építészet : környezet : innováció

Szabálytalan geometria: a Szent Borbála Kórház

A tatabányai Szent Borbála Kórház új központi tömbjének és ápolási egységeinek tervezésénél a változatosság megjelenítése volt Pályi Gábor és csapata koncepciója. Az eredmény az otthonosságot, a vidámságot tükröző, a gyógyítással járó feszültséget oldó épület. 

Központi tömb felújítása és bővítése 

Tatabánya régi vágya volt a városban három helyen, széttagoltan és gazdaságtalanul működő kórház koncentrálása egyetlen telephelyre. A gondolat első fázisaként, az óvárosi kórház kiváltására, annak funkcióit átvéve épült meg 17 éve a központi telephelyen az egyenes és íves épületszárnyaival, a 200 ágyas új pavilon. 

A kórházfejlesztés második üteme 2015-ben fejeződött be, az új központi tömb létrehozásával, három, uniós projekt együtteseként. A három pályázat közös megvalósulásának köszönhető – összekapcsolva azokat a 17 éve átadott pavilonnal – az aktív ágyakat koncentráló, jól működő épületegyüttes létrejötte.


északi új épületszárny- építész: Pályi Gábor (Közti Zrt.) - fotó: Pályi Zsófia


Az első uniós pályázatban a már több, mint 30 éve épült kórházi pavilon homlokzatának felújítása és energiaellátásának racionalizációja történt meg. Az építészeti beavatkozásokon túlmenően a tetőre telepített napkollektorok és hőszivattyúk segítik a hatékony energiagazdálkodást. A fokozott hőszigeteléssel és új ablakokkal tervezett új homlokzatot már úgy sikerült kialakítani, hogy az majd idomulhasson az akkor még csak várható folytatáshoz.

A második uniós pályázatban a felbővített felvonó kapacitású központi közlekedőblokkhoz kapcsolódva két új keresztszárnnyal bővítettük az épületet, kiegészülve a meglévő szárnyak belső felújításával és átalakításával. A belső felújítási munkák érintették a műtőt, az intenzív osztályt, a CT és az MR helyiségeit, és egyéb képalkotódiagnosztikai egységeket. 


folyosó - építész: Pályi Gábor (Közti Zrt.) - fotó: Pályi Zsófia


A harmadik uniós pályázat a sürgősségi betegellátás feltételeinek biztosítását jelentette. Az épülettömb eddig kevéssé használt meglévő területeinek belső átalakításával, új fedett, fűtött mentőbeálló létesítésével hoztuk létre az új sürgősségi osztályt. Ez a terület önállóan is jó ellátást tud biztosítani, de szükség esetén gyors belső közlekedési kapcsolatokkal, ugyanakkor egyéb forgalmaktól elkülönített módon csatlakozik a központi közlekedőn át a műtő-, és intenzív részlegekhez. Új helikopter leszálló is csatlakozik az egységhez.


régi és új szárny csatlakozása - építész: Pályi Gábor (Közti Zrt.) - fotó: Pályi Zsófia


Az így létrejött, a sebészeti és belgyógyászati ellátást biztosító központi tömb koncentrált közlekedőblokkjából az általános szinteken négy – háromágyas betegszobákkal kialakított – épületszárny nyílik. Az első emeleten az épületszárnyakban műtő, intenzív és koronária őrző kapott helyet. A földszinten a központi előcsarnokhoz kapcsolódóan betegfelvételt és a szakrendeléseket helyeztűk el. A terepszintről síkban megközelíthető alagsorban, használaton kívüli raktár helyén új képalkotó diagnosztikai egységet hoztunk létre, mely megközelítésben differenciált az ambuláns és a belső kórházi forgalom. Ide telepített központi gyógyszertár látja el az összes osztályt. Az alagsori és hídszerű, második emeleti közlekedő folyosók biztosítják a szomszédos épületek együttes működését, zárt forgalmát.


északi új épületszárny - építész: Pályi Gábor (Közti Zrt.) - fotó: Pályi Zsófia


Az új központi tömb külső-, és az új ápolási egységek belső megjelenésében az otthonosság érzetének a megteremtése, változatosság, vidámság sugárzása és a gyógyítással együtt járó feszültségek oldása volt a meghatározó szempont. Ezt a célt szolgálja a homlokzat egyszerű fehér vakolata a szürke nyílászárókkal – és azok szabálytalan geometriájával – és az eltérő színek alkalmazásával. A belső színvilág világos, semleges és minden emeleten az adott funkcióhoz rendelt, erőteljes színekkel egészül ki.

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »