Épületek/Középület

Sziklák alatti ház Norvégiában

1/24

Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem

?>
Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem
?>
Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem
?>
Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem
?>
Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem
?>
Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem
?>
Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem
?>
Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem
?>
Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem
?>
Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem
?>
Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem
?>
Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem
?>
Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem
?>
Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem
?>
Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem
?>
Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem
?>
Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem
?>
Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem
?>
Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem
?>
Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem
?>
Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem
?>
Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem
?>
Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem
?>
?>
1/24

Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem

Sziklák alatti ház Norvégiában
Épületek/Középület

Sziklák alatti ház Norvégiában

2016.03.02. 15:25

Cikkinfó

Szerzők:
Bán Dávid

Földrajzi hely:
Norvégia

Építészek, alkotók:
Lund Hagem

Vélemények:
1

Dosszié:

A vízparti szikláktól védve és azokat a ház szerkezetébe is belevonva épült kisméretű családi nyaraló Norvégiában. A Cabin Knapphullet csendesen megbújik környezetében, amelyben igyekszik minél kisebb lábnyomot hagyni. A Lung Hagem tervezte nyaralót Bán Dávid mutatja be.

Számos családi ház és nagy volumenű beruházás után egy pöttöm nyaralót rejtett el az oslói Lund Hagem tervezőiroda a Sandefjord sziklák közé. A "gomblyuk" névre keresztelt 30 nm-es családi nyaraló Norvégia dél-keleti részének egyik partszakaszán található. A Cabin Knapphullet a sziklák és a dús növényzet közé bújik, átláthatóságával és a környezetébe simuló szín- és formavilágával rejtve marad a szemlélők elől. A nyaraló betonból készített, megtört tetősíkja egyik végével rátámaszkodik a szomszédos sziklákra, ezzel nyújtva védelmet a háznak, a tető alá belógatott hatalmas üvegfelületek pedig megnyitják az épületet. A szikla fontos szerepet játszik az egyébként betonból, fából és üvegből készült házikó szerkezetében. A teljes üvegfelületű falakat a szélsőséges időjárási viszonyoktól jól védik a környező sziklák és a masszív betontető, amelyen egyfajta lépcsősor is található.

Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem
7/24
Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem

A tervezésnél az építészek kérdése az volt, hogy miként lehet az időjárásnak erőteljesen kitett vidéken egy olyan épületet emelni, amely a természet adott, helyi elemeit és a vegetációt használja fel a védettséghez. A ház betontetejének egyik vége belefut a határoló sziklába, míg a másik oldalon, egy törés után ereszkedik és kapcsolódik a talajba. Az így képzett erővonal miatt az oldalfalaknak nem kell tartószerkezetként viselkedniük, ezért ott teljes szabadsággal képezhették ki az üvegfelületeket. A színével, anyagának textúrájával a környezetébe illő tető oldalsíkján kialakított rámpán könnyen felsétálhatunk a ház tetejére, amely egyben teraszként is szolgál, és ahonnan elénk tárul a fjord víztükre.

Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem
11/24
Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem

A kisméretű, de teljesen átlátható, alapvetően egyterű házban egy közös étkező és nappali helyiség helyezkedik el, mellette fürdőszoba, a tölgyből készített hálószoba pedig a tetőről belógó acélrudakon, galériaként nyugszik. Az épületbe konyhát ugyan nem terveztek, de a ház mögötti védett zugban szabadtéri tűzrakó helyet alakítottak ki, szintén nyersen meghagyott acéllapokból. Kisebb főzésre a házon belül is nyílik lehetőség egy, a belógatott galéria hálótér alól előhúzható, kerekeken guruló mobil konyhapult segítségével.

A belső tér melegségét a betontető aljának fadeszkázott burkolata erősíti, magát a tényleges meleget egy hagyományos vaskályha biztosítja. A ház sziklafal felőli részébe, tejüveg felületekkel és faparavánnal elválasztva helyezték el a fürdőszobát. Több irányba is a teljes üvegfalak biztosítanak maximális átláthatóságot, ám a fjord panorámáját a tetőről kell élvezni. Mivel a ház egy rejtett kis katlanban van, az üvegfalak a burjánzó vegetáció síkjába kerültek. A tervezők szerint úgy sikerült megépíteni a nyaralót, hogy ahhoz a környezetben semmilyen komolyabb beavatkozásra nem volt szükség.

Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem
20/24
Cabin Knapphullet. Fotó: Kim Müller, Lund Hagem

A ház lakóterének lépcsőzetes kialakítása – amely a minimális pinceszintről indul, a nappali és a fürdő „földszintjén" halad keresztül, a feléjük oldalról belógatott, meghitt teret biztosító hálófülkéig – segített abban, hogy a ház ökológiai lábnyoma lehetőség szerint a legkisebb legyen.

Bán Dávid

 

Vélemények (1)
Kruppa Gábor
2016.03.12.
08:02

ld. Casa Malaparte

Új hozzászólás
Épületek/Örökség

VÁRKERT BAZÁR // Egy hely + Építészfórum

2021.03.24. 18:04
00:07:03

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

Helyek/Köztér

SÁRKÁNYOK ÉS DELFINEK PESTEN ÉS BUDÁN // Egy hely + Építészfórum

2021.02.24. 16:10
00:06:00

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk