építészet : környezet : innováció

Takarékos ötletesség - A Diatron Holding székháza Csillaghegyen

Építészet: Takács Ákos, Liptai András

Csillaghegynél a HÉV-en utazók június óta törhetik a fejüket azon, mi lehet az a sárgával, kékkel, néhol vörössel színesített épület a vágányok mellett. Ha a HÉV felől jössz, kitaposott ösvényen, a megálló, kerítés, önkényesen burjánzó zöld mellett elhaladva jutsz az épületig. Mögüle századfordulós családi ház kandikál ki. Haladsz a színes, egyszer bal, máshol jobb felé dőlő, falapokból rakott kerítés mentén, s már az épület melletti impozáns külsejű, de obskurus funkciójú raktárépületet is befogta a tekinteted. Mire megtalálod a bejáratot a HÉV-re merőleges épületszárny végében, azt is tudod, a kört a Forrásliget lakópark és a hozzá tartozó CBA zárja, valahol mögöttük a Csillaghegyi strand. Több mint eklektikus a környék, de vajon milyen új építészetet nem viselne el ez az esetleges társaság?!

Talán iskolafunkcióra tippelhetnénk leginkább, ha az épületre nem lenne ráírva, hogy Diatron és Olympus. Az épület földszintjén a Diatron vérdiagnosztikai cikkeit szerelik össze és az Olympus által forgalmazott mikroelektronikai termékeket raktározzák, első emeletén fejlesztik a Diatron termékeket és menedzselik a céget, a tetőterében pedig a pénzügyeket intézik, és szabadidejükben itt kondiznak a cég alkalmazottai. Az épület a téglalap alakú telek két oldalát foglalja el, a maradék a Wallner Krisztina által tervezett, kis vízmedencékkel szerényen díszített kerté. A cégek látogatóit a kert felől, az L-alaprajzú épület derékszögében nyíló, egyszerű, portaként szolgáló pultnál fogadják. Kívülről, a raktár felől is feltűnt már: ez a sárga sarok kubusnak indul, de az építész Takács Ákos ívet hasított az egyik oldalába; onnan vörös oszlop zárja teljessé, míg az oldalfal üveg. Belülről könnyed és áttekinthető az emeletek közötti közlekedést lépcsővel és lifttel szolgáló, természetes fénnyel megvilágított tér: a lépcsőt "igazi" gyárra emlékeztető, kékre festett acéloszlopok tartják, a lift mindössze a funkciót szolgáló, takarást mellőző fülke.










A két cég székhelye hasonló, funkcionális elvek alapján működik: a Diatron épületszárnyában a földszinti üzem egymásba nyíló csarnokokból áll. A HÉV-megálló felőli rakodóbejáraton beérkezik a nyersanyag, bal felé áthalad a számítógép vezérelte esztergagépek során, aztán eltűnik a szereldében, majd a kubus érintése után visszakanyarodik, és a minőségellenőrző, végül a csomagoló- és tárolóhelyiségen túljutva használati készültségben távozik az épületből. A reprezentatív szerepnek három, a tolófalak mozgatásával egybenyitható tárgyaló- és előadóterem tesz eleget; a vendégeket és az igazgatóságot egy elektromos működtetésű rolóval eltakarható kávéfőzőszekrényből lehet frissítőkkel ellátni.

Az irodák és közösségi terek kialakításánál mind az építtetőt, mind az építészt egyazon szándék vezérelte: a tizenöt év alatt összekovácsolódott és felfutott szerelő-fejlesztő-menedzser társaság - mára hetven fő - számára a legoptimálisabb munka- és társasági körülmények biztosítása. Az irodahelyiségek berendezésénél a cég nem erőltette az egyformaságot: néhol a helyszínre szabott, másutt régi bútorok állnak az irodákban - attól függően, ki milyen darabokhoz ragaszkodott a társaság múltjából (a belsőépítészeti tervezés Dragonits Márta, Ivanyos Ildikó és Takács Ákos munkája). A legfelső emelet térkialakítása hasonló, ám az irodák szűkebbek, hogy teret hagyjanak a kert felé néző oldalon végigfutó, egybefüggő terasznak. Az épület kulcsa felhasználói szempontból is a két szárny metszéspontja: mindkét emeleten, a konyha közelében félköríves, a két épületet összefogó, a kertre a legszebb látványt nyújtó tágas erkély szolgál pihenőhelyül a munkatársaknak.

Az épület nem keltené fel a figyelmet, ha nem lenne színes - kifelé ez a takarékos ötletesség a nyitja a HÉV-en közlekedő emberben felébredő rokonszenvnek. Ha összevetjük a ház kialakítását a megszokott fővárosi irodaépítészettel, semmi nyoma a semleges transzparenciának vagy a cégimázst épületkülsővel is sulykoló rögeszmének. A cégek imázsa az, amit nem pótolnak a kommunikációs stratégia hangzatos szavai, de ami ennek az épületnek a külső és belső kialakításában akarva-akaratlanul rögvest érzékelhető: itt a munkahely otthonosságára, a hatékony közös munkára és a munka szünetperceinek kellemességére, közösségi jellegére figyelnek.

szerző: Somlyódy Nóra (szöveg, fotók), Takács Ákos (tervlapok)

A cikk megjelent a Magyar Hírlap 2004. szeptember 11-i számában.










Budapest, III. kerület
Papírgyár utca 58-59. (hrsz: 61.801/2)
DiatronRHolding Kft központi telephely

Megbízó:
DIATRONR Holding Kft.
H-1037 Budapest, Pomázi út 15.
Létesítményfelelős:
Ladoméry Tamás ügyvezető

Generáltervező: CÉH Rt.
1112 Budapest, Dió utca 3-5.

Elnök vezérigazgató: Tóth Attila

Vezérigazgató-helyettes
Műszaki igazgató: Répay András
Projekt vezető: Takács Ákos
Építész felelős tervező: Takács Ákos okl. építészmérnök, okl.építőmérnök
Építész tervező: Liptai András okl. építészmérnök
Statikus tervező: Bencze Anikó

Zöldfelületrendezés: TILIA Bt
Wallner Krisztina
táj- és kerttervező mérnök

vélemény írásához jelentkezzen be »