Épülettervek/Tervpályázat

Részeredmények a Ligetből - még több részlettel

2014.12.19. 15:24

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Vélemények:
18

Dosszié:

A nemzetközi tervpályázat és külföldi pályázók tömegének képe mögött sokan csak találgatták, ki indul el. Egy biztos, a most kihirdetett három épület nyertesei között van egy francia, egy japán és egy hazai iroda: a KÖZTI. De megvannak a további helyzettek is.

December 19-én nyilvánosságra hozta a kiíró, a ligetbudapest.org oldalon a Városligetbe tervezett múzeumi épületekre kiírt, nyílt, nemzetközi tervpályázat eredményét. Mint azt már korábbról tudtuk, a Nemzeti Galéria és Ludwig Múzeum együttesére beérkezett 80 pályamű között a bíráló bizottság nem talált olyat, amelyet megvalósításra alkalmasnak vélt, ezért arra új, meghívásos tervpályázatot írtak ki, amelynek csak jövő tavasszal lesz eredménye.

Így a mai napon a Városligeti-tó délkeleti csücskében, a volt BNV irodaház helyére építendő Magyar Zene Háza, a Dózsa György út és Ajtósi Dürer sor sarkához építendő Néprajzi Múzeum, és a Városligeti fasor torkolatával szemben kétoldalt álló Fotó Múzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum épületeire kiírt tervpályázat eredményét várhattuk kíváncsisággal.

Jóllehet ez sem kevés, de ma csak az egyes épületeket tervező irodák neveit, valamint egyetlen renderelt videót kaptunk, amelyben a liget felett repkedünk. Az egyes épületek kiválasztott tervezői

Magyar Zene Háza

1. díj: Sou Fujimoto Architects (Japán - Tokió)

 
Rangsorolás nélkül meghívási díjban részesített pályázók: Kengo Kuma and Associates, 3h Építésziroda, KLAIR Architecture

Néprajzi Múzeum

1. díj: Vallet de Martinis DIID Architectes (Franciaország - Párizs-Bourdeaux)

2. díj: Bobby Fogel, bFarchitecture
3. díj: Graeme Massie Architects

Rangsorolás nélkül meghívási díjban részesített pályázók: OVO Grąbczewscy Architekci, Studio Graha Akar Karya, Oeco-Architectes
 

FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum

1. díj: KÖZTI Zrt., Tima stúdió 

2. díj: GSMM architetti, Giorgio Santagostino-Monica Margarido
3. díj: LEAD - Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd. 

Rangsorolás nélkül meghívási díjban részesített pályázók: UAO Co.Ltd., De Ferrariy Grass Compañía Limitada (Plan Común)

A díjazott és a második fordulóba jutott pályamunkák elérhetőek a Liget Budapest projektoldalán, de január 7-től a Design Terminálban is ki lesznek állítva.

Kelecsényi Kristóf


Sajtóanyag:

2014. december 19., Budapest – Lezárult a Városligetbe tervezett múzeumi épületekre kiírt nyílt nemzetközi tervpályázat. A csaknem félezer beérkezett anonim pályamű közül a 11 tagú, magyar és nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri döntése alapján a Néprajzi Múzeum a francia Vallet de Martinis DIID Architectes, a Magyar Zene Háza a japán Sou Fujimoto Architects, míg a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum a magyar Középülettervező Zrt. tervei alapján épülhet meg a 2018-ra teljesen megújuló Városligetben.
 
Az Európa jelenlegi legnagyobb új múzeumi fejlesztésének keretében a Városligetben megvalósítandó öt múzeumi épületre idén februárban írt ki nyílt nemzetközi építészeti tervpályázatot a Szépművészeti Múzeum és a Városliget Zrt.  A 2014. május végi határidőre beérkezett több mint 470 pályaműből 17 pályázat jutott be a második fordulóba. A 11 tagú magyar és külföldi múzeumi, valamint építészeti szakemberekből álló zsűri ezen pályázatokból választotta ki a Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Háza valamint  a Fotó Múzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum leendő épületének nyertes tervét és díjazottjait. A nyertes pályaművekről készült videoanimáció a http://ligetbudapest.org/index.php?page=single&id=22 oldalon, az azokhoz kapcsolódó látványtervek pedig a http://ligetbudapest.org/index.php?page=single&id=17 oldalon tekinthetők meg. A nyertes és díjazott tervek, illetve az eljárás második fordulójába jutott pályaművek a www.ligetbudapest.org oldalon tekinthetőek meg. Ezek a pályaművek a Design Terminálban január 7-én nyíló kiállításon is láthatóak majd.
 
Az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum épületére beérkezett 80 pályamű között a bíráló bizottság nem talált olyan pályázatot, amelyet az értékelési kritériumok összessége alapján megvalósításra alkalmasnak ítélt volna, ezért arra új, meghívásos tervpályázat került  kiírásra, amely jövő év áprilisában zárul majd le.
 
A zsűri és a munkáját segítő 36 szakértő 5 szempontcsoport alapján értékelte a pályaműveket. A leendő múzeumok építészeti minősége és megoldásai mellett a bíráló bizottság vizsgálta a tervekre jellemző technológiai és funkcionális elképzeléseket (a várható látogatói élményt és múzeumtechnológiai megoldásokat), a tervezett épület fenntarthatóságát (energiahatékonyság, ökológia), a környezettel kapcsolatos párbeszédet (többek között a városképi beágyazottságot, a Városligettel való kapcsolatot és  épület megközelíthetőségét) és a megvalósítás  költségeit is. Kiemelt szempont volt az is, hogy a tervekben szereplő épületek  minél jobban kíméljék a park zöldfelületét.
 
„A tervpályázatnak köszönhetően olyan, az őket befogadó parkkal és annak épített környezetével harmonikus párbeszédet létrehozó múzeumok épülnek majd a Városligetben, amelyek úgy lesznek kiemelkedő építészeti értékűek Budapest és Magyarország számára, hogy egyben 21. századi funkcionális megoldásokkal, világszínvonalon szolgálják a gyűjteményeket és a látogatókat" – mondta el Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Az új múzeumok a fenntartható építészet elvárásainak is megfelelő kortárs, ugyanakkor a Városliget parki és épített örökségéhez illeszkedő épületekben kapnak helyet. Az egyedi, erőteljes építészeti gondolatot megfogalmazó épületekből – az egymással és a már száz éve itt megépült múzeumokkal való együttműködés révén – egy olyan egyedi közgyűjteményi intézményháló jön létre, amely nem csupán Budapest és a magyar kultúra nemzetközi ismertségét növeli, hanem izgalmas és nyitott, közösségi tereket biztosít Budapest lakói, a belföldi és külföldi látogatók számára egyaránt.
 
Az építészeti tervpályázaton a pályázók név nélkül, egy regisztrációs számon nyújtották be pályázatukat. A szigorú nemzetközi szabályoknak megfelelő pályázati kiírásban rögzített eljárási rend szerint a zsűri az eljárás során csak a beadott terveket ismerhette meg, a díjazott tervezők kilétére csak a döntést követően került sor.
 
A Városliget komplex fejlesztését szolgáló Liget Budapest Projekt keretében felépülő öt új épület a park szélein, ma lebetonozott területen, illetve a Ligetben található, de lebontásra ítélt építmények, beépítések helyén épül fel, a projekt megvalósítása során megóvva és bővítve a park zöldfelületét. A Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum, valamint a FotóMúzeum Budapest (a mostani Magyar Fotográfiai Múzeum) az Ötvenhatosok terén, a Magyar Zene Háza a lebontásra kerülő volt Hungexpo-irodák területén, míg az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum a Petőfi Csarnok helyén áll majd. A projektnek köszönhetően a park növényzetének rehabilitációjával párhuzamosan több tízezer négyzetméterrel, a mai 60 százalékról 65 százalékra nő majd a zöldfelület a Ligetben.
 
 
Az építkezés a tervek szerint 2016-ban kezdődik, az új múzeumokat pedig 2018 márciusában vehetik birtokba a látogatók. Az új középületek tervezett megvalósítási összköltsége 75 milliárd forint. Nyílt nemzetközi építészeti tervpályázat kiírására Magyarországon utoljára Budapest századfordulós fénykorában, több mint 100 évvel ezelőtt került sor. 
 
A nemzetközi bírálóbizottság  11 fős volt: elnöke Baán László,  a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, társelnökei  Wim Pijbes, az amszterdami Rijksmuseum főigazgatója és Martha Thorne építész, a Pritzker Építészeti Díj ügyvezető igazgatója, tagjai Paula Cadima építész, egyetemi tanár (AA London School of Architecture), Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Finta Sándor, Budapest főépítésze, Edwin Heathcote építész, a Financial Times építészeti kritikusa, Henri Loyrette, a francia Államtanács tagja, a Musée du Louvre korábbi igazgatója, Nagy Ervin országos főépítész, Sáros László György építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke,  póttagjai Bálint Imre, a Budapesti Építész Kamara elnöke, Cselovszki Zoltán építész, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ volt elnöke, az Iparművészeti Múzeum mb. főigazgatója,  Fazakas György építész és Perényi Tamás építész,  a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának tanszékvezető egyetemi docense. Az UIA (Építészek Nemzetközi Szövetsége) egy tagot, Juhani Katainen építészt, a tamperei University of Technology volt dékánját és egy póttagot Roueïda Ayache építészt delegált a testületbe.
 

 

Vélemények (18)
bardóczi
2015.01.03.
19:44

Ha valami is elfogadható számomra ebből a pályázati eredményből (értsd illeszthető és illeszkedik a Liget struktúrájához) az Tima Zoltánék munkája. A Zene háza sem építészeti minőségében nem kiemelkedő (nem szól semmiről, csak egy bájos? blöff), sem funkcionálisan nem igazolható (részben nyitott zene házát a csónakázó tó/műjég partjára, ahol ezer decibellel tombol a popzene / hangulatfelelős mikrofonhangja? - bár erről honnan is értesülhettek volna a külföldi tervezők, akik csak a természettel szerettek volna kontaktust teremteni?) Ez a fáknak látszólag gesztust gyakorló edámi sajt struktúra annyira maníros (a környezetrendezéséről nem is beszélve), és annyira kivitelezhetetlen a fák megtartása, netán újak telepítése szempontjából, hogy azon át kellett volna látnia egy szakmai zsűrinek. Akkora építészeti blöff, mint ide Lacháza.

A Néprajzi Múzeum számára teljesen méltatlan mind a helyszín (néprajzunkat "Csikágóba"?), mind a forma. Mit árul el ez a ház abból, ami a funkciója lesz? Mi ebben a házban az a kiemelkedő érték, amiért meg kell valósítani? Ha valóban ez volt a legjobb válasz, akkor nagyon vérszegény lehetett az eresztés. Tökéletesen látszik, hogy ami a Ligetben megvalósulni készül, az nem képvisel világszínvonalat szinte egyetlen eddig publikált részletében sem. Ha pedig ez így van, akkor érdemes?

De természetesen a legfőbb kérdés a sötét ló (mit ló: mamut!), a Magyar Nemzeti Galéria sorsa. Az "új Iparcsarnok". Ami zöldfelület közepére ékelődésével magát a zöldfelület teszi majd többszörös zárójelbe, miközben sem a megközelíthetősége, sem a kiszolgálása nem lesz megfelelő, a Ligetbe való elrejtőzése meg sehogy sem lesz hozzá méltó. Ez éppen nem az a helyzet, amikor épület és zöldfelület egymást erősítik majd, hanem éppenhogy kioltják egymást. Ez nem szimbiózis, hanem parazitizmus.

Az épületek többségének tárgyiasulásával kezdenek egyre inkább kiugrani az elhibázott telepítési döntés szarvashibái, amelyekre rendre felhívták az urbanisták a figyelmet. És hol járunk még a legnagyobb problémagóctól, a Galériától? Még mindig nem késő erről az útról visszafordulni, ez eddigi eredmény még eléggé hasonlít a Liget+ kompromisszumos javaslatához, még áttehetők lehetnének azok a hangsúlyok.

Garay Klára
2015.01.04.
18:25

@bardóczi: És még mennyi minden hiányzik a videos népámításból! Pl. az építészeti és Fotográfiai múzeum közötti részen lesz a Regnum Marianum emlékhely...+ az 56-os emlékmű....de innen indul innen 25 méteres nyílegyenes sétány a Nemzeti galéria-Pecsa- Erzsébet királyné útvonalon is...

Csak azért tönkre vágni a Ligetet, hogy ezek a már a 60-as években is elfogadhatatlan kinézetű épületek pont ide épüljenek.....ezt csak orvos tudja kezelni. Igazad van...még nem késő...soha nem késő.

Önmérséklet, józan ítélő képesség kellene hozzá. Ha eddig nem volt, most hol találjuk meg?

Pákozdi Imre
2014.12.21.
07:05

Török András 2013 novembere óta nem vesz részt a Liget Budapest Baán László által vezetett munkálataiban. Erről nem tudtam, ezért elnézést kérek tőle a korábbi, ilyen értelmű említésért.

Lazzlo
2014.12.19.
21:04

József nádor üzeni 1801-ből: "a Magisztrátus a feladat ellátására nem alkalmas, mert azon túl, hogy időnként akadályozza a megújulást, „jelentékeny pénzösszeget haszon nélkül pazarol el.”

Pákozdi Imre
2014.12.19.
21:26

@Lazzlo: Igen, és erre, akkor, érdemi, a kor normái szerint demokratikus válasz született. Megalakult a Városszépítő Bizottmány: http://varosliget.info/index.php/2013-01-02-09-51-30/szepito-bizottmany. Ma ezt nem is remélhetjük. Csók a homlokotokra fiatal, magyar, szabad és keresztény demokraták. 

Lazzlo
2014.12.20.
11:10

@Pákozdi Imre: " ismerve a tanács működését, a városrendezés ügyét sem igazgatásilag, sem pénzügyileg nem akarta rájuk bízni."..."A Királyi Szépítő Bizottság végül 1808 októberében alakult meg, vezetője maga József nádor lett és a Hild János által kidolgozott városrendezési terv alapján látott munkához. A Bizottság tagja lett egyebek között Polláck Mihály és Boráros János".Lazzlo
2014.12.20.
11:15

@Pákozdi Imre:  Pollack Mihály, a József nádor alapította szépészeti bizottság elnöke lett, hol közvetlen befolyást gyakorolt a Városliget megteremtéséreTarzi
2014.12.19.
20:57

Megnéztem a ligetbudapesten a közzétett pályázatokat.

Tudom, sokan fognak utálni érte, de szerintem ezek/azok a kortárs építészet nagybetűs kritikái. Hihetetlen, hogy egyik pályamű sem tisztelte azt a várost/környezetet, amibe bele kellene illeszteni az adott épületet. Mindegyikből ordít az öncélú hivalkodás, a közízlés újbóli megerőszakolásának vágya. Szörnyű, hogy ezek az adott helyen felépülhetnek, főleg, hogy állami pénzből. Egy modern történelem nélküli modern városban, esetleg egy később beépült területen még elmennek, de a Városligetben....

Amúgy nem is ugrik be, épült-e az általános közízlés szerint szépnek nevezhető középület az I. (pláne a II.) világháború utáni Budapesten. Ezek biztos nem lesznek azok.

Persze gondolom megkapm majd, hogy nem vagyok elég progresszív, meg nem értek hozzá, de erre én azt mondom, hogy a szépséghez nem kell érteni.

Pákozdi Imre
2014.12.19.
20:47

Nagy örömmel nyugtázom az eredményt, ami a kiírás és a zsűri sűrített minősítését jelenti. A győztes pályamunkák - nem elsősorban a jobb sorsra érdemes japán mesekölteményre és a Közti két szép, neosztálinista mauzóleum-tervére gondolok, hanem a Néprajzi Múzeum jeligével megépíteni kívánt, hatvanas évekbeli gyárépületre - szépen tükrözik a fenti két tényező színvonalát. Egyszersmind felhívom szíves figyelmüket a valódi győztesre, Léderer Tamás és Csillag Orsolya pályázatára. Megtekinthető a Corvin Áruház harmadik, valahai műszaki, ma Művelődési Szintjén, bejárat a nagy zöld vasajtón, a Somogyi Béla utcáról. Aki elmulasztotta a mai, szívmelengető közegben lezajlott vernisszázst, kérem, nézze meg a tervet az elkövetkező 15 napban, majd szívesen látjuk január 5-én, este hatkor, a finisszázson. Meghívottak: Baán László, Schneller István, Lányi András, Bardóczi Sándor. Meghívni tervezzük még György Péter esztétát, aki tudomásom szerint ebben az ügyben Orbán Viktor és Baán úr hivatásos támogatója. 

Utólagos megjegyzés: Török András 2013 novembere óta nem vesz részt a Liget Budapest Baán László által vezetett munkálataiban. Erről nem tudtam, ezért elnézést kérek tőle az itteni korábbi, ilyen értelmű említésért.

kronosz
2014.12.20.
12:53

@Pákozdi Imre: Neosztálinista :DDDDDDDDDDDDDDDDDD

Valóban a látványtervek alapján rengeteg fa ki lesz vágva, teljesen be lesz építve a Liget, és olyan magas meg sűrűn elhelyezett épületek lesznek, hogy kipusztulnak tőle a fák :D

Hozzáteszem nekem se tetszenek se a pályázatok, se a helyzettek... Nagyon gyenge, legalábbis az én ízlésemnek. De javaslom mindenkinek a német mentalitást...

WérGidA
2014.12.20.
16:52

@Pákozdi Imre: Tudom, hogy hozzászólásom nem a Liget-trauma kollektív újradramatizálásához szólam, de az jutott eszembe, ha valakinek nem tetszik egy ház, miért nem mondja rá egyszerűen, hogy nem tetszik? Ha indulattal szakadna ki: hogy csúf ez, hogy a kokas csípné meg, vagy hogy rút ez, hogy vinné el a kánya, vagy hogy böszme ez, hogy a turul szaggatná széjjel; netán hogy buflák ez, hogy a vércse szarná telibe?

Esetleg színes hasonlattal, hogy randa ez, mint az ördög segge; rusnya ez, mint a dédanyám kapcája; hogy ormótlan ez, mint búgatón az üvegkupola; hogy ocsmány ez, mint vaddisznón a farzseb. Ezt a szerkezetet meg is lehet fordítani: olyan ez, mint egy Kardashian-lány smink nélkül – kiábrándító; olyan ez, mint a futballválogatott hollandiai veresége – csúfos; olyan ez, mint egy „moszkvai taxitársaság fiatal de ambiciózus tulajdonosa” (Földes András) – ízléstelen.

Netán bonyolultabb trópusokkal, hogy oly ocsmány ez, hogy láttán még a ló is hátrafelé nyerít, hogy éktelen ez, hogy még a troli is elkerüli; hogy oly förtelmes ez, hogy díszlet lehetne egy busójáráson; hogy oly csúnya ez, hogy ha a tízezresre raknák, bedőlne a forint, hogy oly borzalmas ez, ha képeslapon szerepelne, Budapestet katasztrófaövezetté nyilvánítanák. Hm? Lehetne ez egyfajta építészetkritikai nemzeti minimum.

Ahogy Clive Owen mondja a férficopfokról: it does not make you look hip, young or cool. Hasonlóképp van ez a műtörténeti stílmegjelölések pejoratív használatával, koncepciózus kiürítésével is. Pláne, ha még marhaság is. Ezt most úgy általában írtam.

Pákozdi Imre
2014.12.20.
17:59

@WérGidA: Én meg igen konkrétan írom, hogy Cyrano kezében, miközben az Ön receptje szerint csacsogott, tőr volt, nekem pedig legfeljebb érvek vannak. Amelyeket legutóbb két, közel használhatatlan hatástanulmány bírálata kapcsán fejtettem ki, öt írásban. Azokhoz bezzeg nem volt szava a Tanár Úrnak, amint a hatástanulmányok kedves Szerzőinek sem, de az azokat közpénzből megrendelőknek, sőt a tisztelt publikumnak sem. Három hasonlítás viszont az Ön számára elég volt ürügynek, hogy belekössön. Kellemes ünnepeket, dear W.G.A. a hasonlatokat pedig fenntartom. 

WérGidA
2014.12.21.
10:04

@Pákozdi Imre: Miért kellett volna elolvasnom - és/vagy bírálnom a hatástanulmányt ahhoz, hogy tudjam, hogy a két háznak nincs köze sem a neosztálinista mauzóleumhoz, sem pedig a hatvanas évek magyar ipari építészetéhez? Ezt enélkül is tudom - a japán mesékhez meg nem értek (de az a hasonlat bájosnak). Azt is tudom, hogy csak emiatt ön nem fogja a példázatokat elvetni. De képzelje el: mit gondolna ön akkor, ha felemelnék egy túrórudit és azt mondanám: hinnye de utálom ezeket a burberry-stíl csomagolásokat? És ütném az ebet a karóhoz? Egy idő után azt mondaná, hülye ez a gyerek, nem érdemes ezzel még csak szóba állni se. És egy idő után azt venném észre, hogy írogatom-írogatom ugyan a tanulmányaimat, de a címzettek szarnak a fejemre. Mert a túrórudi-gyártást érintő legjobb szándékú javaslataimat – AMELYEKBEN IGAZAM LENNE - is jó előre annulláltam azzal, hogy folyamatosan butaságokat beszélek arról, hogy a túrórudi, az hogyan néz ki.

Pákozdi Imre
2014.12.21.
10:36

@WérGidA: Maga engem szándékosan félreért, úgyhogy kérem, figyeljen. Ön, szerintem, szózuhatagai, szemtelenkedései és provokációi habos özönének kellős közepén is, lényegében hallgat. Mélyen, letapadt erkölcsiséggel hallgat. Szómáglyái, amelyek a Hosszú–házat, FenyvesiHK-t, engem, az én hasonlításaimat, ésmégmiafenét illetnek, e hallgatás kulisszái csupán. Ön ui. a Liget Projektről hallgat, beleértve a Városliget szerepét, a kiírás előzményeit, a tiltakozók érveit és a győztes terveket. Erről hallgatni valakinek, aki valaha az őszinteség, a szabadság és az értelem partvonaláról indult, nagyon nehéz lehet. 

És másodszor kérem, mióta megélénkült a hozzá(m)szólási kedve, hogy a nyilvános polémiát hagyjuk abba, elsősorban azért, mert az Ön hangvételét egyre inkább méltatlannak érzem. Perikánál megvannak az elérhetőségeim, kérem, azokon keressen, ha fontosnak tartja.

WérGidA
2014.12.22.
16:56

@Pákozdi Imre: A morális pipiskedés, a Liget erkölcsbunkóként való lóbázása, netán etikai tűfokmérővé kalibrálása nem fogja segíteni az ügyet. Az sem, hogy perképes módon kérdőjelezi meg vitapartnerének erkölcsi integritását. A Ligetről természetesen remek, formájában veretes, tartalmában örökérvényű véleményem van, de tudja mit? Hogy a villanyrája csapná meg ezt az érzékeny lelkemet: ezek után juszt se mondom el.

Dunai Zsolt
2014.12.19.
18:22

Nagyon jó, hogy egy magyar iroda is van nyertesek között, gratula a Középülettervező Zrt. tervezőinek! Ráadásul nem is egy, hanem két múzeumot építenek, ha jól értem, kettő az egyben tervük: a Fotómúzeum Budapest és Magyar Építészeti Múzeum. A magyar iroda legutóbb a Kossuth tér átépítésével írta magát a város arculati könyvébe, az amolyan funkcionálisra sikeredett, a Városliget projektje viszont teljesen más kreativitást kíván, de a zsűri tagjai között jópár tapasztalt múzeumvezető is van, hatalmas elismerés, hogy a magyarok munkája elnyerte a tetszésüket. 

Dunai Zsolt

racsostarto
2014.12.20.
15:55

@Dunai Zsolt: kis naív....

bondosjanos
2014.12.19.
16:20

Tisztelt Szerkesztők!

A cím tekintetében megjegyezném, hogy vagy öt épületből négy épület, vagy négy pályázatból három pályázat, vagy legfeljebb hat intézményből négy intézmény, de az ötből három semmilyen értelmezésben nem tűnik helytállónak.

Továbbá felhívnám szíves figyelmüket, hogy én kb. délután egy óra óta nézegetem nagy felbontásban a terveket, melyeket az alábbi oldalról töltöttem le:

http://www.ligetbudapest.org/index.php?page=single&id=17

Javaslom Önöknek is szíves tanulmányozásra.

Üdvözlettel:

Bondos János

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Nézőpontok/Történet

TORNALJA // Rejtett Kincsek

2023.05.04. 17:21
9

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk