építészet : környezet : innováció

Szakszervezeti székházból Péterfia Corner

Debrecen belvárosában, a Nagytemplomtól csak néhány 100 méterre az arra járók tekintetét könnyen magára irányítja a Péterfia Corner megújult épülete. A régi szakszervezeti székházat részben visszabontották, az újraértelmezésével létrejött épület pedig lendületes, hangulatos megjelenésével, illetve a homlokzatra került fehér EQUITONE szálcement lapokkal a város ragyogó pontja lett.
 

A BORD Építész Stúdió Kft.-t vezető Bordás Péter feladata volt, hogy az egykori székház épületében modern és prémium minőségű lakó- és irodafunkciót alakítson ki. A megbízóval közös döntés alapján környezettudatos megoldást választottak: megőrizték az eredeti épület előregyártott, vasbeton pillérvázas szerkezetét, valamint a régi lépcső- és liftmagot. A teherhordó vázon kívül tehát mindent el kellett bontani az új épület kialakításához.

„Új arcot adni egy épületnek mindig nagy kihívás, de különösen ha városközpontban, zártsorú beépítésről van szó. A cél az volt, hogy racionális, tiszta alaprajzi kialakítás mellett, környezetébe illeszkedő, mégis egyedi, modern, dinamikus épületet hozzunk létre.” — mesélte az épületről Bordás Péter építész.

A cél az volt, hogy racionális, tiszta alaprajzi kialakítás mellett, környezetébe illeszkedő, mégis egyedi, modern, dinamikus épületet hozzunk létre.”

Az új épület magasan komfortos, a mai modern ember igényeinek megfelelő. Az épület földszintjén található az étterem, a recepció, a kávézó és egy teljes fronton üvegfallal az utca irányába nyitó üzlethelyiség. Az átépítés előtt az utcaszint felett volt az egykori magasföldszintes épület érkezési szintje. Az érkezési szint az utca síkjára kerülhetett a bejáratnál a földszinti födém szakasz elbontása által, a szükséges szinteltolást pedig az épületen belül oldották meg. A felsőbb szinteken irodák és a lakások vannak, az alagsorban wellness, szauna, gőzkabin, jakuzzi várja a lakókat. Az új funkcióhoz szükséges parkoló kialakítása az alagsorban és a földszinten, az udvar felől történt.

„A megosztott első díjat érdemelt épületen az enyhén íves homlokzati felületen izgalmasan szalad végig a random homlokzati struktúra, aminek plasztikáját fokozzák a bebillentett üvegfelületek. Ezeken a felületeken különleges tükröződések, effektek jönnek létre. A random homlokzati szerkesztésből adódik, hogy a tervezők tudatosan vállalják az atektonikus homlokzati rendszert, amelyhez a szerelt homlokzati rendszer nagyszerűen illik. Az anyaghasználat és az építészeti szándék teljes egységben van. Mivel az épület két különböző magasságú szomszéd épület közé ékelődik, a magasságkülönbséget szellemesen két különböző színű homlokzati burkolattal oldja meg a tervező. A fehér EQUITONE az alsó zónában, míg a sötét árnyalat az utolsó két szinten jelenik meg.” — méltatta az épületet Kertész András Tibor DLA, Ybl-Miklós és Pro Architectura-díjas építész, a CREATON South-East Europe Kft. által kiírt EQUITONE — Az anyag természete építészpályázat zsűritagja a díjátadó estjén.

Professzionális szerelhetőség, egyszerű karbantartás

„Az utcai homlokzat homogén és anyagszerű megjelenése miatt fehér, szálcement táblás burkolást kapott. A precíz síktartás, a professzionális szerelhetőség lehetősége, az egyszerű karbantarthatóság és tisztíthatóság okán EQUITONE tectiva táblákat építettünk be.” — indokolta az anyagválasztást Bordás Péter. A főhomlokzatot soronként eltolva süllyesztett teraszok tagolják, amikben megtört üvegfelületek jelennek meg, és monitorként tükrözik a környező épületek architektúráját. Ez a koncepció hozza létre a homlokzaton észlelhető jellegzetes hullámzó mozgást. A legfelső két lakószint új ráépítés, melynek lelépcsőző tömege könnyed átmenetet teremt a különböző magasságú szomszédos épületek között. Ezen két szint tömegében és burkolatában is különbözik sötétszürke, elegáns, EQUITONE tectiva borításával. Az EQUITONE anyagában színezett homlokzatburkoló anyag, amelyet finom metszésű, egyedülálló felület és természetes színeltérések jellemeznek. Így minden panel egyedi, erősen kiemelve a szálcement anyag nyert belső textúráját. A lapok tetszés szerint bármilyen formájúra alakíthatók.

A cél az volt, hogy racionális, tiszta alaprajzi kialakítás mellett, környezetébe illeszkedő, mégis egyedi, modern, dinamikus épületet hozzunk létre.” Forrás Equitone

EQUITONE pályázat építészeknek és hallgatóknak 2018-ban is

A CREATON South-East Europe Kft. EQUITONE üzletága 2018-ban is kiírja pályázatát gyakorló építészek és építészhallgatók számára.

Beadási határidő: 2018. október 31.

További információ itt.

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »