjával szakmailag maradandót alkotott, ugyanakkor a nagyközönség számára is érdekes és tanulságos művet hozott létre, amely évtizedek óta turisták százezreit vonzza Tácra.

Káldi Gyula építész
Korábban műemlék helyreállítások tervezőjeként, jelenleg az OmvH osztályvezetőjeként a Kárpát-medencei műemlékek megmentéséért és védelméért tevékenykedik és évtizedek óta szolgálja a magyar műemlékvédelem ügyét. Tervezője számos középkori templom és lakóház mellett a jáki apátsági templom műemléki helyreállításának.

Dr. Kovács András művészettörténész
Marosvásárhelyi születésű, a Babes-Bolyai Egyetem Művészettörténet Tanszékének docense, az erdélyi reneszánsz művészet kiváló ismerője, kutatója és tudományos publikálója. Mindezek mellett számos jelentős műemlék építészettörténeti és helyszíni kutatását végezte-, végzi. Oktatói-kutatói tevékenysége mellett a kolozsvári székhelyű Entz Géza Művelődéstörténeti Alapítvány elnöke, az Erdélyí Múzeum c. folyóirat, továbbá az Ars Transsilvanica és az Erdélyi Műemlékek c. kiadványsorozatok szerkesztésében is hathatósan közreműködik.

Dr. Valter Ilona régész
Több, mint négy évtizede szolgálja a magyar műemlékvédelmet. Az általa vezetett kutatásokban régészek és műemlékes szakemberek generációi nőttek és nőnek fel. Kimagaslóan végzett munkájának ékes bizonyítékai az általa kutatott és másokkal közösen helyreállított műemlékek szerte az országban Vas megyétől Zemplénig, Jáktól Zsámbékon keresztül Boldváig.  

Dercsényi Dezső sajtódíj

A műemlékvédelem nem nélkülözheti a társadalom  együttműködését. E tekintetben nagy és felelősségteljes szerepe van a médiának. Dercsényi Dezső 1935-től haláláig 1987-ig szolgálta mind hivatalában, mind az egyetemi katedrán műemlékvédelmünket. A Műemlékvédelmi Hivatal elnöke, Cselovszki Zoltán 2001-ben a következőket tüntette ki a Dercsényi Dezső sajtódíjjal:

Rojkó Annamáriát "Az újpesti városháza száz esztendeje" című cikksorozatáért.

Az elektronikus média kategória díját megosztva:

Trebitsch Péternek, a Kossuth rádió "Szóra érdemes" sorozatában elhangzott, "A kisvárosi értékvédelem" című műsoráért, valamint
Ibos Évát, Ficker Pétert és Borbély Zsuzsát a szegedi "Hősök kapuja" című filmjéért, melyben a gondolat megszületésétől követi nyomon a "nagy átváltozást", az Aba-Novák Vilmos által 1936-ban készített falképek feltárását és restaurálását.  

Cselovszki Zoltán, az Országos Műemlékvédelmi Hivatal elnöke

A Világnap főtémájához - Műemlékvédelem és történeti táj - kapcsolódva rövid tudományos ülést is tartottak Cselovszki Zoltán elnökletével. Ízlítőként erről az ülésről Dr. Máté Zsolt "Tokaj-hegyalja - a világörökség lista várományosa" c. előadását tesszük közzé Dékány Tibor fotóival illusztrálva.

vélemény írásához jelentkezzen be »