Épülettervek/Középület

NKE Sportközpont, Mészáros Erzsébet és Szepesi János terve

1/12

Ortofotó

Ortofotó
Látványterv
Látványterv
Látványterv
Látványterv
Látványterv
Látványterv
Helyszínrajz
Alaprajz
Emeleti alaprajz
Hosszmetszet
Homlokzat
Ortofotó
Látványterv
Látványterv
Látványterv
Látványterv
Látványterv
Látványterv
Helyszínrajz
Alaprajz
Emeleti alaprajz
Hosszmetszet
Homlokzat
1/12

Ortofotó

NKE Sportközpont, Mészáros Erzsébet és Szepesi János terve
Épülettervek/Középület

NKE Sportközpont, Mészáros Erzsébet és Szepesi János terve

2013.01.25. 12:27

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Mészáros Erzsébet, Szepesi János

NKE Sportközpont tervpályázat, díjazásban nem részesült pályamű

Tervezés éve:
2012

Stáblista

tartószerkezetek: Kenese István – KENESE Kft.
épületgépészet: Stiebel József – Energo-Pont Kft.
épületvillamosság: Rajkai Ferenc – Hungaroproject Kft.

Letölthető dokumentumok:

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportközpontjára kiírt pályázatra Mészáros Erzsébet és Szepesi János egy megújuló energiaforrásokat is felhasználó, tagolt tömegű, a funkcionális elrendezést tükröző épület koncepcióját vázolta fel, amely átjárhatósága mellett a park egyfajta „kerítésfalaként” is szolgál.

Részlet a műleírásból

Építészet

Az Orczy park a kikapcsolódás, a pihenés, a családi időtöltés helyszínét jelenti a VIII. kerületben. Történelmi múltra tekinthet vissza, hiszen az 1790-es években báró Orczy László utasítására létesítették a parkot a homokos pusztába - ez idő tájt parkosították a Városligetet is. Az 1830-as években Pollack Mihály tervei alapján épült meg a Ludovika a magyar királyi honvédségi tisztképzésre, nevelésre. A II. világháború után szórványosan beépült barakk jellegű kiszolgáló épületekkel. Néhány évvel ezelőtt a volt Lovarda épület átalakításával a Természettudományi Múzeum nyitotta meg a kapuit, 2010-ben a Ludovika épületébe költözött az újonnan létrehozott Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

Látványterv
2/12
Látványterv

Az NKE fejlesztése során az építészeti értéket nem képviselő, provizórikus épületeket elbontják a park területén. Az Üllői úti oldalon új egyetemi épületet terveznek, az Orczy úti oldalon kollégiumi épületeket, a Diószeghy Sámuel utcai oldalon sportközpontot és kültéri sportpályákat, mely utóbbi pályázatunk tárgya.

A tervezési területnek a Diószeghy Sámuel utcai sávot jelölték ki. A sportközpont épületének elhelyezése során a megközelítést kellett alapul venni. A gyalogos forgalom a park Orczy út tengelye mentén koncentrálódik, hiszen az Üllői út – Orczy út csomópontjában, a Nagyvárad téren található a 3-as metró megállója, innen várható az új tömeges megközelítése a park fejlesztése után. A park másik végén, a Diószeghy Sámuel utca – Orczy út találkozásánál pedig villamos áll meg. E tengely mentén jelöltük ki az átmenő közönségforgalmi bejáratot. A sportolói bejárat is átmenő, megközelíthető a Diószeghy Sámuel utcai parkolók felől és az NKE épületei felől is. A szomszédos Diákközpont épületében szintén öltözők kialakítását tervezik. A két épület fedett kapcsolata megoldható, de nem szükséges.

A parkot magas, vastag kerítésfal veszi körül, melyet éjszakára bezárnak. Az épület Diószeghy Sámuel utcai homlokzata folytatja ezt a „kerítésfal”-funkciót, az előtte elhelyezkedő parkoló és a megérkezés területei nyitottak a látogatók előtt. A parkolók sorompóval működnek. A kamion feltöltéshez külön eltolható kapu tartozik. Rendezvények alkalmával a kamion feltöltés területén parkolhatnak a sajtó járművei. Az üzemeltetési szárnyhoz kapcsolódik 15 db parkoló a dolgozók részére. Ezen a területen helyeztük el a 6db autóbusz parkolót.

Látványterv
6/12
Látványterv

A Sportközpont épületében a központi aula emeleti galériáról közelíthető meg a versenycsarnok és az uszoda nézőtere. Az aula földszintjén ruhatár, vizesblokkok, üzletek találhatók, a büfé kiülő terasszal a parkra és a tóra néz. A sajtóközpont innen nyílik és összenyitható a büfé fogyasztóterével. A versenycsarnok egyoldali lelátója alkalmas arra, hogy egyéb rendezvény során a mobil színpadra egyenletes rálátást biztosítson. A közvetítéshez, technikai kiszolgáláshoz a nézők felett sávos kialakítással helyiségsort terveztünk.

Igény volt bemelegítő csarnok létesítése. Törekedtünk a kompakt kialakításra, így az öltözőblokkok a két csarnok közé kerültek. A sportszer-raktárakat a „kerítésfal”-zónában helyeztük el. Az öltözők feletti szintre kerültek azon gépészeti helyiségek, amelyek mindkét csarnokot kiszolgálják, ezáltal megspórolható a gépészeti strangok jelentős része. A gépészeti helyiségek között belső légudvarokat alakítottunk ki, így a frisslevegő beszívás és kifújás nem közvetlenül a homlokzat felől történik, ezért zajvédelem és megjelenés szempontjából előnyösebb megoldás. Az aerobik terem a park felé néz. A hátsó üzemeltetési zóna a gazdasági bejárat felől közelíthető meg. A földszinten raktárak, műhelyek, elektromos fogadó helyiségek találhatók, az emeleten vannak az irodák.

Az uszoda látogatói és sportolói öltözői külön bejáratokon közelíthetők meg. A parkra néz a wellness részleg, amelynek recepciójából nyílnak a masszázs helyiségek. A többi funkcióhoz a medence téren keresztül lehet bejutni. A recepcióból közelíthetők meg a pinceszinten lévő vízgépészeti helyiségek. Az emeleten a lelátó mellett, kétoldalt olyan gépészeti terek találhatók, melyek az uszodát és az aulát szolgálják ki.

Helyszínrajz
8/12
Helyszínrajz

A csarnokokat a természetes fény felülről világítja meg, északi irányból. A felülvilágító ablakokat a tartógerendák közé helyeztük el. A déli irányban tömör felületekkel váltakoznak cikk-cakk alakban, ezekre a felületekre napelemek és napkollektorok telepíthetők. További megújuló energiát biztosít a talajszondás hőszivattyú, amelynek gépészeti helyiségeit a versenycsarnok lelátó alatt alakítottuk ki.

Az épület alapformáját a csarnokok adják függőleges osztású rézburkolattal, ezeket egészítik ki a földszintes kiszolgáló sávok monolit, impregnált látszóbeton kéregburkolattal. Az anyagválasztásnál fontos szempont volt a tartósság és a nemes felületek biztosítása. Az emeleti irodasávba nyitható, terpesztett rézlemez burkolat kerül.


A Bíráló Bizottság értékelése

29. sz. pályamű

A Diószeghy Sámuel utcai homlokzaton folytatja a „kerítésfal” funkciót és egyben keverten biztosítja a látogatási bejáratot, a kamion feltöltést, a sportolói bejáratot és a gazdasági bejáratot. Az uszoda és versenycsarnok megközelítése az első emeletről történik. Egy épületegyüttesben a három funkció, amelynek belmagassági különbségeit követi az épület darabosra megformált sziluettje. Mind a homlokzati, mind az épület tömege elnagyolt, sematikus, egyszerűsége nem válik előnyére. A városszerkezetbe nehézkesen illeszkedik, nem reprezentál egy egyetemi sportközpontot.

Sporttechnológia: szabadtéri multifunkcionális pálya nem megfelelő irányban van elhelyezve.

Tartószerkezet: tartószerkezetileg jól megoldott épület.

Költségek: reális költségbecslés készült.

A tervezési programtól való eltérés 5 % alatt van (300m2).

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk