építészet : környezet : innováció

Szőke Gábor Miklós új enteriőr márkája, a DANTE HOME

Szőke Gábor Miklós új márkáját, a DANTE HOME-ot a művész szobrai és a magánmitológiáját alkotó Dante Birodalom fiktív lényei inspirálták. A márka a Mercedes-Benz Fashion Week-en debütált, első bemutató darabjai az Iparművészeti Múzeumban láthatóak. 

Szőke Gábor Miklóst monumentális köztéri szobrairól ismerik, ezek közül a leghíresebb munkái a Fradi-sas, a Vizi Legendák, a vizes világbajnokságra készített szobor-sorozata és az Atlanta Falcons The Falcon szobra, a művész eddigi legnagyobb alkotása. Szőke a szobrászat mellett belső-építészeti projektekkel is foglalkozik, studiója, a GABOR M Szoke Studio idén elnyerte az Év Design Irodája díjat, ezenkívül fest, textíliákat és bútorokat tervez. A DANTE HOME márka folyamatos művészeti kísérletezés eredményeként jött létre, amelyet Szőke szobrai és a magánmitológiáját alkotó Dante Birodalom fiktív lényei inspiráltak. Karakteres világát a művész indusztriál-empire stílusként jellemzi, amelyben súlyos, minőségi természetes anyagokból készült bútorai, archaikus korok kortárs megfogalmazásaként jelennek meg: acél lemezekből hegesztett dobermannlábú asztalok és vitrinek, valamint tömör, rusztikus fa gerendákból készült fotelek és kanapék, melyeket szegecses vaspántok ölelnek körbe.


Szőke Miklós - DANTE HOME

 

A puritán, természetközeli anyagok között feltárul Szőke gazdag univerzuma, dobermannjának, Danténak története, szobraiból részletek és inspirációs tervek, amelyek a DANTE HOME különböző textíliáin, a kiállított párnahuzatokon is megjelennek. A művész által teremtett danteista birodalomban egyaránt megtalálhatóak a letisztult berendezési tárgyak, valamint a játékos, formabontó luxuscikkek. Ebben az enteriőrben jelenik meg művész legelső Dante asztala is, ami 2013-ban elnyerte az „Év design bútora” díjat. Az Iparművészei Múzeum első emeletén található installáció a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe kiemelt támogatójának, a KEVIN.MURPHY-nek, valamint Szőke Gábor Miklós, nemzetközi hírű képzőművész együttműködésének jóvoltából valósult meg. Az innováció és a design szeretetén túl mindkét prémium márka számára fontos értékek hívták életre az együttműködést, melynek eredményeként a KEVIN.MURPHY D&AD Professional Graphite Pencil, nemzetközi formatervezési díjjal elismert termékei a DANTE HOME bemutató darabjainak társaságában jelennek meg.


Szőke Miklós - DANTE HOME

 

„Művészetemben fontos szerepet kap az állandó kísérletezés, szeretem környezetemben lévő berendezési tárgyakat, hangulatokat saját magam megteremteni, ez mind része a Dante Birodalomnak. Mint képzőművész mindig is érdekeltek a határok és kategóriák, amelyeket szeretek feszegetni, többemelet magasságú köztéri szobraimnál egyszerre jelenik meg a képzőművészeti, építészeti és ipari szemlélet, ez a bútoraimra is hasonlóan igaz. Úgy tekintek a berendezési tárgyakra, mint formázandó anyagra, a funkciót csupán egy eszköznek tartom, prémium anyagok kiválasztásával a letisztultságra törekszem. Az itt kiállított kanapén fotelekben, asztalban és vitrinben is érezhető az a fajta ösztönösség és ősi erő, amit szobraim képviselnek. Az anyagválasztás szándékosan súlyos, mégis természetes és indusztriális, mentes mindenfajta felesleges funkciótól, ez által törekedtem a nagyvonalúságra, ami egy szándékos állasfoglalás részemről. A DANTE HOME annak a rétegnek szól, akik tudnak azonosulni a danteista világommal, érdekli őket a fenntarthatóság és a világ működése, értik a humort és iróniát, a luxus mellett fontos számukra az értékteremtés. Ehhez a világhoz tökéletes illeszkedik a KEVIN.MURPHY, ausztrál prémium márka formatervezési és fenntarthatósági díjakkal elismert termékeivel, amelyek a DANTE vitrinemben találhatóak. A magyar divattervezőket felvonultató Mercedes-Benz Central European Fashion Week-nek otthont adó Iparművészeti Múzeum tökéletes helyszíne ennek a kiállításnak.” - mondta Szőke Gábor Miklós.

Forrás: Sajtóközlemény

 

vélemény írásához jelentkezzen be »