építészet : környezet : innováció

Rénszarvas-perspektíva – Tverrfjellhytta Központi Pavilon

Norvégia, a vikingek és a rénszarvasok hazája – nemzeti öntudatában nagy szerepet játszik a Dovre-hegység. Erre a vadregényes, a természet elemi erői által alakított tájra, Hjerkinnbe terveztek a Snøhetta at Snøhetta iroda munkatársai megfigyelő- és információs pavilont. Az épület megformálása a szigorú külső burok és a lágy, organikusan hajlított belső mag között feszülő ellentéten alapul, koncepcióját  a természeti, kulturális és mitikus táj határozta meg.

Tverrfjellhytta Központi Pavilon

A Norwegian Wild Reindeer Foundation megbízásából a Snøhetta építészei megfigyelő- és információs pavilont terveztek Hjerkinnbe (Dovre, Norvégia). A lenyűgöző helyszín a Dovrefjell Nemzeti Park szélén található, körülbelül 1250 méterrel a tengerszint felett, ahonnan csodálatos látvány nyílik a Snøhetta hegy tömegére.

 

Tverrfjellhytta Központi Pavilon- fotó: Ketil Jacobsen
Tverrfjellhytta Központi Pavilon - fotó: Roger Brennhagen
Tverrfjellhytta Központi Pavilon
 

 

A 75 m2-es létesítmény építésének fő célja az volt, hogy pihenő- és megfigyelőhelyként menedéket nyújtson az iskolás csoportok és látogatók számára, miközben a hegyi vezető előadását hallgatják a Dovre-hegység fennsíkjának egyedülálló vadvilágáról és történetéről.

Dovrefjell a vadon élő rénszarvascsordáknak, pézsmatulkoknak, sarki rókáknak és rengeteg helyi növényfajnak ad otthont. Hosszú története során az utazók, a vadászhagyományok, a bányászati és hadászati tevékenységek rajta hagyták nyomukat a tájon. Napjainkban a kortárs turizmus és rekreációs trendek folytatják a hely kulturális megjelenésének formálását, alakítását. Dovrefjell Norvégia nemzeti öntudatában is jelentős szereppel bír. Mind az ország legendái, mítoszai, költészete, zenéje, mind zarándoklatai eme karakteres hely misztikus, örökké való és a földben gyökerező minőségét ünneplik. A norvég alkotmány alapító atyáinak fogadalma: “Egységes és hű, míg a Dovre-hegység le nem omlik!”

 

Tverrfjellhytta Központi Pavilon - fotó: Snohetta
Tverrfjellhytta Központi Pavilon - fotó: Snohetta
 

 

Az építészeti gondolat alapjait a természeti, kulturális és mitikus táj határozta meg. Az épület megformálása a szigorú külső burok és a lágy, organikusan hajlított belső mag között feszülő ellentéten alapul. A nyers acélból és üvegből álló, téglatest alakú vázba fából készült magot helyeztek. Ezt a magot úgy alakították ki, hogy hasonlítson a természeti erők, a szél és a folyóvíz által erodált sziklához vagy jégtömbhöz. Formája védett, meleg gyülekezőhelyet hoz létre, miközben lehetővé teszi, hogy a látogatók gyönyörködjenek a lenyűgöző látványban.

 

Tverrfjellhytta Központi Pavilon- fotó: Ketil Jacobsen
 

 

Az építészek nagy hangsúlyt fektettek az anyagok minőségére és tartósságára, hogy az épület ellen tudjon állni az éghajlat nyers erőinek. A menedék egyszerű formája és a természetes építőanyagok használata a helyi építési hagyományokra utal, ugyanakkor új, korszerű technológiákat alkalmaztak a gyártási folyamatok során, hogy napjaink hatásfokát tudják elérni. A fa magot nagyméretű, robotvezérlésű marógéppel készítették el a 3D-s modellek alapján.

 

Tverrfjellhytta Központi Pavilon
Tverrfjellhytta Központi Pavilon - fotó: Snohetta
 

 

A Tverrfjellhytta olyan markáns épület, mely a helyi építési tradíciókat a végletekig letisztítja, védett gyülekezőhelyet biztosít a látogatók számára és tovább gazdagítja Dovrefjell egyedülálló látképét.


Tverrfjellhytta - Norvegian Wild Reindeer Centre Pavilion
vezető tervező: Knut Bjorgum
kivitelezés éve: 2011
bruttó szintterület: 90 m2
helyszín: Hjerkinn, Norvégia
generáltervező: Snøhetta Oslo AS
berendezés: Djupevaag Shipbuilders AS
építtető/megbízó: Norwegian Wild Reindeer Center - Jo Skorem
fotók: Ketil Jacobsen, diephotodesigner.de, Arne Nyaas, Snøhetta
bruttó beruházási költség: 500.000 EUR
 

 

19 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »