építészet : környezet : innováció

Például - Új lengyel ház kiállítás

kezdés: 2015. szeptember 30. CEST 18:00
Például - Új lengyel ház címmel kiállítás nyílik a Fugában a Varsói Építészeti Központ (Centrum Architektury) szervezésében. 

2015. szeptember 30. 18:00
Szervező: varsói Építészeti Központ 

Társszervező:
budapesti Lengyel Intézet

Kurátor:
Agnieszka Rasmus-Zgorzelska, Aleksandra Stepnikowska

A kiállítás arculattervezője:
Edgar BĄK 

A kiállításon bemutatott kilenc ház „portréfotóját” készítette: Juliusz SOKOŁOWSKI (épületfotós)

A maketteket készítette:
Marcin KWIETOWICZ

A házak tervezői:
Grzegorz STIASNY, Piotr BRZOZA és Marcin KWIETOWICZ, hayakawa/kowalczyk, hs99, Robert KONIECZNY, Piotr KUCZIA, jojko+nawrocki, MAAS, medusa group

Kilenc átgondolt, egyedi, precíz, a kontextus figyelembevételével megépített ház. Épületek, amelyek globális építészeti tendenciákat követnek, és amelyeket mégis különlegessé tesznek az egyedi elgondolásokra épülő tervek, melyekben egyszer az ökológia, másszor egy specifikus tipológia vagy a környezettel folytatott párbeszéd kap hangsúlyt. A kortárs lengyel tájképre nemcsak a múltbéli minták hatottak – a XIX. századi udvarházaktól kezdve a szocreál kockaépületekig –, de a szabadság és az önkifejezés újonnan megtapasztalt érzése is.

Olyan megoldásokat mutatunk be, amelyek jó kiindulási alapul szolgálhatnak egy arról szóló beszélgetéshez, hogy hogyan válik az építészet funkcionálissá, hogyan próbál megfelelni az elvárásoknak. Ez a beszélgetés nem csak a szakemberek körét érinti. A kiválasztott házak – a szépek között is az okosak – új minőséget jelentenek a lengyel családiház-építészetben. Az is lehet, hogy utat mutatnak az eljövendő építészgenerációnak. Például.

Kísérőprogram:
Lengyel és magyar házak félmaratonja

A házak félmaratonja a Például. Új lengyel ház című kiállítás kísérőrendezvénye, amelynek keretében magyar és lengyel fiatal tervezők mutatják be már elkészült vagy épp tervezés alatt álló családi ház terveiket. Ezek individuális szükségletekre szabott szerzői projektek, nem pedig színes építészeti lapok másolatai. Minden prezentáció mindössze tíz perc hosszú, így az egész program dinamikus és lendületes, és nem tart tovább, mint a félmaraton lefutásához szükséges másfél óra. A félmaratont a kiállításról tartott rövid bevezető előzi meg, és magával a kiállítással zárul.

A projekt a lengyel Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériuma támogatásával valósult meg.

www.centrumarchitektury.org
facebook.com/centrumarchitektury

Kamarai tagok 1 kreditpontot igényelhetnek (1000 Ft). MÉK 2015/49

Megtekinthető: 2015. 10. 20-ig. 


vélemény írásához jelentkezzen be »