építészet : környezet : innováció

Rakpart-átépítés — veszélyben a Világörökség

A dunai rakpart újjáépítése szakszerűtlenül, gondatlanul és csúnyán készült el a Margit híd alatt.

Budapest világörökségi panorámája impozáns alapvonalát képező dunai rakpart újjáépítése szakszerűtlenül, gondatlanul és csúnyán készült el a Margit híd alatt, ami utólagosan nem javítható, állítja a a Budapest Világörökségéért Alapítvány (B.V.A.). Sem a világörökségi látványnak, sem a hatalmas folyó megkövetelte műszaki követelményeknek nem felel meg a megépült kő partfal. Ezért a Budapest Világörökségéért Alapítvány, amely másfél év óta civil kontrollal követte a projekt alakulását, számos szakmai javaslatot adott és figyelmeztetéssel élt, most négy szakterületről (vízépítő, geológus, kőfaragó, restaurátor) bekért mértékadó szakvéleménnyel (egyetemi tanár, ipartestület), valamint a történelmi kőfalrakásban bizonyított szakértelmű kivitelezőkkel egyeztetve a fal legnagyobb részének újjákészítését tartja szükségesnek a szerződés szerint is megkívánt I. osztályú minőség eléréséhez.

 

A régi fal

 

A B.V.A. javaslatára a projektet 65 %-ban finanszírozó Európai Unió illetékes osztálya a rakpart átépítése során a Világörökség értékeinek megőrzését kiemelten kezeli. Ennek következtében az Európai Bizottság határozatban írta elő az UNESCO korábban állami meghívásra ittjárt szakértőinek a partfal újjáépítésére adott állásfoglalása követését. Így nem érvényesülhettek a világörökség hitelességét sértő változtatási/olcsóbbítási tervek, pl. a jellegadó rózsaszín mészkő helyett fehér mészkő alkalmazása. A határozat lényege ugyanis, hogy a kőfal újjáépítése mindenben kövesse (anyagok, formák, építési jelleg) a régi partfal mintáját, aminek bizonyítását az egész kommunális projekt-támogatás kifizetésének feltételéül szabták. Ez a legerősebb kényszerítő eszköz, amit a bizottság alkalmazni tud egy támogatásban részesülő kedvezményezettel szemben. Azt jelenti, hogy ha nem tartják be az előírást, nem kapják meg a teljes szennyvízprojekt támogatásának 20%-át. A szakszerűtlen munka miatt a feltétel teljesülése jelenleg nem bizonyítható. A beruházó főváros az elvégzett felületi javítások után a falat megfelelőnek készül minősíteni.

 

Nem azonos magasságú kövekből görbén rakott sorok, sok hibás kő, eltérő új profilok, bevésett fedkövek, csúnya összkép
Nem azonos magasságú kövekből görbén rakott sorok, sok hibás kő, eltérő új profilok, bevésett fedkövek, csúnya összkép
Nem azonos magasságú kövekből görbén rakott sorok, sok hibás kő, eltérő új profilok, bevésett fedkövek, csúnya összkép

 

A vitás helyzet eldöntéséhez a legjobb megoldás érdekében a B.V.A. a világörökségi ügyekben eljáró független UNESCO szakértő meghívását kezdeményezte a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottságát vezető Hiller István kulturális miniszternél és Demszky Gábor főpolgármesternél. A tét a térség legnagyobb környezetvédelmi beruházásának pénzügyileg is sikeres befejezése és a világörökségi történelmi látvány szépségének visszaadása.

A Budapest Világörökségéért Alapítvány bízik az ésszerű döntés meghozatalában, ahogy ez hasonlóképpen történt – ugyancsak a B.V.A. kezdeményezésére – a rakpart tervezett kiszélesítése ügyében 2005-ben ittjárt UNESCO szakértői misszió meghívásakor is, amelynek állásfoglalása szolgál most nemzetközi segítségül Budapest világörökségének megóvásához.

Budapest Világörökségéért Alapítvány

3 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »