építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Nyaraló Balatonfenyvesen

Építész: Kamarás Bálint és Klemm Gabriella (TAAT építész műterem)

Nyaraló Balatonfenyvesen

A nyaraló egy tágabb család részeit adó családok közös műve és közös pihenő helye. A kinőtt korábbi ház helyére egy új, nagyobb, két család egyidejű nyaralására is alkalmas épület született.

Egy tető alatt két kisebb ház áll, ami két külön lakrészt ad. Ezeket a közöttük elhelyezett fedett terasz köti össze. A terasz a ház legfontosabb része, a két oldalról nyitott nappali. Ide nyílik a két épületrész, előtte terül el a kertnek a gyerekek által legtöbbet használt része a homokozóval. Ez a közös nyaralás közös területe. Esténként a családok a külön lakóterükbe húzódnak vissza.

A nyaraló faszerkezetű, gondos ácsmunka. A homlokzatokon is megjelenő vázszerkezeti alaposztás elemei natúr kivitelűek. Az épület külső kontúrján a homlokzati kitöltő részek deszkaborítása sötétkék pácolású, a teraszt határoló falaké natúr. A teraszon a padló hézagosan fektetett deszka, ami a belső terek hajópadló burkolatát folytatja.

A  telket fenyőfák és nyírfák szegélyezik, ez saját, intim teret ad a kertnek. A ház ezek mögött áll, inkább a kert része, mint az utca dísze.


földszinti alaprajz
emeleti alaprajz


 



Építész: Kamarás Bálint és Klemm Gabriella (TAAT építész műterem)
Statikus: Kamarás Ferenc
Generál kivitelező: Nagy Tibor
Famunkák kivitelezése: Vasánszky István és Vasánczki Zoltán

2 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »