építészet : környezet : innováció

Szigetszentmiklósi általános iskola

A megvétellel jutalmazott 17. sz. pályamű,
építészek: Mórocz Tamás, Gyüre Zoltán, Sajtos Gábor

Megvétellel jutalmazott 17. sz. pályamű:
építészek: Mórocz Tamás, Gyüre Zoltán, Sajtos Gábor
szakági tervezők: V. Nagy Zoltán, Kurunczi György, Gombás Lukács
munkatársak: Török Bence, Páll András

 

Szigetszentmiklósi általános iskola, Mórocz, Gyüre, Sajtos
Szigetszentmiklósi általános iskola, Mórocz, Gyüre, Sajtos
Szigetszentmiklósi általános iskola, Mórocz, Gyüre, Sajtos
Szigetszentmiklósi általános iskola, Mórocz, Gyüre, Sajtos
Szigetszentmiklósi általános iskola, Szigetszentmiklósi általános iskola, Mórocz, Gyüre, Sajtos
Szigetszentmiklósi általános iskola, óvoda
Szigetszentmiklósi általános iskola, aula
Szigetszentmiklósi általános iskola, sportcsarnok
Szigetszentmiklósi általános iskola, koncertterem

 


Részletes bírálat

Telepítés: Az épületegyüttest a Szebeni úttól hátrébb húzva helyezte el. Az óvoda a Tököli út felöli telekhatár mellett található. Az iskola került a Szebeni út mentén a telek közepére, a sportcsarnok pedig az É-K-i telekhatárhoz közel. A telek terület felhasználása esetleges. Nehezen értelmezhető a sportlétesítmény és az iskola közötti sikátor. A lépcsővel kombinált gyalogos hidak nem indokoltak.

A parkolókat a Szebeni út mellett helyezte el, az épületegyüttesnek így rossz a kapcsolata a város felé.

Az egyes funkcionális egységek jól megoldottak, köztük jó az alaprajzi kapcsolat, kényelmesen leválasztható a hangversenyterem és a sportcsarnok is. Az iskola alaprajza jól funkcionál, a lökésszerű igénybevételt széles folyosóival jól felfogja. Az első emeletre helyezett alsó tagozatosok terasza jó megoldás, de földszinti elhelyezése jobb lenne. A zeneiskola elhelyezése jól működő. Az óvoda alaprajzában az öltöző és a közlekedő – a sédszerű hózugból jövő bevilágítás ellenére - sötétnek ígérkezik. A sportcsarnok multifunkcionális feladatát jól ellátja.

Építészet: Nagy fesztávú közösségi terei kulturáltak. Anyaghasználatában a tégla és a
fa, mint természetes anyagok választása szerencsés. Az épület egyébként vitathatatlan értékeit egyébként lerontja az additív tömegképzés, az átgondolatlan, átmenet nélküli tömegkapcsolatok. Az egymás mellé helyezett funkciók különbözősége a tömegre túlzottan kivetül, mintha három különböző épület lenne egymáshoz tolva.

A landscape építészeti megoldásokkal a közpark területére kiterjedően is foglalkozott.
Belső udvarai megfelelő arányúak, kertészetileg a tervpályázat szintjén kidolgozott.
A helyi szabályozó előírásokat a műleírás szerint megtartja. Az épület bruttó szintterülete 11.904 m2.

Az épületegyüttes a dilatációs hézagok mentén, jól ütemezhető. Önálló ütemek lehetnek az óvoda, az iskola a zeneiskolával és a konyhával együtt, és a sportcsarnok.
A gépészetnél alapvetően korszerű, hagyományos technológiát alkalmaz, a megújuló
energiaforrások alkalmazását további vizsgálatok elvégzése után javasolja.

A bíráló bizottság a pályaművet jó alaprajzi elrendezése miatt megvétellel díjazta, melynek összege 1 M Ft.

2 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »