Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig
Közélet, hírek

Rubik-világkiállítás indul jövőre Amerikában

1/1

Hirdetés
?>
1/1

Rubik-világkiállítás indul jövőre Amerikában
Közélet, hírek

Rubik-világkiállítás indul jövőre Amerikában

2013.08.21. 11:06

Cikkinfó

Vélemények:
10

Rubik Ernő 70, világhírű kockája 40 éves lesz jövőre. Ez alkalomból utazó világkiállítás, építészeti tervpályázat és a jövő évi Sziget fesztivál is foglalkozik majd a magyar kreativitás szimbólumával. 

2014-ben 40 éves lesz a Rubik kocka, 70 éves pedig Rubik Ernő, annak feltalálója. A kerek évfordulóhoz kapcsolódóan a Rubik-kocka által ihletett, külsőleg is a Kockát idéző, a magyar találmányokat interaktív módon bemutató kiállítási központ létrehozására nemzetközi építészpályázatot írnak ki 2014-ben - közölte Fürjes Balázs kormánybiztos. Cél, hogy a világ legrangosabb építészirodái segítsék Magyarország új, ikonikus épületének megalkotását. Magyarország támogatásával a világhírű Liberty Science Centerben, Amerika egyik vezető science centerében, tudományos kiállítóközpontjában, a Google együttműködésével utazó világkiállítás nyílik a Kocka világáról, amely Magyarországon is látható lesz.

A Sziget Fesztivál szervezői fontos együttműködést jelentettek be a Kocka - projekttel: stratégia együttműködés jött létre a Sziget és a Rubik-projekt között. Rubik-kocka kirakó verseny indult a Szigeten, melynek nyertese másodmagával utazhat a New Jerseyben jövőre megrendezésre kerülő Rubik világkiállításra. A megállapodás része az is: idén, valamint jövőre, a Kocka megszületésének 40. évfordulóján és az azt követő években, a Kocka-projekt megvalósulása alatt, a Szigeten hangsúlyos megjelenést kap a Kocka, Rubik Ernő egyedülálló találmánya. Úgyis, mint az országimázs része, a magyar kreativitás szimbóluma. Mint ismert, Orbán Viktor és Rubik Ernő együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá, amelyben a kormány vállalta, hogy egy Rubik-kocka által ihletett épületben állít emléket a magyar szellemi teljesítményeknek. 

Magyarországon a XIX. század vége óta nem volt olyan nagy állami építészpályázat, amelyen részt vettek a világ vezető tervezőirodái, amely sikeres volt, és amely után a tervezett épület meg is épült. Mi ilyet szeretnénk kiírni, amelyre magyar és külföldi pályázók, nem túlzás: a világ legnevesebb építészei jelentkeznek majd. Számos vezető külföldi építésszel tárgyalva az előkészítés során, egyértelműen visszaigazolták: a Rubik kocka, Budapest és egy kulturális intézmény összekapcsolása olyan házasítás, amely a legnagyobb építészek számára is izgalmas kihívást jelent – húzta alá Fürjes Balázs kormánybiztos.

A tervek szerint a világszínvonalú, interaktív kiállítóközpont a magyar találmányok és tudomány otthona is lesz: egy inkubátorház, más néven keltető, szellemi központ, ahol fiatal kutatók, innovatív vállalkozások kaphatnának helyet, infrastruktúrát. A cél, hogy az intézmény jelentős gondolatok szülőhelye, bemutatkozó helye is legyen, segítse elő új magyar sikerek megszületését. Fürjes Balázs azt is hozzátette: a látogatóknak a kiállítási központ azt a reális megerősítést is megadja majd, hogy a maga életében mindenki lehet feltaláló, újító, megoldásokra rálelő, kreatív személy. Cél lesz az együttműködés kultúrájának, az együtt többre jutunk szemléletnek az erősítése is. XXI. századi oktatási központként is funkcionálna a maga nemében egyedülálló intézmény: az iskolások részére olyan lehetőségeket nyitnának meg kísérletek, bemutatók, látványos órák szervezésével, amelyekre egy osztályteremben nincs mód.

A Kocka-ház előkészítésében a lehető legszélesebb körből összeállt tanácsadó testület segített - hangsúlyozta Fürjes Balázs. Rajta, Rubik Ernőn és Radnai Péteren kívül a munkában részt vett többek között Csák János, londoni magyar nagykövet, Gerendai Károly, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. ügyvezető igazgatója, Lackfi János író, Mérő László matematikus, Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, April H. Foley, az Amerikai Egyesült Államok egykori budapesti nagykövete, Daniel L. Goroff, a Harvard University matematikus professzora, az Alfred P. Sloan Foundation programigazgatója, Susan Hutchison, a Charles Simonyi Fund for Arts and Sciences ügyvezető igazgatója, Kopek Gábor, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal elnöke, Böszörményi–Nagy Gergely, a Design Terminál stratégiai igazgatója, Szép Fruzsina, a Sziget Fesztivál programigazgatója, Fellegi Tamás, a miniszterelnök tanácsadója.

A Szabadság-szobor és Ellis Island szomszédságában, a Hudson folyó partján található Liberty Science Center ad otthont először az interaktív, csúcstechnológiákat alkalmazó vándorkiállításnak, amely számos világújdonságot alkalmaz majd, kihasználva a legmodernebb technika interaktív vívmányait is. Bemutatja például a világ legdrágább, gyémántokból kirakott bűvös kockáját is.
A Magyarországgal együttműködésben megvalósuló Rubik-világkiállítás 2014-ben indul 7 éves körútjára, amely féléves ciklusokban váltakozva utazza körbe a világot. Bemutatják minden kontinensen, a világ vezető tudományos központjaiban és képzőművészeti múzeumaiban. Ehhez természetesen világméretű médiakampány kapcsolódik, amit a Google tervez meg és irányít. A vándorkiállítás 2017-ig Budapestre is megérkezik.

Vélemények (10)
mB
2013.08.24.
12:52

Véletlen kocka-egybeesés: Rotterdamban most újították fel Piet Blom Kockaház-együttesének egy részét (katt!):Pákozdi Imre
2013.08.24.
15:00

@mB: :-) 

Ördög tudja, nekem jobban tetszik a lapján fekvő kocka. Még ha ezáltal pont olyan is lesz, mint egy ház...

FenyvesiHK
2013.08.24.
15:30

@mB: Jó példa Piet Blom.

Ha senki sem kísérletezne azzal, hogy miként lehet másképp élni, akkor mit is várhatnánk a jövőtől. Képtalálatok - piet blom  A PB házakat az ember megnézi, megcsodálja: miket ki nem talál az ember, aztán hazaballag a többnyire talpán álló hasábokból szerkesztett mindennapjaiba, hogy kitalálja a következő kísérletet. Nem is volna ezzel semmi baj, ha nem tudnánk, hogy a gombnyomásra működő világ éppen veszekszik az öntelt emberiséggel  és próbálja átgondoltatni a NEM gombnyomásos világ lehetséges vízióját.

Mindazonáltal Piet Blom kérdésre keres választ a házaival, nem landmarkot épít egy a landjával és markjával rengeteg egyéb vonatkozásban bajlódó országban, ahol nem a játéknak van itt az ideje. A formai párhuzamot csak Radnai úr láthatta ugyanarról szóló történetnek.

(az, hogy mindez egy médiaguru-sztármenedzser ötletszikrája, hát mi sem jellemzőbb…csak nehogy kincses Arábiába látogasson legközelebb és sípályát kelljen építenünk Bugacon)

Pákozdi Imre
2013.08.24.
16:41

@FenyvesiHK: Eddig nem ismertem Piet Blum kockaházait, most, képek alapján sem tetszenek és kétségeim vannak azok meghitt otthon mivoltát illetően. De ezt nem a vita kedvéért írom. Valahol olvastam, hogy az 55 tagúnak tervezett, végül 38 elemű rotterdami házcsoportból egy idő után 22-t szállodává alakítottak. Valószínűleg ez a megfelelő hasznosítási mód. Egy-két éjszakát eltölteni egy kultikus épületben felemelő érzés, míg éveken át, lakóként szívni a téralkotás hibáit, kevésbé az.

mB
2013.08.24.
16:56

@Pákozdi Imre: a felújítás ezért nem otthon (ha nem is pont szálloda), és ezért orvosolták a téralkotás hibáit.

mB
2013.08.22.
20:22

Szomorú olvasni ennek a tervezett pályázatnak a szellemiségéről, az előrajzolt és egyedül fontosnak tűnő FORMÁról, a "sztárépítészek" fétiséről, az építészek és a pályázati-tervezési folyamatban való résztvevők szereptévesztéséről - fájóan rímel a dolog a Duna túlpartján álló* nemzeti egykori homlokzattervezési pályázatára. Ezen dohogtam kicsit:

Fejreállt világ: kockaház réme a Dunaparton*már ha ott lesz a kocka ahol sejtjük - bizarr hogy a látványterveken a hely is változó...

Pákozdi Imre
2013.08.23.
05:48

@mB: Dear mB, a hírhez illusztrációként csatolt, sarkán álló Rubik-kockát formázó tervnek semmi köze magához a hírhez. Talán csak annyi, hogy egyszer, valamikor, egy élvonalbelinek ismert magyar építész a most tervezett pályázatéhoz hasonló céllal, ezt álmodta meg. A hír tehát egy építészeti pályázat kiírásáról szól, nem pedig az illusztrációként közölt – igaza van, szerintem is rémséges – épület megvalósításáról. Idézem az eredeti hírt, méghozzá az Ön által hivatkozott írásban hivatkozott MTI-anyagból:

“Fürjes Balázs elmondta, hogy kétfordulós pályázatot terveznek, amelyből a második meghívásos lesz. Szerinte a legnagyobb sztárépítészeket csak így lehet megnyerni az ügynek. Az épület a magyar találmányok, tudomány otthona lesz, kiállítóhely mellett egy inkubátorház is, ahol fiatal kutatók, innovatív vállalkozások kapnak helyet, infrastruktúrát.”

A FORMÁT tehát senki nem írja elő. A helyszínt és a létrehozandó épület funkcióját pedig elő szokták írni, mB. Ami pedig az épület tervpályázatát és az Amerikában induló vándorkiállítást előkészítő bizottság tagjainak névsorát illeti, le a kalappal. Végre olyan emberek nevét látom, akik rendelkeznek a szükséges kitekintéssel és nemzetközi kapcsolatrendszerrel, továbbá jóindulattal kezelik az országunkat.  

mB
2013.08.23.
12:44

@Pákozdi Imre: "a hírhez illusztrációként csatolt, sarkán álló Rubik-kockát formázó tervnek semmi köze magához a hírhez." - épp csak illusztrálja, épp csak ilyen mélységben is foglalkoztam vele a gondolatmenetemben, sajnálom hogy szinte egyedül ez fogta meg a dologban. A "semmi köze" dologgal azért vitatkoznék: pont azt ábrázolja rajzilag, amiről a hír verbálisan szól: egy bűvös kocka alakú valamit, valahol a Duna partján. Nem mellesleg mindenütt MTI forrásként jelenik meg, azaz biza a cikkek szerves része - talán ezért is szerepel csaknem minden híradásban (még ha két külön helyszínre is plántálva, néhol kicsit átszínezve).

"egyszer, valamikor, egy élvonalbelinek ismert magyar építész a most tervezett pályázatéhoz hasonló céllal, ezt álmodta meg." - erről nem tudok, nem tudom ki volt, de kíváncsi voltnék rá ha így van.

"A FORMÁT tehát senki nem írja elő." - épp csak maga a megpendített pályázat, szinte másról sem szól a hír; válogatás az internetről (kiemelések tőlem):

"Sztárépítészek tervezik majd a Rubik-kocka formájú épületünket?" (Tervlap, stb.)"a Rubik-kocka által ihletett, külsőleg is a Kockát idéző, a magyar találmányokat interaktív módon bemutató kiállítási központ létrehozására nemzetközi építészpályázatot írnak ki 2014-ben" (orientexpress.hu)"Rubik-kockát formázó épület állhat 2017-re a Rákóczi híd budai hídfőjénél" (ingatlanhírek.hu)"külsőleg is a Kockát idéző", "Kocka-ház", "a kormány vállalta, hogy egy Rubik-kocka által ihletett épületben állít emléket" - a fenti hírből;A sor folytatható. NEM gondolom persze, hogy a látványtervet egy-az-egyben bárki is előírásnak tekintené (térjünk vissza az előző szóhoz: illusztráció), de önmagában az fájdalmas és az építészeti szerepek teljes félreértéséről tanúskodik, hogy a tervezendő épület első és legfontosabb üzenete maga a forma, másról meg nem tudunk szinte semmit, és láthatólag nem is fontos, csak a megjelenés, a külcsín, a látszat (a többit majd hozzávarrjuk a formához).

Jellemző (és szintén a forma), hogy az alapfelvetés Radnai Péter ötletgazda egy külföldi látogatásáról származik, aholis látott egy "nagyon szép képet" (!) egy épületről, és "azt mondták" neki, hogy nagyon sokat hozzáadott a városhoz. Komoly megalapozás.  Lám, így születnek a nagyvonalú, európai gondolatok: "láttam egy képet" és "azt mondták"... Aztán majd valami lesz - ilyen "majd valami lesz" módon váltogatta a funkcióit és nevét a Cet, akart majd nem akart lenni expó, lett a 4M-ből Müpa, ugrott át a nemzeti a Duna partjára, - miközben a villamos is alig jár arra. És közben dagasztjuk tovább a Bilbao-mítoszt.

De a tágabb keretfeltételek is hiányoznak: "egyelőre nincs a területre érvényes területrendezési, illetve szabályozási terv sem, bár ez elhagyhatatlan kelléke a nemzetközi építészeti pályázatnak."

Nyilván nem ezek tisztázása, a gondos előkészítés, hanem a személyes meghívás meg a kocka forma lesz a csábító a "sztárépítészeknek"...

Pákozdi Imre
2013.08.23.
14:12

@mB: A mellékelt link http://regi.epiteszforum.hu/node/20815 szerinti első hozzászólás Finta Józsefet említi. Az Ön által hozott sajtóidézetek nem lényegesek, érthető találgatások. Azt teljesen elképzelhetetlennek tartom, hogy pályázatot, pláne nemzetközit írjanak ki egy látványterv alapján. De persze én csak egy villamosmérnök vagyok...

Pákozdi Imre
2013.08.23.
16:59

@mB: Utánanézve elnézést kérek Finta Józseftől, mert a fentebb idézett "iwel" hozzászóláson kívül semmiféle utalást vagy nyomot nem találtam arra, hogy ezt az idétlen, sarkán álló, elcsavart fejű kockaházat ő koncipiálta volna. Sokszor és sokan említik Fintát, de csak mint az egész kiállítási és múzeumi koncepció helyeslőjét, nem pedig mint a fenti látványterv alkotóját. És köszönöm mB e tárgyú kétkedését...

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Nézőpontok/Történet

TORNALJA // Rejtett Kincsek

2023.05.04. 17:21
9

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk