építészet : környezet : innováció

Örömzene – Balatonszéplak-Alsó, családi ház

Ha az építészet megfagyott muzsika, akkor minden bizonnyal létezik olyan megbízás, melynek teljesítése örömzenélés. Ilyen élményben volt része Basa Péternek és Reisz Ádámnak, mikor teljesen belemerültek a Balatonszéplak-Alsóra készülő családi ház terveibe. A kis munka minden ízében elmélyedtek, minden részletét alaposan átgondolták és minden percét élvezték. Az eredmény magáért beszél, az épület versenyben van az Archdaily-n a döntőbe jutásért.

Van, hogy elkapja a gépszíj az embert, és van, hogy nem tud már kiszállni…. Ez történt Péterrel és velem, mialatt ennek a háznak a terveit készítettük. Elkezdtük, csináltuk, és sose akart vége lenni, mert nem is akartuk igazán, hogy vége legyen. Az egyszerű és kicsi házzal keltünk és feküdtünk egy teljes fél éven át. Mást nem is csináltunk ezalatt, de ezt nagyon. Mások nevettek, mit tökölünk ennyit, de mi szerettük, mert szerettük azokat az embereket, akiknek készült, akik mindent ránk bíztak. Megtanultam: az egyszerűség rettentő bonyolult dolog.

Nagyon jó volt… Kár, hogy többet nem lehet ilyet Péterrel…

Reisz Ádám


 

Siófok, Balatonszéplak-Alsó, családi ház

Balatonszéplak-Felsőnek a vasút és a Balaton közé eső területén található az épület, a felépítésére szolgáló telek szabályos téglalap alakú, sík felszínű, eredetileg üres, beépítetlen volt. Az ingatlan a Babits Mihály utcával az északi, rövidebbik oldalával határos, a többi oldalról telkek veszik körül. A cél egy alápincézetlen, földszint+egyemeletes, lapostetős épület létrehozása volt, mely egy lakást tartalmaz. Az épülethez a földszinten, a kert szintjén egy kis nyitott úszómedence is tartozik.

 

Balatoni nyaraló, tervezők: Reisz Ádám, Basa Péter, fotó: Batár Zsolt
Balatoni nyaraló, tervezők: Reisz Ádám, Basa Péter, fotó: Batár Zsolt
Balatoni nyaraló, tervezők: Reisz Ádám, Basa Péter, fotó: Batár Zsolt

 

Az épület elhelyezésénél a túllógó emelet méreteit vettük figyelembe: 5,00 m-es előkertet, 3-3,00 m-es oldalkerteket tartottunk. Az előkertben, az utcai telekhatáron egy kukatárolóval összekapcsolt gyalogos bejárati építményt helyeztünk el. Az ingatlanon belül egy gépkocsi fedett parkolását biztosítottuk. A teleknek a bejárattól a házig terjedő részét burkoltuk, a többi terület zöldfelületként van kialakítva.

A megvalósult épület egy hosszúkás test, melynek nyugati oldalából egy jókora részt kimetszettünk, ezáltal nyerte el sajátos U-alakját. Ez az U- alak azonban csak az emeleten jelentkezik épülettömegként, ugyanis a földszinten mindössze annak hosszanti szárát építettük be, az épület beforduló emeleti részei lábakon állnak. Az U-alak öblében intim fél-átrium alakult ki, benne a kis úszómedencével.

 

Balatoni nyaraló, tervezők: Reisz Ádám, Basa Péter, fotó: Batár Zsolt
Balatoni nyaraló, tervezők: Reisz Ádám, Basa Péter, fotó: Batár Zsolt
Balatoni nyaraló, tervezők: Reisz Ádám, Basa Péter, fotó: Batár Zsolt
 

 

A házat igen egyszerű tömeg- és formaképzés jellemzi: az emelet faburkolatú, két rövidebbik végén egy-egy karakteres loggiával, ezalatt a földszint egyszerű nyersbeton falakból és pillérekből, valamint sok üvegfelületből áll. A formálás puritán, mentes mindenfajta túlzástól. A lebegő, nemesfával burkolt, rozsdamentes fém kiegészítőkkel ellátott emelet némiképpen a szép régi balatoni vitorlás hajókra enged asszociálni – az építészet sajátos eszközeivel. Mert azért ez egy ház – nem hajó.

Az emelet földszinttől számított túlnyúlásai igen hasznos fedett-nyitott tereket eredményeznek. Az utca felé néző fedett-nyitott terület adja a bejárat védettségét, és egy kényelmes gépkocsi beállót is biztosít. A bejárat előszobába vezet, innen tárul föl a lakás. Az előszobából kézmosós WC nyílik, mellette külső kerti szerszám- és biciklitároló kapott helyet. Az előszobából jutunk a földszinti lakótérbe, ahol a konyha-étkező-nappali között nincs lehatárolás, de a tér kialakítása mégis határozott differenciáltságot biztosít a különböző funkciók számára. A konyha és az étkező a medencére néző, kétszintes belmagasságú részen helyezkednek el, míg a nappali a földszintnek a hátsó kert irányába eső, kisebb belmagasságú, intimebb területén található, hozzá nagy fedett-nyitott terasz kapcsolódik. A kétszintes belmagasságú térrészt az emeleten galéria övezi, erről a galériáról nyílnak az emeleti helyiségek: négy szoba és két fürdőszoba. A közlekedő-galériára a földszintről a konyhabútor mögötti lépcsőn lehet feljutni. Az emelkedő lépcső alá rejtettük az élelmiszer-tároló kamrát.

 

Balatoni nyaraló, tervezők: Reisz Ádám, Basa Péter, fotó: Batár Zsolt
Balatoni nyaraló, tervezők: Reisz Ádám, Basa Péter, fotó: Batár Zsolt
Balatoni nyaraló, tervezők: Reisz Ádám, Basa Péter, fotó: Batár Zsolt
Balatoni nyaraló, tervezők: Reisz Ádám, Basa Péter, fotó: Batár Zsolt
 

 

Az emeleten két-két szoba egy-egy fürdőszobával társítva helyezkedik el a déli-, illetve az utcai, északi loggiára nézően. Az emeleti galéria hosszanti szakaszán, a lépcső előtt és után gardróbszekrényeket alakítottunk ki, az egyik ilyen mögé rejtettük (megfelelő szellőzőajtókkal ellátva) a fűtést és melegvíz-készítést végző gázkazánt. Minden helyiség közvetlen külső, természetes szellőzéssel rendelkezik, nyitható ajtókon-ablakokon keresztül – még a földszinti kamra és a WC is, melyeknek szellőzőnyílásai a faburkolat alsó végződése mögött, rejtetten vannak kivezetve.

 

Balatoni nyaraló, tervezők: Reisz Ádám, Basa Péter, fotó: Batár Zsolt
Balatoni nyaraló, tervezők: Reisz Ádám, Basa Péter, fotó: Batár Zsolt
Balatoni nyaraló, tervezők: Reisz Ádám, Basa Péter, fotó: Batár Zsolt
 

 

A ház energiatudatos ellátásáról a korszerű gázkazánon túl a rendszerre kötött és a tetőn elhelyezett napkollektorok gondoskodnak. A rendszer képes a nyári időszakban a medence fűtését és a használati melegvíz-igény 100%-át biztosítani, míg a téli időszakban az épület fűtésének rásegítésével csökken jelentős mértékben a ház energiabeviteli igénye, ezáltal a károsanyag kibocsátása. Az épület körül keletkező fahulladék kandallóban való eltüzelésével további fűtési energia nyerhető a környezet terhelésének csökkentésével. Az épület körüli és a lapostetőn összegyűjtött esővizet tartályban tárolják, és a kerti öntözéshez, locsoláshoz használják, ezzel kímélve az vízhálózatot.

Basa Péter, Reisz Ádám

A ház utóélete

Basa Péter és Reisz Ádám épülete versenyben van az Archdaily-n, még lehet szavazni, hogy bekerülhessen a finalisták közé! (a szerk. megjegyzése)


Balatoni nyaraló
vezető tervezők: Basa Péter, Reisz Ádám (FBI Studio)
Basa Péter
Reisz Ádám

tervezés éve: 2005-2006
kivitelezés éve: 2010-2011
szakági tervezők: Jordán László – statika, Geiger Nóra – kert, Balogh Lajos – vllamosság, Gór Nagy Péter - épületgépészet
fotó: Batár Zsolt

 

 

16 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »