építészet : környezet : innováció

Szálloda lesz a Hungária fürdőből

A pesti Hungária fürdő központi épülete és a hozzá csatlakozó Continental szálló közel negyven évig volt ebek harmincadján. Az ingatlanokat nemrég ismét értékesítették, az új tulajdonosok a műemléki védelem alatt álló szecessziós épülettorzó helyreállítását és egy hozzá csatlakozó szálloda építését tervezik. A Petur Stúdió terveinek tervtanácsi vitáján jártunk.

A pesti Hungária fürdő központi épülete és a hozzá csatlakozó Continental szálló közel negyven évig volt ebek harmincadján. A fürdő az 1960-as évek közepén, a szálló 1970-ben zárt be, az épületek csak 1996-ban találtak gazdára. Az értékes házak állapota nem csak akkor romlott, amikor sorsukra hagyva árválkodtak, hanem magánkézben is: a 2002–2003 körül bekövetkezett hirtelen állagromlások és gyors összedőlések után elvégzett bontások során a szálló szinte teljesen eltűnt, az Ágoston Emil tervei szerint 1908–1909-ben épült fürdőcsarnokból csak a Dohány utcára néző lépcsőházi traktus és a főhomlokzat maradt meg.

A romokat és a telket időközben eladták, az új tulajdonos a 2005 óta műemléki védelem alatt álló szecessziós épülettorzó helyreállítását és egy hozzá csatlakozó szálloda építését tervezi.

A mai Dohány utca – Klauzál utca – Wesselényi utca – Nyár utca által határolt területen 1827-ben nyílt meg az első fürdőépület. Az évtizedről évtizedre újabb szárnyakkal bővülő, átalakuló intézmény két fő részre, a Nyár utca felől nyíló kő- és gőzfürdőre, illetve a Klauzál utcából megközelíthető népfürdőre oszlott. A 19. század végén a Nyár utca 7. szám alatti épületet bérházzá alakították át. Az Ágoston-féle épület alig több mint tíz évig működött eredeti rendeltetése szerint: miután az 1920-as években az egész együttes az Ingatlanbank tulajdonába került, mozivá alakították át. A Klauzál utca és a Dohány utca sarkán álló épületet lebontották, s helyére Vágó László tervei nyomán Art Deco jellegű lakóházat emeletek 1928–1929-ben. Ekkoriban avanzsál szállodává a Dohány utca és a Nyár utca sarkán álló ház (Continental néven).

a pesti Hungária fürdő központi épülete, látvány
a fogadószárny

A beruházó az építészeti munkálatokkal a Petur Stúdió Bt.-t bízta meg, a projekt felelős tervezői Hegedűs Péter (az új szállodaépületek) és Vékony Péter (a régi szárny helyreállítása). Hegedűs Péter a Központi Műszaki-Építészeti Tervtanács április 17-i ülésén elmondta, hogy a szecessziós stílusú épület homlokzatának restaurálása során eltávolítják az utólagos tetőtérbeépítést, visszaállítják az eltűnt oromzatot és a főpárkány alatt húzódó kerámiadíszítést. Fotók alapján kísérletet tesznek a középső ablakcsoportot díszítő bronzreliefek és a kapuzat eltűnt, illetve töredékes faragványainak, egyéb díszítményeinek, valamint az ablakok üvegezésének rekonstrukciójára (ez utóbbira csak részben van lehetőség, ugyanis a színekre nincsenek adatok, mivel kizárólag fekete-fehér fotók állnak rendelkezésre).

Az eredeti mintákat, töredékeket követve újragyártják a nyílászárókat, a védőrácsokat, kerámiabetéteket, szegecselt fémburkolatokat. A belső térben az életveszélyessé, helyreállíthatatlanná vált lépcsőházak helyén új közlekedőmagokat alakítanak ki, így annak eredeti, keretes struktúrája nem változik meg. A hajdani medencetérből csak egy, a lépcsőházhoz csatlakozó „szelvény” maradt fenn. A megmaradt oszlopok, valamint a gerendasáv, a dongaboltozatszerű, részben üvegezett lefedés mintájára az eredeti fürdő terét felidéző, de formavilágában redukált szerkezetet terveznek, a hajdani medencét a kültérbe kerülő díszmedencével pótolják. A tér a szálló lobbijaként fog funkcionálni.

Hegedűs Péter, fotó: Haba Péter
belső látvány
Hegedűs Péter, fotó: Haba Péter

Az új szállodai szárnyak a régi épülethez két oldalról csatlakoznak: egy-egy szárny helyezkedik majd el az egykori Continental szálló telkén, illetve a Vágó-féle bérház mögötti fürdőépület (Klauzál utca 6.) helyén. Az épületek földszintje fölött hat emelet húzódik majd, a telkeken két szint mélygarázst létesítenek. Az együttes főbejáratául az egykori fürdőcsarnok kapuzata szolgál majd, a gazdasági bejárat a Nyár utcai, a személyzeti a Klauzál utcai fronton lesz. A Continental helyére kerülő, annak beépítési struktúráját és tömegarányait követő új épület fölszintjén az utca felé is nyitott étterem lesz: bejárata a szálló egykori bejáratának helyén, a sarkon lesz. A Klauzál utcai szárny földszintjén konferenciatermet alakítanak ki, a szecessziós szárny első emeletén a szálloda reprezentatív bárja kap helyet. A hatodik emelet homlokzati síkjai visszalépnek, hogy tetőteraszokat biztosítsanak az apartmanok számára. Szállodai szobák a szecessziós szárnyban is létesülnek (a második emelettől fölfelé).

A tervezők két homlokzatváltozatot készítettek. Az elsőn a lefelé szélesedő ablakmezők a szűk utcákban az alsó szintek felé csökkenő fénymennyiséget hivatott pótolni. A másodikon „az eklektikában jellemző nagyméretű téglamodulban (7,5–15–30 cm) mozgatja meg a felületeket, a sziluett- és árnyékhatások mintegy beleolvadnak az utcaképbe.” A homlokzatokat jórészt kemény mészkővel burkolnák.

Az opponens, Káldi Gyula véleménye szerint a tervekben szereplő funkcionális elrendezés és a forgalmi rend és a tömegarány jó, ugyanakkor rámutatott, hogy a Klauzál utcai szárny udvara 8–10 szoba elhagyásával tágasabb, barátságosabb lehetne. A Continental maradványainak felhasználása megfontolandó, bár a sarokbejáraton megjelenő régi oszlopok szervetlenül illeszkednek a látványba. Felhívta a figyelmet arra, hogy ezen feladat során csakis a helyi múltbeli építészeti minőség (Ágoston, Vágó) lehet a mérce, s a trendektől elszakadó, mértéktartó architektúrára van szülkség.

A homlokzatok kompozíciója kissé kiforratlan, de nagyrészt jó az anyagválasztás, bár a nyílászáról alumíniumkeretei diszharmóniát okoznak. A homlokzatokat illető negatív véleményt a tervtanács több tagja – Eltér István, Ferkai András – is osztotta. Felmerült, hogy a szecessziós szárnyban szükség van-e szobák kialakítására. A tervtanács az említett részletek átdolgozása után elfogadásra javasolja a tervet.

Haba Péter
képek: Petur Stúdió Bt.

2 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »