építészet : környezet : innováció

Színek a Szegedi utcába

Vinzce László DLA és csapata a 13. kerületi Szegedi utcába, zártsorú beépítési tömbbe tervezett lakóházat. Az épület kialakítását a szomszéd ház 22 méter széles tűzfala nagyban alakította - a kihívást egy nagy belvilágú belső udvar oldja meg, melynek közlekedőhídjai a klasszikus belső gangos budapesti házmodellt idézik meg.

A tömb fejlesztését az SL Group kezdte, ennek eredményeként elkészült a Narancsliget Lakópark első negyede, de 2011-ben a beruházás megfeneklett. A 13. kerületi Szegedi úti zártsorú beépítésű tömb alaprajzi kialakítását a szabályozási tervben jelölt kötelező építési hely determinálja. A meglévő épület, melyhez csatlakozni kell, 22 m széles tűzfallal zárul. Ehhez a tömeghez jól benapozott, használható lakásmélységgel csatlakozni nem lehetséges. Ezért a lakószintek középfolyosóit kitágítottuk, egy nagy belvilágú belső udvart hozva létre, a klasszikus budapesti belső gangos házmodellhez hasonló közlekedő hidakkal.


Budapest XIII. Szegedi úti társasház - építész: Vincze László DLA


Az udvar súlypontjában elhelyezett lépcsőház és felvonó alkotta vertikális közlekedő mag szolgálja ki a kétoldali függőfolyosókat. A belső udvar felül nyitott, így a lakásoknak természetes szellőzést és benapozást egyaránt biztosít.


Budapest XIII. Szegedi úti társasház - építész: Vincze László DLAA lakások mindegyikéhez bútorozható méretű terasz tartozik, ezek előtt a homlokzati síkban elhelyezett színes, harmonika mozgatású árnyékoló szerkezet kap helyet,ami a főhomlokzatnak jellegzetes megjelenést kölcsönöz és a déli homlokzat benapozásból fakadó hőterhelését szabályozza.

A beruházás megvalósítása, a lakások értékesítése az Optimum Home Facebook oldalán követhető nyomon.

Vincze László DLA

 

vélemény írásához jelentkezzen be »