Épületek/Középület

Síház a hargitai Piricskén

1/19

Síház Pricskén – Tervező: a-platz – Fotó: Mihai Caranica

?>
 Síház Pricskén – Tervező: a-platz – Fotó: Mihai Caranica
?>
 Síház Pricskén – Tervező: a-platz – Fotó: Mihai Caranica
?>
 Síház Pricskén – Tervező: a-platz – Fotó: Mihai Caranica
?>
 Síház Pricskén – Tervező: a-platz – Fotó: Mihai Mihai Caranica
?>
 Síház Pricskén – Tervező: a-platz – Fotó: Mihai Mihai Caranica
?>
 Síház Pricskén – Tervező: a-platz – Fotó: Mihai Mihai Caranica
?>
 Síház Pricskén – Tervező: a-platz – Fotó: Mihai Mihai Caranica
?>
 Síház Pricskén – Tervező: a-platz – Fotó: Mihai Mihai Caranica
?>
 Síház Pricskén – Tervező: a-platz – Fotó: Mihai Mihai Caranica
?>
 Síház Pricskén – Tervező: a-platz – Fotó: Mihai Mihai Caranica
?>
 Síház Pricskén – Tervező: a-platz – Fotó: Mihai Mihai Caranica
?>
 Síház Pricskén – Alaprajz – Tervező: a-platz
?>
 Síház Pricskén – Metszet – Tervező: a-platz
?>
 Síház Pricskén – Homlokzat – Tervező: a-platz
?>
 Síház Pricskén – Tervező: a-platz – Fotó: Antoine Séguin
?>
 Síház Pricskén – Tervező: a-platz – Fotó: Antoine Séguin
?>
 Síház Pricskén – Tervező: a-platz – Fotó: Antoine Séguin
?>
 Síház Pricskén – Tervező: a-platz – Fotó: Antoine Séguin
?>
 Síház Pricskén – Tervező: a-platz – Fotó: Antoine Séguin
1/19

Síház Pricskén – Tervező: a-platz – Fotó: Mihai Caranica

Síház a hargitai Piricskén
Épületek/Középület

Síház a hargitai Piricskén

2022.09.27. 07:37
MÉD

Projektinfó

Síház, Piricskén

URL:
a-platz

Tervezés éve:
2017-2019

Építés éve:
2019-2020

Bruttó szintterület:
155 m2

Stáblista

Vezető tervező:
Tövissi Márton

Építész munkatárs:
Mihai Bușe, Forró Emőke

Szerkezettervező:
Timár László, Milimetric.

Épületgépészet:
Hidrotran.

Épületvillamosság:
Tigra Will

 

MÉD:

A Hargita megyében található Piricske népszerű síterület. Az a-platz építész stúdió, Tövissi Márton vezetésével egy olyan, egész évben használható pihenőházat tervezett a sípályák szélére, amelyben a hagyományos és az új technológiák, anyagok, formálás egyaránt megjelennek.

A Hargitán, a piricskei sípálya aljában megépült pavilon konkrét igényre ad megoldást: a sípályát használóknak nyújt melegedő helyet. Ez volt a kiindulópont, de a rövid szezonális használatot kiegészítve egy minden évszakban működő épületet képzeltünk el, amely tavasztól őszig kisebb rendezvények, vagy akár csendre és elszigeteltségre vágyó szállóvendégek fogadására is alkalmas.

 Síház Pricskén – Tervező: a-platz – Fotó: Mihai Caranica
1/19
Síház Pricskén – Tervező: a-platz – Fotó: Mihai Caranica

Az épület szerves része a spontán használatra tervezett körbefutó tornác, melynek teresedései a fő belső helyiséggel együtt a sípályára és a délutáni napsütésre vannak tájolva. Az építészeti alapvetések a következők voltak: egyszerű, tiszta forma, szimmetrikus alaprajz, koncentrikus térszervezés, a homlokzati fal mentén körbefutó ülőpad és a külső pillérsor által szegélyezett födött terasz. Az épület saját belső logikája mentén alakul. Nem formájában, hanem anyaghasználatában igazodik a környezetéhez, nem alárendelődik, hanem szervezi, alakítja közvetlen környezetét.

 A fa használata a helyi hiteles építészeti hagyomány folytatása miatt is fontos volt számunkra, és egyben lehetővé tette – kis elvonatkoztatással élve – egyetlen építőanyag megjelenítését az egész épületben, a tartószerkezettől a nyílászárókon át a külső burkolatokig és a bútorzatig. Különlegesség, hogy a Megrendelő – egyben az Építő állította elő mindezeket az építőelemeket, helyi faanyagból.

 Síház Pricskén – Tervező: a-platz – Fotó: Mihai Mihai Caranica
4/19
Síház Pricskén – Tervező: a-platz – Fotó: Mihai Mihai Caranica

A tartószerkezet kialakításakor figyelembe vettük a hely nehézkes megközelítését és az építkezésre alkalmas szezon rövidségét. A vasbeton pontalapok és pillérek alkalmazása, amely által az épület eltávolodik a talajtól, konceptuális és műszaki jelentősségel is bír. Ezzel a megoldással minimálisra csökkenthettük a beton használatát, és az átszellőzéssel biztosítottuk a faszerkezet időtállóságát.

A hibrid faszerkezet hagyományos és modern megoldások ötvözésével jött létre. Míg a falak előregyártható (de ennek ellenére a helyszínen kivitelezett) falpanelek, és a teraszfödém alsó kerete nagyméretű ragasztott fa gerendákból áll, addig az ereszkialakításnál használt csapolások ma már alig alkalmazott, régi házakon látható mintát követnek.

 Síház Pricskén – Tervező: a-platz – Fotó: Mihai Mihai Caranica
6/19
Síház Pricskén – Tervező: a-platz – Fotó: Mihai Mihai Caranica

A központi belső tér fölött pedig egy tudatosan a mennyezet fölé, a padlástérbe rejtett fa rácsostartó alkotja a tető gerincét. A belső kialakítás puritán, viszonylag semleges jellegű, mely a figyelmet az épület környezetére irányítja, a használókra bízva, hogy töltsék fel színekkel és élettel. A bútorzat méretezésénél fontos szempont volt, hogy a sípályát látogatók jelentős része gyerek, így a méretek is nagyobbrészt hozzájuk igazodnak.

A festett fa, illetve a színhasználat kikacsintás a vernakuláris építészeten túl a pavilonépítészet hagyományaira, ami által a házat tágabb kontextusba kívántuk helyezni. Ugyanezen gondolat mentén a tető lemezfödése és a helyi népi építészetben megszokottól eltérő lejtésszöge a magashegyi menedékházakkal rokonítja, illetve a sarkokon megjelenő ferde oszlopok alkalmazása a statikai szerepen túl egyfajta dinamikát ad az épületnek, finom utalásként a sízésre, mozgásra.

 Síház Pricskén – Tervező: a-platz – Fotó: Mihai Mihai Caranica
10/19
Síház Pricskén – Tervező: a-platz – Fotó: Mihai Mihai Caranica

Tövissi Márton

 

Szerk.: Winkler Márk

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk