építészet : környezet : innováció

Sebészeti centrum Csehországban

Rutkai Pál András első fordulóban benyújtott pályázati terve az új sebészeti komplexum kialakításával az elmúlt évtizedek fejlődését képviseli, egy új, flexibilis, humánus és végeredményben gyógyító környezet létrehozásával, amely alkalmazkodni tud a jövő kihívásaihoz.

Bevezetés

A sebészeti diszciplína területén a csehországi Hradec Králové Egyetemi Kórház mindig is úttörőnek számított. Az 1920-as években létrehozott, egykor pavilonos rendszerű kórházegyüttes 1985-ben bővült új sebészeti épülettel, amely a kor műszaki színvonalának csúcsát képviselte. Az elmúlt 30 év során azonban az orvostudomány, az eljárások, a technológia és a modern kórház általános építészeti koncepciója jelentősen megváltozott.

Tervezési feladat

A rendkívül részletes (150 oldalas, cseh és angol nyelvű) pályázati kiírás egy olyan épületegyüttes megvalósítását irányozta elő, ahol járóbeteg és fekvőbeteg ellátó funkciók, a legmodernebb diagnosztikai és beavatkozási eszközök valamint korszerű logisztikai berendezések is megtalálhatóak. A tervezés két szempontból jelentett nagyobb kihívást a szokásos kórháztervezési feladatoknál. Egyrészt a jelenlegi, 30 éves épülettömb megtartásával, annak kismértékű átalakításával kellett számolni, alkalmazkodva az épület szintmagasságához, szerkezeti rendjéhez, bejárataihoz és közlekedőihez. Másrészt olyan új épületet kellett tervezni, amely a meglévő épület folyamatos üzemelése mellett kivitelezhető, nem gátolva a sürgősségi, járóbeteg, fekvőbeteg, látogató vagy feltöltési útvonalakat, vagy éppen a műtőblokk használatát.

 

 

 

 

Urbanisztikai terv

Az új épület a kórház évek óta tartó, központosítási erőfeszítéseinek legújabb állomása, amelynek során a pavilonos campus egy centralizált épületegyüttessé alakul át. Jelen beruházás sikere és a további fejlesztések kulcsa egy olyan keretrendszer megteremtése, ahol a most létrehozott struktúrához a későbbiekben hozzáadhatók új épületek és funkciók. A jövőbeni bővítés elkerülhetetlen, az új sebészeti központ kialakításának ’jövő-állónak’ kell lennie, amely lehetővé teszi az épületegyüttes folytatását és kapcsolódását több irányban. Az interdiszciplináris orvostudománynak és gyógyításnak interdiszciplináris infrastruktúrára van szüksége, amely biztosítja a különböző szakterületek közti együttműködés lehetőségét és a hosszútávú fejlődést.


Jelenlegi állapot, keleti oldal - építész: Rutkai Pál András


Látványterv, keleti oldal - építész: Rutkai Pál András

 

Koncepció

Az új épület a kórházépítés elmúlt három évtizedének paradigmaváltását összegzi. Az 1985-ben létesített korábbi pavilon már egy modern kórház hatékonyságát képviselte, de a koncepciónak nem volt része a fény, a zöldfelületek és a humánus kialakítás. Az új bővítés ezeket az új elemeket jeleníti meg, miközben alkalmazkodik a korábbi épület működési sémájához. A régi épülethez történő hatékony kapcsolódás kialakításához az új tömb követi a korábbi épület topológiáját. Az ápolási egységek a fejlesztési terület keleti oldalán, a diagnosztikai és manuális területek a nyugati oldalon helyezkednek el.

Nagyobb eltérést mutat azonban a fenti funkciók kapcsolata egymáshoz. Míg a korábbi épületben ezek a területek szorosan egymás mellett helyezkednek el – nagyméretű, bevilágítás-mentes zónákat kialakítva – az új tömbben határozottan elválnak a funkciók, egy átmeneti teret képezve, megnyitva a homlokzatokat és a fényt mélyen az épületbe vezetve. Az így kialakuló többszintes zóna nemcsak térélményt nyújt, hanem egy olyan elosztó/közlekedő rendszer létrehozását teszi lehetővé, ahol az épületen belüli folyamatok egyértelműen elválaszthatók és kombinálhatók. Ez a kialakítás egyben garancia a későbbi fejlesztések, funkciók egyszerű és hatékony kapcsolódásához is.

 

Jelenlegi állapot, nyugati oldal - építész: Rutkai Pál András


Látványterv, nyugati oldal - építész: Rutkai Pál András

 

Építészeti kialakítás

Az új épület közlekedési rendszere és a különböző funkciók szintenkénti elválasztása olyan architektúrát hoz létre, amely segíti az épületen belüli egyszerű, intuitív tájékozódást. A különböző emeletek eltérő hozzáférési/korlátozási szinteket is képviselnek, egyértelműen tagolva a közösségi, gyógyászati és látogató forgalom számára elérhető területeket.

A tömegformálás követi a funkcionális rendet. Az alsó három szint kontúrja négyzetes, amelyet két részre oszt a központi átrium és közlekedő. Az észak-déli irányú lobby egyrészt kapcsolódási lehetőséget ad a szomszédos épülethez, másrészt az új tömb belső útvonalait is szervezi, egységbe rendezi.

Fontos szempont az új épület kialakításánál, hogy a fejlesztés végére, a megtartandó és az új épület külső megjelenésében egységes képet mutasson. Ennek érdekében olyan moduláris, előregyártott homlokzati panelekből épül fel a külső burkolat, amely mindkét épületen kialakítható és amely mögött flexibilisen változtathatók a különböző funkciók.


Látványterv, főbejárat - építész: Rutkai Pál András

 

Logisztika

A végleges állapotban a kórház déli, jelenleg áruforgalmat bonyolító kapuja veszi át a főbejárat szerepét, ahol új sáv létesül, elsőként az építési forgalomnak, a kivitelezés befejezését követően pedig a logisztikai forgalom kiszolgálására. A jelenlegi északi bejárat a jövőben elsődlegesen a sürgősségi forgalom bonyolítását végzi, biztosítva a gyors áthaladás feltételeit. A déli oldalon létesülő új felszíni parkoló nemcsak az új épületbe érkezőknek, hanem a campus többi részének parkolását is segíti éppúgy, mint a területen tervezett további két parkolóház. A parkolóktól az úticélig történő eljutáshoz a területen jelenleg is keresztül haladó városi buszjárat útvonalának módosítása szükséges. Ezzel egyfajta campuson belüli P+R rendszer alakítható ki. A feltöltés az új épületben létesítendő és a teljes együttesre méretezett, földalatti loading udvaron keresztül történik, ahol a tiszta és szennyes forgalom elkülönítve kezelhető.


Látványterv részlet - építész: Rutkai Pál András

 

A kivitelezés organizációja

A meglévő épülethez történő minél közvetlenebb csatlakozás és a fejlesztési terület adta korlátok az új épület telepítését nagy mértékben meghatározzák. A térbeli korlátok és a folyamatosan üzemelő épület melletti kivitelezés számos kihívást jelent és speciális ütemezést igényel.

A kivitelezés megkezdése előtt több kiszolgáló funkciót is át kell helyezni, melyre a nagy kiterjedésű campus lehetőséget biztosít. A régi épület feltöltési funkcióit egy ideiglenes, könnyűszerkezetű épületrésszel kell megoldani, hogy az új épülethez szükséges teljes fejlesztési terület felszabaduljon. A kivitelezés forgalmának elválasztása és a kórházon belüli forgalom zavartalan biztosítása érdekében a terület keleti oldalán egy szerviz út alakítandó ki, amely mellett elhelyezhetők a kivitelezéshez szükséges felvonulási létesítmények. A kórházkomplexum nyugati bejárata új építési bejárattal bővítendő, a különböző szállítási feladatok egyértelmű szétválasztásához.

Miután elkészül az új épület - a fejlesztés első üteme - a régi épületből minden funkció átköltözik és megkezdődhet a régi kórházépület felújítása. Ehhez a felvonulási terület áthelyezése és egy speciális, ideiglenes folyosó kialakítás szükséges, amelyen keresztül az új épületet a kivitelezés alatt is össze kell kötni a terület északi részén található sürgősségi központtal és több, a régi épületben megtartandó funkcióval. Az építési munkálatok során figyelembe kell venni és össze kell hangolni a gépek keltette rezgéseket és a műtőblokk üzemelését. Hasonlóan lényeges kérdés a sürgősségi központ mentőforgalmának biztosítása és az épület tetején lévő helikopterleszálló megközelíthetősége, a szükséges légifolyosók biztosítása a toronydaruk környezetében.

Rutkai Pál András
egészségügyi szaktervező
LEED Green Associate

 

vélemény írásához jelentkezzen be »