építészet : környezet : innováció

Múlt és jövő összeforrasztása – Rézház Rákosmentén

Budapest legnagyobb lélekszámú kerülete a szocializmus időszaka alatt, a Rákos patak mentén húzódó települések mesterséges egyesítésével jött létre több mint 1000 paraszt- és polgárház elbontásával. Ennek a drasztikus „átformálásnak” esett áldozatul a korábbi történelmi településközpont is. Az önkormányzat hosszú távú célja egy modern kertváros kialakítása, melynek első lépése a hiányzó városközpont kialakítása. Az új főtér fontos eleme Berzsák Zoltán többfunkciós épülete.

RÁKOSMENTE – új városközpont
étterem és irodaépület

Budapest legkeletibb, egyben legnagyobb lélekszámú kerülete a szocializmus időszaka alatt, a Rákos patak mentén húzódó települések mesterséges egyesítésével jött létre. A 80-as években több mint 1000 paraszt- és polgárház elbontásával hoztak létre közel 8000 lakást. Ennek a drasztikus „átformálásnak” esett áldozatul a korábbi történelmi településközpont is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rézház Rákosmentén, első skicc - építészet: Berzsák Zoltán
Rézház Rákosmentén, látványterv - építészet: Berzsák Zoltán
Rézház Rákosmentén, látványterv - építészet: Berzsák Zoltán
Rézház Rákosmentén, étterem belső látványterv - építészet: Berzsák Zoltán
 

 

Rákosmentén az önkormányzat új stratégiát dolgozott ki az elmúlt években, mely korszerű, modern kertváros kialakítását tűzte ki hosszú távú célként. A fejlesztéshez komoly szellemi és anyagi erőforrásokat mozgósítottak, pályázatokat készítettek és nyertek el. A fejlesztés első eleme a hiányzó városközpont kialakítása. A korábbi buszpályaudvar helyén – a közlekedési csomópont átszervezésével – új főtér készült. Szemben, a főút túlsó oldalán a polgármesteri hivatal környékének rendezése szintén a közösségi élet színtereit kívánja bővíteni. Ennek fontos eleme ez a többfunkciós épület, mely a városháza bővítéseként igyekszik önállóságát is megtartva reagálni heterogén környezetére.

 

 
Rézház Rákosmentén - építészet: Berzsák Zoltán, fotó: Hajdú József
Rézház Rákosmentén - építészet: Berzsák Zoltán, fotó: Hajdú József
Rézház Rákosmentén - építészet: Berzsák Zoltán, fotó: Hajdú József

 

Az új épületrész átmenetet képez a főúttal párhuzamosan álló polgármesteri hivatal szikár tömbje és a szomszédos Fuchs-kastély parkja között. Az irodaépület metszékét követő kihúzott épülethéjak a főút felől a zártságból kibomló kereteket alkotnak, melyek a fatörzsek szabálytalanságát idézik. A park felé az épület teljes felületén kinyílik, a megtartott fák között park és épület eggyé olvad.

Az épület tárgyszerűségéhez olyan anyagot kerestünk, mely leginkább képes mindezt kifejezni. Így esett választásunk a vörösrézre, mely egyszerre természetes, élő, az idő múlásával folyamatosan változik, érik, mint a környezet növényei és egyszerre high-tech, mely az épület architektúrájával magától értetődő, harmonikus viszonyt alkot. E kitüntetett helyen álló épület jelképévé kíván válni a városrész jövőjét meghatározó új gondolkodásnak.

Berzsák Zoltán
építész

RÉSZLETEK AZ ÉPÍTÉSZ MŰSZAKI LEÍRÁSBÓL
Előzmények
Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Rákoskeresztúr városközpont megújítására vonatkozóan a KMOP-2007-5.2.2/B kódszámú „Funkcióbővítő rehabilitáció: Budapesti integrált városfejlesztési program – Budapesti kerületi központok fejlesztése” című európai uniós felhívásra pályázatot nyújtott be „Térnyerő – Újítsuk meg együtt Keresztúr köztereit! – Rákosmente kerületközpont fejlesztése” címmel. A kerület pályázatának regisztrációs száma: KMOP-5.2.2/B-2008-0009. Ennek a komplex tervnek képezi részét az étterem és irodaépület, melynek tervezésére az Önkormányzattól kaptunk megbízást.

 

Rézház Rákosmentén - építészet: Berzsák Zoltán, fotó: Hajdú József
Rézház Rákosmentén - építészet: Berzsák Zoltán, fotó: Hajdú József
Rézház Rákosmentén - építészet: Berzsák Zoltán, fotó: Hajdú József
Rézház Rákosmentén - építészet: Berzsák Zoltán, fotó: Hajdú József
 

 

A telek, telepítés:
A tervezési helyszín Rákosmente városközpontjának kiemelt pontja, a Polgármesteri Hivatal és Fuchs-kastély közös telke. Az Önkormányzat – fent említett – városközpont-rehabilitációs tervei között szerepel a Pesti úton kialakítandó Északi- és Déli-sétány kiépítése, ezen belül a Fő tér kialakítása, valamint a Fuchs-kastély parkjának átalakítása és összekapcsolása a sétányokkal. A kapcsolat megteremtésének érdekében egy nyitott, közösségi teret generáló épület kialakítását határozta el az Önkormányzat, mely segíti a sétányok átmenetét a kastélyparkba, valamint a Polgármesteri Hivatal zárt tömbjét feloldja a park felé. A közösségi térhez közösségi funkció tartozik. A földszinten és a galérián étterem kialakítását terveztük, mely a kastélykerthez nagy terasszal kapcsolódik. Az épület emeleti szintjén osztható irodateret alakítottunk ki. A kastélypark átkötést biztosít a Pesti út és az Egészségház utca között, a távlati tervek szerint a tömbök belső felnyitásának lehetőségét indítja el.

Az épület:
A tervezett épület helyén korábban egy – a Polgármesteri Hivatalhoz tartozó – garázsépület állt. Ennek elbontását követően, helyén épült fel a tervezett étterem és irodaház, mely pince, földszint, galéria és 1 emelet magas, lapostetős kialakítású épület. Építészeti megformálását a fenti elvárások, az épület helyzete, valamint a megvalósítandó program összehangolása generálta. A Polgármesteri Hivatal hosszú, zárt tömbje mellett pontszerű, átlátható, pavilonszerű, de egyben „logó” értékű épületet képzeltünk el. Megformálásánál a két egymásra helyezett – lényegesen eltérő – funkciót az épület hossztengelyével párhuzamosan felszabdalt „szeletekkel” kapcsoltuk össze, mely szeletek a Hivatal épületének magasságát a park felé lelépcsőzik, annak tömegét feloldják.

 

Rézház Rákosmentén - építészet: Berzsák Zoltán, fotó: Hajdú József
Rézház Rákosmentén - építészet és fotó: Berzsák Zoltán
Rézház Rákosmentén - építészet és fotó: Berzsák Zoltán
Rézház Rákosmentén - építészet és fotó: Berzsák Zoltán
 

 

Az épület anyaghasználata szándékosan minimális. Domináns a vörösréz, mely választott színében (TECU oxid (vörös)) a téglaburkolat keménységét veszi át és oldja fel, míg a perforált illetve hálóként alkalmazott rézfelületeken a növényzettel egybeolvad. Keretekbe illesztett rézhálókat használtunk árnyékolóként a déli homlokzaton, valamint az étterem bejárata felett. A domináns burkolathoz a „hasítékok” kitöltését acél anyagú üvegszerkezetek alkotják. Ez az anyag jelenik meg korlátként is, valamint az irodafunkcióhoz tartozó „gyilokjáró” határolószerkezeteként is. A Hivatal lábazati burkolatát látszóbeton fallal folytattuk. A nyugati oldalon – a meglévő épület felől – a fal burkolására nagytáblás palaburkolatot használtunk a réz „kereten belül”.

Funkcionális elrendezés
Az épület kialakítását a két eltérő funkció összeépítése határozta meg. Az épület alsó három szintjére (pince, földszint, galéria) az éttermi funkciókat, 1. emeletére az önálló irodát helyeztük el. Az épület megközelítése – a funkcióknak megfelelően – három irányból történik. Az iroda bejáratát a Pesti út felől, az azt átszelő gyalogos átkelővel szemben alakítottuk ki. A járda szintjéhez képest 1,10 m-es szintkülönbséget enyhe lejtésű külső lépcsőn, illetve rámpán lehet leküzdeni a főbejáratig. Az étterem főbejárata a parkból nyílik, paravánként kialakított terelőfal jelöli ki, mely a terasz intimitását is növeli. Az étterem gazdasági bejárata a két épület között kialakított kis udvarból nyílik.

 

Rézház Rákosmentén - építészet: Berzsák Zoltán, fotó: Hajdú József
Rézház Rákosmentén - építészet: Berzsák Zoltán, fotó: Hajdú József
Rézház Rákosmentén - építészet: Berzsák Zoltán, fotó: Hajdú József
 

 

Étterem
Az étterem önkormányzati beruházásban valósult meg, ezért annak üzemeltetője előre nem volt ismert, illetve az idő során változhat. Ez erősen kihatott terveinkre. Egy olyan éttermet képzeltünk el, amely a nyitás és zárás közti időszakban végigkísérheti környezetének igényeit. Egyesíti a kávéház, az étterem, a kiállító-terem, a „kultúrház”, a koncertterem funkcióit. Leválasztható illetve összenyitható strukturált tere van, magába engedi a park fáit… Ezek mentén alakult ki a három éttermi szint elrendezése.

A pinceszinten helyeztük el a 100 adagos konyhát, valamint az épület gépészeti helyiségeit. Megközelítése a hátsó (két épület közötti) udvarból történik az előtérből, a gazdasági lépcsőn keresztül. Az árukat az előtérből is nyitható, kétszintes étellifttel töltik be. A lift elkülönített felső szintje a kész ételt szállítja a tálalóba. A pinceszinten a liftből az árukat az egyes raktárakba szállítják. A pincei lejárat mellett helyeztük el az irodát és a személyzeti öltözőt, melyhez zuhanyzó, mosdó, WC tartozik, valamint itt kapott helyet a takarítószer-tároló is. A közlekedő szemközti oldalán helyeztük el az épület gépészeti helyiségeit – kazán, ill. szellőzőgépház –, melyeknek vezetékei, kéményei a lépcső melletti falhoz kapcsolva futnak végig az épületen, egészen a tetőre, ahol a kültéri egységet helyeztük el.

A konyha további részei a különböző raktárak: göngyöleg-, szárazáru-, földesáru-raktár, húsáruhűtő, italhűtő, valamint zöldség- és húselőkészítő helyiség, hulladéktároló, illetve badellamosó helyiség. Ezek szolgálják ki a főzőkonyhát, amelyhez fekete mosogató kapcsolódik. A konyhához tartozik a földszinten kialakított tálaló, pincérforgó és fehér mosogató, valamint a galériaszinten kialakított tálalóhelyiség.

 

Rézház Rákosmentén - építészet: Berzsák Zoltán, fotó: Hajdú József
Rézház Rákosmentén - építészet: Berzsák Zoltán, fotó: Hajdú József
 

 

Az étterem vendégforgalmi megközelítése a park felől történik. A szélfogón keresztül az építészetileg strukturált térbe lépünk. A bejárattal szemben helyeztük el a hosszú bárpultot, melyet a gazdasági előtérből is meg lehet közelíteni. Az étterem Pesti út felőli vége galériázott, a pult és annak környezete intimebb hangulatú teret alkot. Ez a térrész közvetlenül a Pesti út felé nyílik, oda terasszal kapcsolódik. A bejárattól balra a tér kétszintes, és a park felé teljes felületen megnyílik. Itt mobil éttermi elrendezést képzeltünk el, mely gyorsan átrendezhető egyéb programokra (kamaraelőadás, zenei koncert, táncos program…). Ezt a térrészt nemcsak vizuálisan, hanem fizikailag is megnyitottuk a park felé, nagy elhúzható üvegfelületekkel kapcsolódik hozzá a részben fedett külső terasz. A déli oldalon lévő üvegsliccek külső oldalán perforált réz árnyékolót helyeztünk el. A földszinten mozgássérült WC kapott helyet, a külön férfi és női mosdókat a galériaszinten alakítottuk ki. Ide egy könnyű egyenes egykarú lépcső vezet. A vizesblokk illetve tálaló mellett, az iroda lépcsőjéhez rendezve internet-pontok elhelyezését képzeltük el, a galéria egybefüggő tere alkalmas lehet önálló rendezvények lebonyolítására is.

Iroda
Az iroda főbejáratát a Pesti út felől alakítottuk ki. A bejárat előtti teret az étterem teraszával egybeburkoltuk. A két épület közötti beugrót biciklitárolóként alakítottuk ki. Az iroda előterében postaládákat helyeztük el. Az első emeleten a lépcsőt megkerülő közlekedőt kitoltuk konzolosan az épületből. Az épület 1. emeletén található az iroda. Az alatta lévő éttermi galériaszint déli oldalán elhelyezett vizesblokk fölé kerül az iroda vizesblokkja, mely kétnemű WC-ből és teakonyhából áll. Az irodahelyiségek falai változtathatók a későbbi, eltérő igényeknek megfelelően. Az irodák előtt keskeny terasz húzódik végig a park felőli – keleti – oldalon. Az irodaterek és a folyosó között gipszkarton falak készülnek, a nyílászárók mélyen üvegezettek. Az épület környezete a pályázathoz kapcsolódó parkrendezés terveivel összhangban került kialakításra. A Polgármesteri Hivatal jelenlegi parkolóinak megtartása mellett biztosítottuk a bővítményhez tartozó plusz parkolók elhelyezését a jelenleg is parkolásra szolgáló telekrészen, a park további részeinek érintetlenül hagyásával.


Rákosmente új városközpont Polgármesteri Hivatal bővítése, étterem és irodaház

Berzsák Zoltán
vezető tervező: Berzsák Zoltán (4 plusz Építész Stúdió Kft.)
építész munkatársak: Mravik Csaba, Tóth Balázs, Bálint Sándor
szakági tervezők:
tartószerkezet: Puskás Balázs, Madaras Botond
épületgépészet: Oltvai Tamás
épületvillamosság: Barabás Zoltán, Kocsárdi László
tűzvédelem: Papp János
közlekedés: Saár Szabolcs
generáltervező: C.S.D. Stúdió Kft.

tervezés éve: 2009-2010
kivitelezés éve: 2010-2011
bruttó szintterület: 732 m2
megbízó: Budapes, XVII., Rákosmente Önkormányzata
generálkivitelező: Construm Kft.

3 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »