Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig
Épületek/Örökség

Séta Szeged szecessziós paradicsomában

1/27

Egy árvízi emléktábla a sok közül, a Hajnóczy utcában, mintegy egy kilométerre a Tiszától. A régi Szeged vályogból épült házai számára az elárasztás végzetes volt, szinte csak a kevés kő- és téglaépület maradt állva.

?>
Egy árvízi emléktábla a sok közül, a Hajnóczy utcában, mintegy egy kilométerre a Tiszától. A régi Szeged vályogból épült házai számára az elárasztás végzetes volt, szinte csak a kevés kő- és téglaépület maradt állva.
?>
Az újjáépülő város egyik első, már szecessziós stílusjegyeket is magán hordozó épülete a Baumhorn Lipót tervezte Új zsinagóga volt. 1340 főt befogadni képes belső tere 1902-től szolgálja a közösséget.
?>
Közel ötven méteres magasságával az Új zsinagóga Szeged egyik legnagyobb és legismertebb műemléke, több forrás szerint a világ negyedik legnagyobb zsinagógája.
?>
A belvárosi Tisza-hídhoz közeli Beregi ház homlokzata a magyaros szecesszió és a téglaépítészet ritka egymásra találása. A Kótay Pál tervezte, luxuslakásokat kínáló bérház 1903-ra készült el.
?>
A Beregi-ház kortársa a közeli, Dózsa utcai Deutsch-palota, a városháza után Lechner Ödön második szegedi épülete.
?>
Idilli helyen, a Tisza partján áll az egykori Fölsőbb Leányiskola, a mai Tömörkény Gimnázium. A szalagos klinkertégla-díszekkel tagolt épület volt mát hadikórház, majd börtön is. A legutóbbi teljes felújítása után 13 évvel, ma is jó állapotban van.
?>
Szintén az egykori oktatás és ipar nimbuszát hirdeti két patinás Lechner-téri villa, amelyek építtetői felső-ipariskolai tanárok voltak. A 2/b alatti falak egzotikus kerámia díszei mögött változatlanul családi otthon rejtőzik.
?>
Az 1905-re elkészült Tábor utcai Goldschmidt-palota egykor a város talán legelegánsabb bérháza volt. Sajnos az 1959-es radikális átépítése óta erre csak a stukkódíszes kapualja, és az ezredforuló után újragyártott kapuja emlékeztet.
?>
Az Új zsinagóga mellett Szeged másik, szó szerint kiemelkedő műemléke a Zielinski Szilárd által tervezett víztorony, amelynek vasbeton szerkezete 1904-ben forradalmi újdonságnak számított.
?>
A Korb Flóris és Giergl Kálmán építészek által felöltöztetett, egyszerű vasbeton szerkezet csak több mint száz év után igényelt először  teljes felújítást.
?>
Az eredetileg is kilátónak szánt felső szintről, negyven méteres magasságból tekinthetünk körbe. A víztorony nyílt napok alkalmával, jellemzően a hónapok első hétvégéjén látogatható.
?>
A víztorony szomszédságában 1910-re eklészült Móricz-ház a második világháború után több mint ötven éven át állt díszeitől megfosztott, elhanyagolt formában. Korhű felújítása a műemlékvédelem egyik példás sikere.
?>
A Tisza Lajos körút és a Kölcsey utca sarkán találjuk a szegedi szecesszió talán legismertebb példáját, a Reök-palotát. A sajnos fiatalon elhunyt Magyar Ede fő műve 1907 óta áll.
?>
Az egykori társasházban ma az építtető Reök Iván vezetéknevével azonos nevű intézmény, a REgionális Összművészeti Központ működik.
?>
A földszinti kézműves cukrászda és kávéház bejáratának díszei.
?>
Az egykori bérház udvarában a 2007. évi teljes felújítása során fedett kiállítótér létesült.
?>
A lépcsőház pompás korlátjai. Ez, és az udvar jelképes árú belépővel látogatható, de a két emeleti szintet kitöltő, változatos kiállítások is várják a látogatókat a hét hat napján.
?>
Szintén a Tisza Lajos Körúton, egyedi, ötszögletű alapterületen áll az 1910-12-ben épült Református palota, látványos homlokzatdíszein a vetés és aratás ábrázolásával.
?>
A felújított Dugonics tér dísze az Ungár-Mayer-palota, a Reök-palota méltó párja Magyar Ede alkotásai között.
?>
Az emblematikus kupola és homlokzat legutóbb 22 éve kapott nagyobb felújítást, ma is jó állapotban van.
?>
A Márer-ház homlokzatdíszei 1911 óta határozzák meg a Tisza Lajos körút déli végének képét. Érdekessége, hogy eredetileg ipari épületnek szánták, a munka elakadása után Márer Ármin gabonakereskedő fejezte be, már lakóházként.
?>
A Márer-ház kapuja, mellette a délvidéki szecessziót bemutató,  magyar-szerb ismerettejesztő program táblájával. A hozzá tartozó szecesszio.szegedvaros.hu oldalon számos épület és ajánlott sétaút érhető el a határ mindkét oldaláról.
?>
A szentháromság utcai három szintes bérpalotát Raichl J. Ferenc építész saját vállalkozása számára építtette. Jelenleg a Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola működik benne.
?>
Ugyancsak Raichl műve az 1912-13-ban épült Tisza Lajos körúti Gróf-palota. Megrendelője, Gróf Árpád, Szeged akkori főügyésze a város legnívósabb bérházát képzelte el az értékes telekre, és az igénye nem is maradt kielégítetlen.
?>
Az épület kívül és belül, részleteiben egyaránt megőrizte az évszázados eleganciáját. Földszintjének nagy részét a népszerű Alibi Bár és Kávézó foglalja el.
?>
Két mellékutca Széchényi-téri találkozásánál áll a Szeged–Csongrádi Takarékpénztár Rt. bérháza, újkeletű nevén a vasalóház, aljában az 1913-as megépítése óta működő patikával.
?>
A késői szecesszió jegyeit viselő épület Baumhorn Lipót tervei szerint épült, a vas díszek Kónya György munkáját dícsérik.
1/27

Egy árvízi emléktábla a sok közül, a Hajnóczy utcában, mintegy egy kilométerre a Tiszától. A régi Szeged vályogból épült házai számára az elárasztás végzetes volt, szinte csak a kevés kő- és téglaépület maradt állva.