építészet : környezet : innováció

Pécsi konferencia- és koncertközpont

Díjazásban nem részesült pályamű

Felelős tervezők: Dick Sikkes, Aad Roeleveld - Roeleveld-Sikkes Architects Hungary Kft.

Díjazásban nem részesült pályamű
Felelős tervezők: Dick Sikkes, Aad Roeleveld - Roeleveld-Sikkes Architects Hungary Kft.
Társtervezők: Albel Éva, Annett Arndt, Bártol Nándor,  Födémesi Zsuzsa,   Sascha Laurense - Roeleveld-Sikkes Architects Hungary Kft.
Szakági tervezők:
Takács Lajos - Pro Pannonia Kft.,
Polnauer Lajos, Polnauer Péter - GASTRO-OPTIK Kft., 
Rob Metkemeijer - Metkemeijer Adviesburo 
P. Verhaar - AVEQ Groep, 
Remko Wiltjer - IMD Wiltjer Ingenieurburo

 

 

Részlet a műszaki leírásból 

1. Várostervezési, tájépítészeti koncepció


A TERVEZÉSI TERÜLET BEMUTATÁSA
A tervpályázat célja egy új Konferencia- és Koncertközpontnak, valamint kulturális, idegenforgalmi, oktatási funkciókkal kiegészülő tágabb környezetének megformálása, melynek révén a városrész rehabilitációja megvalósulhat. Az új, kelet-nyugati tengelyre felfűzött funkciók húzóprojektként működnek, mely városközpont keleti kibővülése mellett lehetővé teszi a belváros, és az új Zsolnay Kulturális Negyed összekapcsolódását, valamint az elhanyagolt állapotú keleti városrész minőségi újjáélesztését is.
A városrészek közötti tiszta kapcsolat megteremtésének elengedhetetlen feltétele egy átfogó koncepció kialakítása a teljes tervezési terület megformálására.

 

FUNKCIÓK

A kulturális park új, nagy kiterjedésű zöldfelülettel gazdagítja a város lakóinak életét, ami önmagában is nagy vonzerővel bír. Ezt tovább erősítik a tervezett funkciók (könyvtár, egyetem, koncertközpont, strandfürdő, kulturális negyed, vendéglátás épületei).
A forgalmas Zsolnay út melletti sáv egy akusztikus tájépítészeti pufferzónaként funkcionál, mely felfogja az út zaját, helyenkénti megnyitásaival pedig betekintést nyújt az útról a park felé és a helyszín épületeire. A zöldsáv alakzata és magassága adott pontokon változik, és tördelt síkú felületként jelenik meg.
Az épületekhez tartozó parkolók együttesen a vasút melletti sávon, a zöldfelületbe ágyazva kerülnek kialakításra.
A két pufferzóna között helyezkednek el a zöld parkban szabadon álló épületek, az egyes funkciókhoz szükséges intenzitással kapcsolódva a sétányhoz.

 

2. Építészeti koncepció, az épület működése


A teljes épületkomplexum három tömegegységre tagolódik, melyek között egy-egy nagy belmagasságú előcsarnok kap helyet. A terjedelmes üvegfelületének köszönhetően a közelben tartózkodók betekintést nyerhetnek az épület belső világába.
Az épület tömege hangsúlyozza a kelet-nyugati tengely irányát, jól látható és központi eleme a tágabb tervezési területnek.


AZ ÉPÜLET TAGOLÓDÁSA
Középső épületrész
A hangversenyterem az épület központi részén helyezkedik el, a sétányról nagy belmagasságú előtérrel fogadja az épületbe érkezőket. A terem tömege az épület külső formájában is megjelenik, ezáltal is hangsúlyozva a létesítmény fő funkcióját.
Az épületrészek közötti előcsarnokokból lehet megközelíteni a hangversenytermet, a tömeg mindkét oldalán lépcsők vezetnek az egyes szintek oldalpáholyaihoz. Ezek a lépcsők tiszta összeköttetést teremtenek a hangversenyterem és az előcsarnok között.
A hangversenyterem bejárata a nézőtér és a színpad közötti zónában található, amely után a terem enyhén emelkedni kezd, így biztosítva a látogató optimális rálátását az előadókra. A mennyezet magasságának mechanikus állíthatóságával biztosítható az eltérő akusztika a terem konferencia funkciójához is.
A színpad a tervezési programban megjelölt méretű kailakítású, magassága az előadások fajtájától függően egységenként állítható. A színpad alatt helyezkedik el a zenekari árok, a zenekar és a kórus számára kialakított színpadi háttér pedig a színpad mögött található. Az színpad ebből a helyiségből, összesen négy széles ajtón keresztül közelíthető meg; két oldalsó- valamint hátsó irányból.
Ezen a területen, a színpad mögött kaptak helyet a zenészek számára biztosítandó öltözők és vizesblokkok. Így a pódium rövid úton megközelíthető, ami nagy előnyt jelent a használói számára. Ezek a helyiségek a tervezési program szerint irodahelyiségeknek is használhatók kongresszusok alkalmával.
Innen további kapcsolatot alakítottunk ki az épület oldalsó szárnyában kialakított gyakorlóhelyiségek és a PKK és PFP irodahelyiségeivel függőhidak alkalmazásával, így a közönség számára fenntartott helyiségekkel nem kell keverednek össze az egyéb funkcionális egységek.
A földszinten, a bejárat oldalán kaptak helyett a pénztárak és egyéb közösségi funkciók.
A hangversenyterem páholyai három szinten helyezkednek el a terem szélső és hátsó oldalain. Minden lépcső egy páholymagassághoz vezet, mely által a látogatók közlekedése biztosított.
A második és a harmadik szinten található egy-egy büfé és galéria, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a park zöldfelületére. Egy nagy légtér kapcsolja össze a különböző emeleteken található előcsarnokokat.
A lépcsők két oldalfal között helyezkednek el, amelyben elszórtan megnyitások találhatóak. Ezek a lépcsőfordulókból és a lépcsőről változatos, impozáns képet kölcsönöznek az előtereknek. Ahol a lépcsők a két oldalszárny fölött haladnak, ott a falban lévő megnyitások kilátást nyújtanak a városra is, éjszaka pedig a város felől nézve impozáns megjelenést kölcsönöznek az épületnek.
Az előterekből is láthatóak ezek a megnyitások, ahogy az emberek a lépcsőkön közlekednek, mozognak, mozgalmas és változatos képet nyújtva az épületnek.


Előcsarnokok
A hangversenyterem körüli két nagy előcsarnok alakzata és mérete elhelyezkedésüktől függően eltérő, szélességük a szárnyak elforgásából adódóan állandóan változik. A nagy üvegfelületek által mindkét előcsarnokból rálátás és kapcsolat biztosított a parkkal. Az épület park felé való megnyitása az adott programoktól függően történik. Az emeleti előterekről hatalmas ablakokon keresztül gyönyörű látvány nyílik a parkra és a környezetre. Az előcsarnokok tetőfedését üveg képezi, mellyel biztosítható egy kellemes, ünnepélyes hangulat megteremtése: nappal a természetes fény beszűrődésével, éjszaka a csillagos ég képével. Az előcsarnokok az épület oldalszárnyaival határosak és közre ölelik a hangversenytermet.


Észak-nyugati szárny
Az észak-nyugati oldalon elhelyezkedő épülettömegben került kialakításra az étterem a hozzá kapcsolódó konyhával, valamint egy nagyméretű, 250 férőhelyes konferenciaterem.
Az étterem az épület bejárata mellett helyezkedik el, azzal együttesen vagy függetlenül, a tér felől is funkcionál, így biztosítva a külön üzemeltetés lehetőségét. Az étterem egy része az első emeleten helyezkedik el, egyik oldalán közvetlen kertkapcsolattal egy kis belső udvar által, másik oldalán galériaként kialakítva az alsó szinttel közös légtérrel, ahonnan letekintés nyílik a földszintre. Az étterem és a konferencia-állófogadás kiszolgálásának megtervezésében konyhatechnológiai szaktervező iroda volt segítségünkre.
Az ugyanebben a szárnyban helyet kapó konferenciaterem hatalmas üvegfelületén keresztül gyönyörű panoráma tárul a parkra, ugyanakkor fontos a terem sötétítési lehetőségének biztosítása is vetítések alkalmával.


Dél-keleti épületszárny
A dél-keleti oldalon elhelyezkedő épületszárnyban találhatóak a Pannon Filharmonikusok (PFP) és a Pécsi Koncert- és Konferenciaközpont (PKK) irodái és az azokhoz tartozó egyéb helyiségek. Ugyanebben a szárnyban kerültek kialakításra a PFP gyakorlótermei, melyek egy részét a tervezési program kiírásának megfelelően konferenciateremként is lehet használni. A gyakorlótermek tágas belső kialakítással és magas belmagassággal rendelkeznek, így eleget tesznek a filharmonikusok játékának optimális hangzási, és hallhatósági feltételeinek.
Az épületszárny földszintjén elhelyezkedő előtér egy nagy tolóajtóval lezárható.
Az ajtók kinyitásával az előterek és a hangversenyterem megnyílik a közönség számára, mely által a tér átalakul a konferenciatermi funkcióhoz.
Ezen kialakítás által a termek eltérő alkalmakhoz történő használata biztosított és jól felügyelhető.
A tervezési program szerinti PFP irodahelyiségei és az azokhoz kapcsolódó egyéb helyiségek a gyakorlótermek felett helyezkednek el.
A PKK és a PFP közös bejárata a nagy, közönség számára kialakított bejárattól függetlenül a parkolóterület oldalán található.
A hangversenyterem ebből az épületszárnyból, az eltérő emeleteken található függőfolyosókon keresztül érhető el - anélkül, hogy a közösségi közlekedőhelyiségeken át kellene haladni. A karmester és a szólisták helyiségei olyan módon lettek elhelyezve, hogy onnan a hangversenyterem könnyen, gyorsan megközelíthető lehessen.
Az épületszárny földszintjén található a CD/könyvüzlet és könyvtár, mely az előtérből közvetlenül megközelíthető, de a főbejárat használata nélkül is működőképes.
Ebben az épületszárnyban található két lépcsőház és egy nagyméretű lift is, mely a hangszerek raktárba és gyakorlóterembe történő szállítását biztosítja. Az épületszárny kialakításából adódóan az épület egyes helyiségeinek könnyű megközelíthetősége biztosított.


Pinceszint
Az épület alatt található egy 105 férőhelyes mélygarázs. A parkoló bejárata a déli épületszárny keleti oldalán található. A parkolórészből egy átlátható útvonal vezet a földszint felé; lépcsőkön és lifteken keresztül érhető el a garázsból a főbejárati zóna. A garázs több sarokpontján bejut a természetes fény a parkolóba, mely segítségével egy átlátható, nyugodt hangulat teremhető. A mélygarázsból lifttel és lépcsőkön elérhetőek a PKK és PFP helyiségei is. A garázs kialakítása kellően átlátható és biztonságos, a pinceszint alaprajzi kialakítása minimalista, alacsony költségvetésből is kivitelezhető. Ugyanezen a szinten helyezkednek el a PFP és a PKK raktár-, rakodó-, és tárolóhelyiségei, ahová a hangszereket és a különböző árucikkeket liftekkel lehet eljuttatni. A délnyugati oldalon helyezkedik el a rakodó bejárat, mely közvetlen kapcsolatban van a raktárakkal.

vélemény írásához jelentkezzen be »