építészet : környezet : innováció

Sarokra hangolva - a Váci Corner irodaház

A Váci út egyik legújabb irodaépülete a tavaly átadott Váci Corner Offices, amelynek megnyitásával egy, az átlagosnál hosszabb fejlesztés története zárult le. Kötöttségekről, lehetőségekről és a környék jövőjéről beszélgettünk a Stúdió’100 építésziroda tervezőivel.

A Váci út és az itt keresztező kis mellékutcák (Fáy utca, Turbina utca) találkozása bő három évtizeddel ezelőtt épp olyan jelentéktelen hely volt, mint bármelyik hasonló mellékutca betorkollása a nagy forgalmú útba. Aztán 1985-ben itt épült meg Szabó István egyik utolsó munkája a Tours-i Szent Márton plébánia, 1990-ben pedig átadták az észak-déli metróvonal utolsó, Árpád híd és Újpest-központ közötti szakaszát, azóta a Forgách utcai megálló két déli kijárata is ide vezet.

A szűken vett környék régóta fontos intézménye a nagy múltú Láng Gépgyár volt, amely ebben a formájában 2000-ben megszűnt. Ekkor már beindult az a folyamat, amely az ipar nagyarányú kivonulásával párhuzamosan bér-irodaházak létesítését és a Váci úti irodafolyosó fogalmát hozta magával. A belvárostól távolodva a mai napig egyre vegyesebb a beépítés minősége és jellege. Sok helyen nem csak a felhagyott gyártelepek és üres telkek, hanem a földszintes, egyemeletes lakóépületek is óriási fejlesztési potenciált rejtenek magukban a remek kapcsolatot adó metró, valamint a főútvonalnak számító Váci út miatt, ami egyszerre értékeli le a régi épületek lakó funkcióját és hat, ellentétesen az iroda-négyzetméterért elkérhető árra. A Forgách utcai metrómegálló kijáratai miatt az 1980-as években egy-egy nagyobb telekrészt is kihasítottak a két szemben levő tömbből.


Sarokra hangolva - a Váci Corner irodaház - fotó: Batár Zsolt




Így történt, hogy a tervezési területen egykor állt öt kisebb lakóépület közül a szélső helyén a metró feljárata van. Ezt a részt ugyan nem lehetett már beépíteni, viszont az így kialakuló teresedés gyakorlatilag kötelezővé tette az épülettömeg megmozgatását és a sarokrész kiemelt kiképzését az új épület számára.

Az épület tervezése még 2006-ban kezdődött, de a 2007-es alapkőletétel után leállt az építkezés. Néhány éves csend után, 2012 tavaszán vásárolta meg a projektet a magyar piacon 2007 óta jelen levő HB Reavis magyarországi vállalata, hogy megépítse az A-kategóriás irodaházat.



Sarokra hangolva - a Váci Corner irodaház - fotó: Batár Zsolt




Az új tulajdonos megőrizte az utcai homlokzatokat, ám a tervezési program nagyban változott. A korábbi, erősen tagolt alaprajzi elrendezést felváltotta egy tisztább szerkesztés” – mondják a tervezők. „A tömegalakítást a kezdetektől befolyásolta a metrókijárat létesítésekor a szabályozási tervben előírt 24*24 méteres közterület. A homlokzatnál pedig olyan, nagyobb elemekkel igyekeztünk dolgozni, amik a Váci úti gépkocsiforgalom dinamikus közlekedési szituációiból is érzékelhetőek. Nem finom épületplasztikákkal operáltunk” – teszik hozzá a tervezők. – „Az épületnek ez a kemény kérge, azokon a felületeken, ahol az eredeti beépítési vonalakra építhettünk, megmaradt. A kivágásnál viszont egy transzparens függönyfalas, lágyabb felületté vált és megpróbálja értelmezni ezt a tér kialakítást.

A tömb Váci úttal határos déli felén évekkel korábban már megvalósult egy hasonló léptékű irodaépület, ez másik komoly kötöttséget jelentett. A kapcsolódó részen legfeljebb 3 méteres magasságkülönbséggel kellett annak párkányához csatlakozni. Így egy drasztikus magasságcsökkenés állt elő, amihez a jelenlegi tervezés során szintén igazodni kellett. „Az épület finoman próbál felépülni ebből a magasságból, mire odaérünk a sarokra.” Ez persze elsősorban a városból kifelé menet érzékelhető, mivel ellenkező irányból a kiharapott sarokrész képe dominál.


Sarokra hangolva - a Váci Corner irodaház - fotó: Batár Zsolt



A szalagablakos Váci úti homlokzat kellő tagolásáról több eszközzel is gondoskodtak a tervezők. Hat helyen különféle szélességű és magasságú – így néhol több szintet is átfogó – loggia szakítja meg a homlokzati síkot, ezek elhelyezése lehetőséget adott az ablakhosszok változatos alakítására. A külső homlokzatot spanyol homokkővel burkolták, a belső udvarban vakolatot alkalmaztak.

A megvalósult koncepció előnyére vált, hogy egy levegős és nagyobb belső udvar jött létre, amelynek a kertészeti kialakítására sok energiát sikerült fordítani. A kicsit zajos és szennyezett Váci úttal ellentétben ez egy belső oázisként tud működni” – teszik hozzá a tervezők, arról az 1.700 négyzetméteres pihenőkertről beszélve, amiről korábban mi is beszámoltunk már. 


kert - Sarokra hangolva - a Váci Corner irodaház - fotó: Batár Zsolt



A belső tér központi eleme a főbejárati előcsarnok. A beépítés adottságából fakad, hogy messze került egymástól a két közlekedőmag, így egy nagy és összetett térstruktúrájú bejárati zóna alakulhatott ki. Az építtetőnek határozott elképzelései voltak: a növényfalak, természetes fafelületek és egyszerű növényi motívumok mind a fejlesztő környezettudatos szemléletét hivatottak hangsúlyozni.

A 9 szintes épület innovatív technológiák terén sem szerénykedik, a BREEAM Europe CommercialKiválóminősítésének megszerzése volt a cél, amelyet el is értek. A beruházó a kerékpárosokra is külön figyelmet fordított, az elkülönített biciklitárolót öltőző és zuhanyzó is kiszolgálja, így a 353 autó mellett a környezetbarát közlekedési mód is jelen lehet. A környező közterek rendezésén felül sor került a metrómegálló feljáratának rendezésére, felújítására. Az épület Váci úti frontján az előírások nyomán egy árkádsort kellett megvalósítani, aminek kapcsán remélik a tervezők, hogy ez az átmeneti, védett tér esetleg élővé tud válni idővel. A beruházás részeként a Láng Gépgyár műemlék csarnokának téglahomlokzatát megtisztították, valamint a Turbina utcát az első keresztutcáig felújították.


Sarokra hangolva - a Váci Corner irodaház - fotó: Batár Zsolt



Van remény arra, hogy igazán élővé válhat a környezet, hiszen jó helyen van a ház. A vizes világbajnokság a Dagály fürdő fejlesztésével számol, ami azt jelenti, hogy ebből a metrómegállóból kiindulva létrejöhet egy gyalogos tengely. Az új uszodaközpontnak ez lesz a legfontosabb tömegközlekedési csatlakozása, ezzel a környék még inkább felértékelődhet.” – vázolják a lehetséges jövőt a tervezők, amelynek egyik első darabját a Stúdió 100 építésziroda tervei nyomán már láthatjuk a Váci úton.


belsőépítészet - Sarokra hangolva - a Váci Corner irodaház - fotó: Batár Zsolt



Kelecsényi Kristóf



A HB Reavis Hungary vállalatról


A HB Reavis Hungary a HB Reavis Csoport tagja, piacvezető ingatlanfejlesztő vállalat, amely 2007 óta van jelen a magyar piacon. Az HB Reavis Csoport Magyarország mellett Szlovákiában, Lengyelországban, Csehországban, az Egyesült Királyságban valamint Törökországban van jelen, több mint 400 szakembert foglalkoztat. A vállalat 1993-as megalakulása óta számos sikeres projektet tudhat magáénak irodai, kereskedelmi és logisztikai területen, több mint 750 000 négyzetméter bruttó bérbeadható terület kiépítésével, valamint további 1 millió négyzetméternyi terült fejlesztése áll az engedélyezési vagy építési szakaszban. A HB Reavis Csoport több mint nettó 917 millió euró tőkével rendelkező vállalat, 1,58 milliárd euró értékű eszközportfoliót kezel, integrált üzleti modellje egyesíti a fejlesztést, építést, vagyonkezelést és a befektetések kezelését is.

A Váci Corner Offices irodaházról

A vállalat első hazai projektje a Váci Corner Offices A kategóriájú irodaház, amely a Váci úti irodafolyosón helyezkedik el. A Váci Corner Offices bruttó bérbe adható területe 21 000 m2 amely kilenc szinten áll a bérlők rendelkezésére. Az épületet a BREEAM Europe Commercial 2009 „kiváló” fenntarthatósági minősítés szabályai szerint alakították ki, amely a számos „zöld” megoldás részeként biztosítja az épület zéró karbon kibocsátását, elektromos autótöltő állomások elérhetőségét, valamint az esővíz újrahasznosítását is

További információ a Váci Corner Offices irodaházról: www.vacicorneroffices.hu
További információ a HB Reavis Csoportról: www.hbreavis.com

 

HB Reavis

vélemény írásához jelentkezzen be »