Közélet, hírek

Podmaniczky-díjat kapott a Wienerberger

1/1

Hirdetés
?>
1/1

Podmaniczky-díjat kapott a Wienerberger
Közélet, hírek

Podmaniczky-díjat kapott a Wienerberger

2008.07.08. 08:20

A Hungaria Nostra a cég az épített örökség megóvása érdekében kifejtett munkáját ismerte el. A Wienerberger anyagi támogatásával végrehajtott felújítás után került vissza a veszprémi alsóvárosi temetőbe Nunkovics Klára több mint 100 éves kerámia síremléke.Részletek a további díjazottakról

1/1

2008-ban tíz magánszemély, illetve házaspár, két település közössége és egy egyesület mellett egyedüli cégként a Wienerberger Téglaipari Zrt. érdemelte ki az elismerést, amelyet a Wienerberger képviseletében Tóth Balázs, termékfejlesztési vezető vett át a Város-és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) elnökétől, Ráday Mihálytól Tapolcán.

2008. május 10-én, a hagyományos veszprémi Gizella napi ünnepségek keretei között, a Wienerberger anyagi támogatásával végrehajtott felújítás után került vissza a veszprémi alsóvárosi temetőbe Nunkovics Klára több mint 100 éves kerámia síremléke. A cég veszprémi emlékmű megvédésében játszott szerepe az épített környezetért és az épített örökség megvédéséért végzett munkájának a Város-és Faluvédők Szövetsége (Hunagria Nostra) szerint is csak egyik eleme volt. (a teljes anyag lent olvasható)


Az 1982-ben alapított Podmaniczky-díjat azok kapják évről-évre, akik hivatali munkájuktól függetlenül, vagy azt túlteljesítve jelentős munkát végeznek Magyarország épített örökségének megismertetése, megszerettetése és megóvása érdekében. A díjat a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) Választmánya ítéli oda, s a tagszervezetek országos találkozóján adja át a kitüntetetteknek a szövetség elnöke, Ráday Mihály.

Az épített környezetért

A veszprémi emlékmű megvédésében játszott szerep a Wienerberger épített környezetért és az épített örökség megvédéséért végzett munkájának csak egyik eleme.

Az idén 9. alkalommal gyermekintézmények és műemlékek számára kiírt Jövővár Pályázatára a Wienerberger kezdeményezésére minden idők legtöbb cége ajánlotta fel termékeit több mint 60 millió Ft értékben, így az elmúlt években már több mint 400 millió Ft értékű termék kerülhetett a pályázókhoz. Ebből az összegből évente kb. 10-15 millió Ft értékben jut támogatás műemlékek számára, amelynek felosztásában a bírálóbizottságának tagjaként más közéleti személyek és szakemberek mellett Ráday Mihály is évről-évre jelentős szerepet vállal.

A Jövővár Pályázat társadalmi elismertségét jelezte, hogy 2002-ben a Figyelő a Wienerbergert a Jövővár nyomán jelölte a Vállalati Felelősségtudatossági Díjra.

A Wienerberger másik, közterek megújításának támogatását célul tűző Jövőtér Pályázatán már négy magyarországi köztér megújulása kezdődhetett meg.

A tavalyi évben a veszprémi Magyar Építőipari Múzeumnak (Tegulárium) juttatott támogatással a cég az intézmény anyagi problémáinak átmeneti megoldásához is hozzájárult.

Egy síremlék megmentése az utókor számára
Gy. Lovassy Klára
, a veszprémi Magyar Építőipari Múzeum igazgatója először több mint tíz éve próbálta megmenteni az emlékművet. Tizenegy évvel ezelőtt Ráday Mihály, a Hungaria Nostra elnöke is, 1848-as síremlékek után kutatva tudomást szerzett a síremlék létezéséről, és 1997. őszén műsorában be is mutatta a televízióban. A temetők karbantartását kiemelt célként kezelő Kossuth-díjas alkotó szerint Magyarország még nagyon elmaradott állapotban van ezen a téren a nyugat-európai országokhoz képest. „Legalább az ország történetében és kultúrtörténetében fontos szerepet játszó személyiségek és a képzőművészeti szempontból értékes alkotásokat meg kell(ene) védenünk" – vallja Ráday Mihály. A Wienerberger Jövővár pályázat bírálóbizottságának tagja személyesen is elkötelezett a téglagyártás iránt: otthonában kiemelt helyet foglal el egy A.M. (Alois Miesbach) monogramos, magyar címeres tégla. Az ő támogatásával került az egész történet a Wienerbergerhez, így végül sor kerülhetett az egyedülálló síremlék megóvására a jövő nemzedékei számára.


A 2008. évi díjazottak

É. Kovács László helytörténész, Gömörszőllős : a község helytörténeti gyűjteményének létrehozásáért, gyarapításáért, a helyi jellegzetességet magukon viselő parasztházak megmentésért, és helyreállításáért

Gellér Feren
c építész, Debrecen : Debrecen történeti városmagjának, így a Péterfia és Egymalom utca több épületének, megóvásért, műemlékké nyilvánításának kezdeményezésért végzett sok évi munkájáért.

Ilyés Gábor történelemtanár, helytörténész: Nyíregyháza : helytörténeti könyvek, a Nyíregyházi Városvédő füzetek több számának, írója, szerkesztője.

Jakab György, Sydney : Nyaranta látogat Magyarországra. Závodon vásárolt egy elhagyott lakatlan házat, melyet önerőből újított fel figyelemmel a falura jellemző díszítések rekonstruálására is.

Károlyi György és felesége, Fehérvárcsurgó : A kastélyt építtető család Párizsban élő sarja és párja folyamatosan újítja meg, állítja helyre a kastély-együttest, a kastélyparkkal együtt. Megjelentettek egy olyan Magyarország-térképet, amely egyedülállóan összesíti a hazai történeti és botanikus kerteket.

A kastély új funkciójában szálláshely, konferencia és kulturális központ, Fejtő Ferenc hagyatékának gondozója.

Kisvásárhely közössége: A közigazgatásilag Mihályfához tartozó parányi község példás összefogásával a helyi önkormányzata iszlám és keresztény közössége, a zalaegerszegi Mazsihisz segítségével feltárta és felújította a zsidó temetőt.

Lovassy Klára építőmérnök, Veszprém : A Magyar Építőipari Múzeum életben tartásáért és működtetéséért végzett munkájáért, többek között a Téglamúzeum, a Kályhamester-ház, és a külvárosi ősgép-telep megóvásáért

Magyar Villamosvasút-történeti Egyesület (MAVITE), Budapest : A 2004-ben alakult egyesületnek már és 6 villamosa van. Civil munkájuk segítségével marad az utókorra a BKV/BSzKRt múltjának számos pusztulásra ítélt értéke.

Nagy Gy. Róza tanárnő, Kisújszállás : A helyi iskolában és a városért végzett kimagasló munkájáért. Az országban egyedülálló módon már 22 éve szervez városvédő- és szépítő tábort, amelyen rendszerint 50-60 gyereknek és 10-15 felnőttnek ad évről évre tartalmas, értékteremtő munkát. A Szövetség közösségi tevékenységéből példamutatóan sok munkát vállal.

Plestyák Károly, erdészeti szakember, Piliscsaba : többek között természetvédelmi értékeinkre vonatkozó adatok gyűjtésért, Piliscsaba fasorainak újra fásításáért.

Ulicza József és felesége Velence : a helyi ifjúsági tábor gondnokaiként kimagasló munkát végeztek a már életveszélyessé vált Beck-kastély rendbehozataláért, az eredetinek megfelelő állapotba hozataláért, újra műemlékké nyilváníttatásáért.

Városlőd közössége: Az egész település és az elszármazottak összefogása eredményeképp sikerült megmenteni az összedőléstől és megújítani a település megrepedt, megsüllyedt műemlék templomát..

Wienerberger Téglaipari Zrt . Budapest-Bécs : „Jövővár" pályázatukkal rendszeresen hozzájárulnak a hazai gyermekintézmények építéséhez és a műemlék épületállomány helyreállításához, segítik Veszprémben a Tegularium életben tartását és felújíttatták az Alsóvárosi Temetőben Nunkovics Klára 1858-as terrakotta síremlékét.

Zomborácz Pálné , Mezőhegyes : A város páratlan, agrártörténeti épület-együtteseinek megóvása, védelme, átörökítése terén kifejtett kimagasló tevékenysége elismeréséül kapja a díjat.

forrás: www.wienerberger.hu

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk