építészet : környezet : innováció

Sportcsarnok tervpályázat, Szigetszentmiklós

A tervpályázat győztes terve • vezető tervezők: Peschka Alfréd, Jakab Tamás

Műszaki leírás
Helyszín
Szigetszentmiklós, Gyári út 66. (a tűzoltóság mellett). A terület beépítetlen, terepviszonyai rendezettek, sík terület. Határai: északról a Gyári út, Délről a HÉV területe, Nyugat felől a tűzoltóság.

Telepítés
A tervezési területen belül a telepítést elsődlegesen a kiírásban hivatkozott szabvány szerinti tájolás, valamint az optimális megközelítési (és városképi feltárulási viszonyok) határozták meg.

 

 

 

Beépítés
A csarnokot a telek Nyugati részére helyeztük, mely mellet szabadtéri sportpálya és gépkocsi parkolók kaptak helyet. A csarnok tengelye É-D-i irányú.A csarnok tömege ívesen emelkedő formájú- kiszolgálóblokk a csarnok K-i hosszoldala mentén húzódik. A telek területe 10259 m2. A tervezett beépítés 3737 m2. Ez 36%-os beépítettséget jelent. (A megengedett maximum 45%.)

Megközelítés
A területre a Gyári útról lehet bejutni. A területe mellett és környezetében jelenleg nincs kiépített járda. Tervjavaslatunk szerint a Gyári út mellett egy zöldsáv közbeiktatásával ki kell építeni a gyalogosjárdát, mely a csarnok előtt díszburkolatú térré szélesedik. A területre két gépkocsi bejáratot terveztünk: egyik a parkoló megközelítésére szolgál, a másik a Vip, Sportolói és konyhai- gazdasági bejáratokhoz készül. A csarnok főbejárata a Gyári út felől nyílik. További bejáratokat biztosítottunk a sportolói, vip, és gazdasági forgalom részére a keleti oldalon.

Parkolás
A területen 84 gépkocsi és 3 autóbusz számára biztosítottunk parkolási lehetőséget. A szükséges további parkolók a Gyári út mentén biztosíthatóak. Oész szerinti szükséglet a legnagyobb létszámra: 1500 nézőre: 75 db + 180 sportolóra (a max. öltözőszám alapján) 36 db (5 db/sportoló). A becsült egyidejűség alapján a tervben elhelyezett parkoló számot a használat tekintetében elégségesnek tartjuk.

Környezetrendezés
a csarnok körüli területeknél törekedtünk a fennmaradó területek zöldterületként való hasznosítására. A tervezett parkolók közt zöldsávokat és fásítást terveztünk. A sportpálya környezete is füvesített. A pálya alternatívában szintén megoldható füves pályaként.

Építészeti tömegformálás
A csarnok tényleges használati igényeiből származó követelmények jóval túlmutatnak egy átlagos sportlétesítmény igényszintjén. Az épület Szigetszentmiklós életében fontos szerepet játszhat, városi csarnokká, központi rendezvényteremmé fejlődhet - amennyiben meg tud felelni a bővebben értelmezhető funkciójának.

Esztétikai szempontból is magasabb rangot kell képviseljen. Alkalmas és méltó kell legyen reprezentatívabb funkciók befogadására is, amellett hogy eredeti rendeltetése is karakteresen érezhető maradjon megjelenésén. Emiatt döntöttünk úgy, hogy az épületet egyszerű de elegáns tömegekből formáljuk meg. Fontosnak éreztük a "nyitottság" érzékeltetését melyet szerintünk egy városi középületnek sugároznia kell. Az épület tömegét karakteresen két rész jellemzi, mely szigorúan követi a funkcionális tagozódást (ill. tartószerkezeti struktúrát). A sportpályákat és lelátókat egy íves fémlemez fedésű szerkezet fedi, mely a rövid oldalakon üvegfallal nyílik meg.

Közvetlenül hozzá csatlakozik a kiegészítő funkciókat tartalmazó kétszintes épületrész.
Míg a csarnokot lendületes ívű "nagyobb téri szabadságfokú" térként terveztük, a kiszolgáló sáv inkább szigorú, metszetében is racionalizált szerkesztésű. E két elem kölcsönhatása teremti meg azt a funkcionális- esztétikai kettősséget mellyel az épület a kívülálló számára is értelmezhető geometriai rendszert mutat.

 

 

 

Alaprajzi elrendezés
A csarnoktérben az előírt sportpálya méretét biztosítottuk. A pálya egyik hosszoldala mentén helyeztük el a mobil( mozgatható- betolható) lelátókat. A keleti hosszoldalnál van a fix lelátó. A lelátók felső töltésűek, melyekre az előcsarnokból lépcsőkön lehet feljutni.

A lelátók alatt helyeztük el a szertárakat és székraktárat. Az edzői, bírói és egyébb kiszolgáló helyiségek az emeleti közlekedő alatti területre kerültek. A kiszolgáló blokkban kaptak helyet az öltözők, a konyha- mely kiszolgálja a mellette lévő klubot is- valamint a közönség wc. csoport. A klub üzemeltethető a köztes időszakokban mint étterem, lekötve az amúgy használaton kívüli konyha kapacitást. A klub ezért az előcsarnok irányából is jól megközelíthető. Az emeletre kerültek a kisebb öltözők, melyeket a kodicionáló és fitness teremmel együtt lehet használni- akár külön működő egységként is, mely lakossági célokat is szolgálhat (fitness klub).

Sportpálya
A pálya egyben többfunkciós rendezvénytérként is szolgál. Megközelítése ezért közvetlenül az előcsarnokból is lehetséges- melytől eltolható mobil falak választják el. Burkolata típus sportpadló, melynek védelméről a rendezvények idején gondoskodni kell. A pálya mobil módon három részre osztható. A megosztott használatkor is minden pályarész ill. annak lelátója külön megközelíthető.

Lelátók
A lelátókat 80 cm sortávval és 40 cm lépcsőzetes emelkedéssel terveztük. Az üléseket javasolt padszerűen kialakítani. A tervezett ülésszélesség 50 cm. A csarnok megoszthatóságával összhangban három szektor alakítható ki oldalanként. A lelátók vészkiürítése két irányban történhet, részben a feltöltés irányában, részben a pálya felé a nyitható palánkkapukon át, majd onnan a szabadba.

Alkalmazott anyagok és szerkezetek
A nagy csarnok szerkezete: íves acél rácsostartók 4m raszterben, melyek egyik oldalon vb. talpgerendán, másik oldalon vb. pillérekkel alátámasztott vb. gerendán támaszkodnak. A csarnok két rövid oldalát üvegfalak határolják, önhordó acél szerkezettel. A tetőhéjalást a rácsostartókra fektetett acél trapézlemez hordja.
A fix lelátók, a felmenő szerkezetek, födémek monolit vasbetonból készülnek. A kiszolgáló blokk hagyományos, falazott szerkezetekből készül, monolit vb. födémekkel. A nagycsarnok fedése előpatinásított fémlemez (VM Zink) A kiszolgálóblokk burkolata rétegelt fapanel (impregnált). Ez a burkolat fordul be a belső téri falfelületeken a homl. fal folytatásaként.

A fix lelátó felülete impregnált látszóbeton felület. Az üvegfalakra (kimondottan a déli oldalon) motoros mozgatható árnyékolókat terveztünk.

vezető tervezők: Peschka Alfréd, Jakab Tamás
tervező: Kiss Gábor

vélemény írásához jelentkezzen be »