Épülettervek/Hallgatói terv

Ökoturisztikai látogatóközpont - Kokas Balázs diplomamunkája

1/11

Belső homlokzat

Belső homlokzat
Délkeleti homlokzat
Délnyugati homlokzat
Északi homlokzat
tanösvény és környezetének látképe az épületről
épület képe északnyugat felől
kilátó torony képe
kávézó bejáratának és teraszának nézete
kiállítótér képe a bejárat felől
gyermekfoglalkoztató képe
Kokas Balázs
Belső homlokzat
Délkeleti homlokzat
Délnyugati homlokzat
Északi homlokzat
tanösvény és környezetének látképe az épületről
épület képe északnyugat felől
kilátó torony képe
kávézó bejáratának és teraszának nézete
kiállítótér képe a bejárat felől
gyermekfoglalkoztató képe
Kokas Balázs
1/11

Belső homlokzat

Ökoturisztikai látogatóközpont - Kokas Balázs diplomamunkája
Épülettervek/Hallgatói terv

Ökoturisztikai látogatóközpont - Kokas Balázs diplomamunkája

2013.10.30. 11:32

Projektinfó

Földrajzi hely:
Mohács, Magyarország

Építészek, alkotók:
Kokas Balázs

Vélemények:
1

Ökoturisztikai látogatóközpont

Tervezés éve:
2013

Stáblista

építész konzulens: Hutter Ákos DLA
opponens: Koller József
épületszerkezetek: Dr. Perényi László
statika: Csuzi András PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar – építész osztatlan Msc 

Letölthető dokumentumok:

Kokas Balázs diplomamunkájában olyan témát dolgozott fel, amely felhívja a figyelmet természetes környezetünk szépségeire, érzékenységére, megóvásának fontosságára. A Mohács mellett fekvő Szabadság-szigetre tervezett ökoturisztikai központot, mely a turisztikai fejlesztés mellett figyelembe veszi a környezetvédelmi szempontokat is. Munkája MÉK-MÉSZ diplomadíjban részesült.

Előzmények

Építészeti tanulmányaim megkezdése előtt biológusként végeztem a Pécsi Tudományegyetemen. Diplomamunkámban szerettem volna olyan témát feldolgozni, amely felhívja a figyelmet természetes környezetünk szépségeire, érzékenységére, megóvásának fontosságára. A téma lehetőséget adott a hozzám közel álló ökologikus gondolkodásmód alkalmazására.

Témaválasztás, aktualitás

Természeti környezetünk sérülékenységének és érzékenységének egyik jó példája a vizes élőhelyek élővilága. Ilyen veszélyeztetett terület a Mohács mellett fekvő Szabadság-sziget. A sziget a település külterületéhez tartozik, a Duna bal partján fekvő szigeti városrész közelében, melytől a védett ártéri területet az árvízvédelmi töltés választja el.

Délnyugati homlokzat
3/11
Délnyugati homlokzat

a. természetvédelmi törekvések:
A választott területen a WWF Magyarország és a Duna-Dráva Nemzeti Park vezetésével jelenleg is folyik a védett természeti terület rehabilitációja. A program jelentőségének hangsúlyozása, és eredményeinek - a helyreállított természetes élőközösségnek - bemutatása a nagyközönség számára építészeti eszközökkel tovább erősíthető.

b. önkormányzati szándékok
Mohács városfejlesztési stratégiájából kiolvasható, hogy a város turisztikai szerepe jelentősen növekedett az elmúlt években, és tovább kívánja erősíteni idegenforgalmi pozícióját a régióban.

Mohács szigeti városrésze a város többi részéhez képest mind szociális, mind gazdasági szempontból elmaradott. Az IVS kitér a terület infrastrukturális és közterületi fejlesztésére.

tanösvény és környezetének látképe az épületről
5/11
tanösvény és környezetének látképe az épületről

Igyekeztem olyan megoldást találni, hogy a természetvédelmi törekvéseknek megfelelve, a városi szándékokat is kielégítsem. Ezek alapján a terület turisztikai fejlesztése mellett döntöttem, mely elősegítheti Mohács szigeti városrészének felértékelődését.

Funkciók

Kiválasztottam azokat a funkciókat, melyeknek egy fokozottan védett terület közvetlen közelében lehet létjogosultságuk:

  • tanösvény „földön és vízen” (végpontjain kilátó tornyokkal, ártéri élővilág bemutatása)
  • ökoturisztikai központ (kiállítótér, kávézó, gyermekfoglalkoztató, kenukölcsönzés)

A fent említettek kiegészülnek a töltés védett oldalára helyezendő turisztikai funkciókkal. Az ide telepített elemek a hagyományos, tanyasi gazdálkodást, a természettel való együttélést mutatják be.

kilátó torony képe
7/11
kilátó torony képe

A tervezett turisztikai fejlesztés jelentőségét növeli a töltésen húzódó, számottevő kerékpáros forgalmat bonyolító EuroVelo 6 kerékpárút. Az EuroVelo nemzetközi úthálózat lévén a külföldi turisták számára is könnyen elérhetővé teszi a létesítményt.

Környezeti koncepció

Az épület védett természeti környezetben áll, ezért fontos volt zavaró hatásának minimálisra csökkentése. Lábakra állítással jelentős zöldfelület óvható meg, valamint az épület védelme is biztosított magas vízállás esetén. A WWF és a Nemzeti Park szorgalmazására 2013-ban a Szabadság-szigeten a tájidegen erdőfoltok irtását, illetve cseréjét végzik őshonos faállományra. Az ennek során kivágott fákból nyerhető faanyag felhasználható az épületben és a tanösvényen. A beépíthető faanyagok: akác, nemes nyárak. Az előbbi főként kültéri és padlóburkolatként, utóbbi beltéri burkolatoknál alkalmazható.

Az épület energiaigényét megújuló energiaforrások fedezik, a termelődő anyagok újrahasznosítása helyben megoldott.

kávézó bejáratának és teraszának nézete
8/11
kávézó bejáratának és teraszának nézete

A létesítmény felépítése

Az épületet a terep adta lehetőségeknek megfelelően, az ártéri erdőben nyíló tisztáson helyeztem el. A töltés felől érkezve egy arra merőleges, természetes erdőnyíláson áthaladó hídon juthatunk be az épületbe, illetve a tanösvényre. Az épület zárt tömegei az északkeleti és keleti oldalon állnak. A folyó felé, az erdő szélén kilátó torony kapott helyet, rálátással a Duna mellékágra és az ártéri gyepre. A nyugati irányba induló tanösvény fokozatosan alakul át fedett-nyitott térré, majd teljesen nyílttá, ahogy az épület magasságából az ártéri gyep szintjére süllyed.

 

 

Vélemények (1)
FenyvesiHK
2013.10.30.
14:20

http://www.szabadsagsziget.hu/index.php?m=hirek/1/vegehez_kozeledik_a_sziget_megmentese/

Hatalmas munka fejeződött be itt nem régen és valódi természetvédelem történt, mert közakaratból és egy jövőbeni működőképességet biztosítva épült meg. Le a kalappal a WWF és az összes közreműködő előtt.

 A diplomamunka alapötletét jónak találom, a megvalósítás viszont nem igazán építész feladat. Ez valójában tájépítészi munka lenne némi építészettel. Ezért a házból alapvetően azt hiányolom, ami Mizsei Anett hasonló tárgyú, Trió-tábor című diplomamunkájában olyan lenyűgözően ott van. (! bár ő sem tájépítész)

Igazán arra kaptam fel a fejem, hogy nemesnyár faanyag épül be egy meglehetősen párás környezetben, egy nyitott terű házban. Volt dolgom nyárfával, ezért merem megkockáztatni, hogy bármennyire”ingyen” adódna ez - a helyszínen hálistennek visszaszorított, az 50-es években intenzíven elterjesztett agresszív fafajta,( ami a biodiverzitást tette tönkre sok élőhelyen az országban, így itt is) - épületfának nem alkalmas, néhány év alatt elveszíti alaptulajdonságait, rendkívül érzékeny a gombák megtelepedésére, látványosan képes tönkremenni viszonylag rövd idő alatt. De lélektanilag sem használnék fel ezen a helyen egy “szennyező” fafajtát egy olyan épületben, ami éppen a változatos élővilágot, a  biológiai sokszínűséget helyreállító projekt megkoronázásaként épülne.

A témaválasztás és a szándékok viszont szépek.

Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk