építészet : környezet : innováció

Pétfürdői strand

Diplomadíjas, 2005.


Helyszín: Pétfürdő
Téma: Strand
Készítette: Kiss Viktor
Konzulens: Fejérdy Péter

A diplomatervezés helyszíne Pétfürdő, Veszprém és Székesfehérvár között félúton elhelyezkedő 5400 lakosú nagyközség a Bakony lábánál. Az önkormányzat régóta szeretne megoldást találni a főút és a sportpályák közt elterülő elhanyagolt zöldterület hasznosítására. A terv ezen zöldövezet rendezésére, illetve új strand létesítésének lehetőségére tesz javaslatot.



A telek a sportpálya bekötőútja mentén helyezkedik el, a terep minimális lejtéssel rendelkezik. A telken található néhány idős, értékes fa, melyeknek megtartása "kötelező", részük az építészeti koncepciónak. A terület a főútról a kiépített bekötőút segítségével közelíthető meg. A bekötőút mentén nagykapacitású parkoló kerülne kialakításra, mely egyaránt képes kiszolgálni a sportpályát, a csónakázó tavat, valamint az új strandot.

Az új strand két részből állna: a nyári üzemű főházból, valamint a téli-nyári üzemű fürdőházból.

Az anyagválasztás lehetőségei:
A tervezés során sokféle anyag felhasználási lehetősége szóba került.
Az építészeti koncepció mindenképpen a könnyen megszerezhető, olcsó anyagokra támaszkodott. Végül a nyersbeton, a fa és a fűrészelt édesvízi mészkő használata mellett döntöttem.

Építészeti látvány:
A strand az út felől a "hűvösebb", "karakteresebb" arcát mutatja. A beton és pontmegfogott üvegtáblák kemény megjelenést biztosítanak. A strand belterületére érve, a homlokzatokon a fa és a kő, míg a medencék környezetében a víz és a zöld növényzet dominál. Az épületen mindenhol keret nélküli üvegablakok jelennek meg.

vélemény írásához jelentkezzen be »