építészet : környezet : innováció

Pestszentimrei Közösségi Ház felújítása és bővítése

Megvételben részesült a 6. jelű pályamű.
tervezők: Pirayesh Arash, Joan Castellvi Bosch, Schrammel Zoltán, Borsos Tibor

Megvételben részesült
6. jelű pályamű
tervezők: Pirayesh Arash, Joan Castellvi Bosch, Schrammel Zoltán, Borsos Tibor

 

Pestszentimrei Közösségi Ház. Vezető tervezők: Pirayesh Arash, Joan Castellvi Bosch, Schrammel Zoltán, Borsos Tibor
Pestszentimrei Közösségi Ház. Vezető tervezők: Pirayesh Arash, Joan Castellvi Bosch, Schrammel Zoltán, Borsos Tibor
Pestszentimrei Közösségi Ház. Vezető tervezők: Pirayesh Arash, Joan Castellvi Bosch, Schrammel Zoltán, Borsos Tibor
Pestszentimrei Közösségi Ház. Vezető tervezők: Pirayesh Arash, Joan Castellvi Bosch, Schrammel Zoltán, Borsos Tibor
Pestszentimrei Közösségi Ház. Vezető tervezők: Pirayesh Arash, Joan Castellvi Bosch, Schrammel Zoltán, Borsos Tibor

 


Részletes bírálat:

 

A pályamű alapkoncepciója a „zöld-homlokzatok” s az épületegyüttesen átvezetett belső udvart a környezete felé megnyitó gyalogostengely szervesen integrálja a jelenleg heterogén épületrészekből álló építményt a településszövetbe. A funkcióknak megfelelően jelenlegihez hasonlóan a földszinten két részre tagolt jellegű maradt a tervezett épület, ahol a kereskedelmi szolgáltató blokk csak kisebb korszerűsítéssel, szinte változatlanul megtartásra került. Ez az építés ütemezetése szempontjából előnyös. A közösségi funkciók számára a főbejárat a belső udvarról nyílik. A bejárathoz a kibontott BKV blokk helyére tervezett rámpán keresztül az akadálymentes bejutás is biztosított. A tágas előcsarnok értékét rontja, hogy az emeletre felvezető lépcsőház kissé eldugott, kevésbé reprezentatívan megfogalmazott. Jó gondolat a színházterem bővíthetőségét is biztosító módon, harmonika ajtókkal kapcsolódó klubterem javaslata. Elfogadható a színházépület tartószerkezeti átépítése, s a nagyobb tömegkompozíciós lehetőséget biztosító új alacsony hajlásszögű födém alkalmazása, egyidejűleg a kereskedelmi-szolgáltató blokk tömegére tervezett – szintén alacsony lejtésű -nyeregtetővel.

Ez a megoldás lágyítja a beépítettséget, s az építészeti kompozíciót. A pályamű különös értéke, a növényzet domináns homlokzati elemként történő használata. A növényi fajok meghatározása, a felfuttatás módjának részletes kidolgozása mellett a környezettudatosságot képviseli, az esővíztárolók alkalmazása is. Összességében a pályamű átgondolt, alapkoncepcióját következetesen végig vivő, építészeti kompozíciójában pozitív elemeket tartalmazó munka.

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »