Épületek/Lakóépület

Nyitottság és befelé fordulás – a Singer Design mogyoródi családi háza

1/15

Családi ház Mogyoródon – Singer Design, fotó: Molnár Dani / Építechture

?>
Családi ház Mogyoródon – Singer Design, fotó: Molnár Dani / Építechture
?>
Családi ház Mogyoródon – Singer Design, fotó: Molnár Dani / Építechture
?>
Családi ház Mogyoródon – Singer Design, fotó: Molnár Dani / Építechture
?>
Családi ház Mogyoródon – Singer Design, fotó: Molnár Dani / Építechture
?>
Családi ház Mogyoródon – Singer Design, fotó: Molnár Dani / Építechture
?>
Családi ház Mogyoródon – Singer Design, fotó: Molnár Dani / Építechture
?>
Családi ház Mogyoródon – Singer Design, fotó: Molnár Dani / Építechture
?>
Családi ház Mogyoródon – Singer Design, fotó: Molnár Dani / Építechture
?>
Családi ház Mogyoródon – Singer Design, fotó: Molnár Dani / Építechture
?>
Családi ház Mogyoródon – Singer Design, fotó: Molnár Dani / Építechture
?>
Családi ház Mogyoródon – Singer Design, fotó: Molnár Dani / Építechture
?>
Családi ház Mogyoródon – Singer Design, fotó: Molnár Dani / Építechture
?>
Családi ház Mogyoródon – Singer Design, fotó: Molnár Dani / Építechture
?>
Családi ház Mogyoródon – Singer Design, fotó: Molnár Dani / Építechture
?>
Családi ház Mogyoródon – Singer Design, fotó: Molnár Dani / Építechture
1/15

Családi ház Mogyoródon – Singer Design, fotó: Molnár Dani / Építechture

Nyitottság és befelé fordulás – a Singer Design mogyoródi családi háza
Épületek/Lakóépület

Nyitottság és befelé fordulás – a Singer Design mogyoródi családi háza

2022.07.25. 17:31

Projektinfó

Családi ház Mogyoródon

URL:
Singer Design Studio

Tervezés éve:
2019

Építés éve:
2021

Bruttó szintterület:
335 m2

Stáblista

Felelős tervező: Vezér Dávid

Építész munkatársak: Dávid Zsófia, Szilágyi Éva

Belsőépítészet: Hobaj Orsolya

A tóparti családi ház egyik különlegessége a tágas, belső átrium, amely amellett, hogy funkcionális kérdéseket is megold a házban, jól variál a vizuális megoldásokkal. Építészeti és belsőépítészeti szempontból is fontos volt a belmagassággal, anyaghasználattal, terekkel való játék.

A természet ihlette családi ház közvetlenül a tóparton helyezkedik el. Két fókuszponttal rendelkezik: egy külsővel, mely a tó, és egy belsővel, mely egy 30 m2-es tágas átrium. A közösségi terek, vendégterek elsősorban a külső "wow"-elemmel vannak vizuális kapcsolatban, míg az intim terek főleg befelé fordulnak az átriumhoz. A szomszédok felé az épület határozottan zár, lehetővé téve az itt lakók zavartalan életvitelét.

A kétféle fókusz kétféle minőséget hoz magával: nyitottságot és befelé fordulást.

Családi ház Mogyoródon – Singer Design, fotó: Molnár Dani / Építechture
6/15
Családi ház Mogyoródon – Singer Design, fotó: Molnár Dani / Építechture

Az alaprajz és szoborszerű épülettömeg könnyen és természetesen követi a tervezési elveket és megrendelői igényeket. Építészet és belsőépítészet karöltve játszik belmagassággal, anyaghasználattal, változatos terekkel. Mindenhol egységes koncepció jellemzi az épületet – valamennyi projektünk során fontos, hogy az építészet és a belsőépítészet egyben valósulhasson meg, így a végeredmény egy kerek egész legyen. Mindig az adott terület erősségeit és gyengeségeit vesszük alapul, így amennyire csak lehet, kiküszöbölhető az adott terület hátránya, vagy akár ez a hátrány egyfajta előnnyé is formálható.

A helyszín a megrendelői megkereséskor még egy frissen parcellázott területként jelent meg, nem volt meghatározott építészeti előkép, ezáltal heterogén és beépítetlen környezet jellemezte, amire egyszerre volt nehézség és jó értelemben vett kihívás is tervezni. A teleknek van egy speciális adottsága: eleve egy tóparton vagyunk, ami óriási előnye a területnek. Fontos volt továbbá, hogy az ingatlan egy zárt parkban helyezkedik el, így ki kellett találni, miként működhet jól itt az épület, hogyan tud integrálódni. Biztonságos környezetnek köszönhetően szabadon hagyható volt a bejárat, az udvar és az autó beálló egyaránt.

Családi ház Mogyoródon – Singer Design, fotó: Molnár Dani / Építechture
15/15
Családi ház Mogyoródon – Singer Design, fotó: Molnár Dani / Építechture

Természetesen hátrányai is voltak a területnek: a telek pont a tó irányába szűkül, és ezért egy olyan házat kellett tervezni, ami a tó felé való nyitást ennek ellenére tudja hozni térformálásában és tömegformálásában egyaránt. Ez adta az ötletet, hogy a telek hosszanti irányában egy olyan teret alakítsunk ki, mely teljesen nyitott, egyik oldalán a tóra, másik oldalán az intim előkertre. A szomszédok irányába zár az épület, megteremtve ezzel az itt lakók intimitását.

Maga a program elfért a földszinten. Itt az elég sokkal fontosabb volt, mint a maximum.

Családi ház Mogyoródon – Singer Design, fotó: Molnár Dani / Építechture
10/15
Családi ház Mogyoródon – Singer Design, fotó: Molnár Dani / Építechture

Három funkcionális tömb körvonalazódott: a nappali-konyha-étkező tömege, egy vendég-megérkezés blokk, illetve a harmadik, egy teljesen intim blokk. Egy olyan szoborszerű épület születhetett, ahol ez a hármas egység egészen könnyen formálható volt. A belmagasságokkal könnyedén lehetett játszani, és ezt a tömegben is meg lehetett jeleníteni.

A belsőépítészet anyaghasználatában a természetes anyagok dominálnak. A gyönyörű mészkőburkolat befut egészen a belső terekbe, a nappali-étkezőbe, illetve a vendégblokk tereibe is. 

Családi ház Mogyoródon – Singer Design, fotó: Molnár Dani / Építechture
4/15
Családi ház Mogyoródon – Singer Design, fotó: Molnár Dani / Építechture

Az átrium számos funkcionális kérdést megold a házban, illetve a vizuális megoldásokkal is nagyon jól játszik. A déli, délnyugati fényt szépen teríti be az épületbe, továbbá hatalmas előnye volt, hogy azt a kis szakaszt, ami közlekedővé alakult volna a házban, egy kis kertté tudta formálni. Így oda is fókuszpont került, ahol egyébként nem volt.

Singer Design / Építechture

 

 

 

Szerk.: Nemes D. Nikolett

Vélemények (1)
kezdoepitesz
2022.07.28.
10:05

egy alaprajz jól jött volna...

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk