építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

„Takarékoskodj a Föld energiájával!” hallgatói pályázat, II. díj – Serestyén Tamás, Jani Sándor Gábor

A Magyar Energia Hivatal által kiírt, „Takarékoskodj a Föld energiájával!” pályázat második díját Serestyén Tamás és Jani Sándor Gábor, a Debreceni Egyetem hallgatóinak koncepciója kapta, akik egy 55 m2-es debreceni lakóépület ökologikus szemléletű felújításának és bővítésének koncepcióját készítették el, több különleges energiahatékonyságot növelő megoldást alkalmazva.

Tervezési feladat

A „Takarékoskodj a Föld energiájával!” hallgatói pályázat témája egy szabadon választott, meglévő lakóépület fenntartható felújításának-bővítésének, vagy egy új építésű lakóépület ökologikus szemléletű építészeti és épületszerkezeti tervezése, figyelemfelhívó céllal a természeti környezetünk építőipari túlterhelésére és az energiatakarékosságra.

A választott épület egy 1930-as években épült, felújítandó állapotú, 55 m2-es kis téglaház. Ahhoz, hogy az egy átlagos család számára kényelmesen lakható legyen, átalakítást és bővítést javasoltunk. A meglévő részben a közösségi funkciókat, a nappalit, konyhát és az étkezőt helyeztük el, az új épületszárnyba az „intim zóna” került a hálószobákkal és a fürdővel. A beépítéssel igyekeztünk a déli homlokzat pozitív adottságait a lehető legnagyobb mértékben kihasználni. 

 

„Takarékoskodj a Föld energiájával!” hallgatói pályázat, II. díj – Serestyén Tamás, Jani Sándor Gábor
Régi épület felmérése
Régi épület felmérése
 

 

A meglévő épület felmérése során a teherhordó falakat megfelelő állapotban találtuk, így a külső falakat utólagos hőszigeteléssel láttuk el. A belső főfalakat az új - az energetikai zónákat figyelembe vevő - térszervezés miatt elbontjuk, viszont az így nyert kisméretű téglát felhasználhatjuk az építkezésnél.

Árnyékolástechnika, hőnyereség és elektromos energiatermelés

A régi épületrész teljes hőszigetelése és nyílászáró-cseréje után a déli homlokzatot a Nap hőjének hasznosítása miatt transzparenssé kívánjuk tenni, és mivel ezt a nyári túlzott felmelegedés ellen árnyékolni kell, egy napelemekből és lugas-keretekből álló, mozgatható panelrendszert alkalmaznánk, amely fényviszonyoktól függően (évszakonként) mechanikusan mozgatható. A nyári tűző napsütés ellen a dús kúszónövényzet (vadszőlő, lonc, trombitafolyondár) és a homlokzat felső szakaszában elhelyezett napelemek biztosítanának árnyékot. Télen a fény bejutása a vegetáció nélküli paneleken keresztül és az elemek alsó szakaszán való elhelyezésével érhető el.

 

„Takarékoskodj a Föld energiájával!” hallgatói pályázat, II. díj – Serestyén Tamás, Jani Sándor Gábor
Energetika
Gépészet
 

 

Az új épületrészen, a tető rétegrendjében egy olyan légcsatornát alakítunk ki, amelyben az eresznél beáramló és felmelegedő levegő (a déli irányba tájolt, napsütötte tetőfelületen) felfelé áramlik, és az itt elhelyezett „propellerek” és a rájuk kapcsolódó generátorok által energiát termel, hozzájárulva az új épületrész  elektromos áramellátásához. A tető légrésében felmelegedett és a gerincbe feláramló levegőt hőcserélővel szeretnénk a belső levegő frissítésére és fűtésére használni.

 

„Takarékoskodj a Föld energiájával!” hallgatói pályázat, II. díj – Serestyén Tamás, Jani Sándor Gábor
„Takarékoskodj a Föld energiájával!” hallgatói pályázat, II. díj – Serestyén Tamás, Jani Sándor Gábor
„Takarékoskodj a Föld energiájával!” hallgatói pályázat, II. díj – Serestyén Tamás, Jani Sándor Gábor
 

 

Hőcserélővel szeretnénk a föld geotermikus energiáját hasznosítani és hasonló elven energiát nyerni a szennyvízből is, a gyűjtő ciszternán kialakított hőátadó rendszerrel. Az esővíz hasznosítására az eresz előtt és a szürkevíz-ciszterna előtti ejtőcsatornánál generátor elhelyezését javasoljuk.


építész tervezők: Serestyén Tamás, Jani Sándor Gábor
tervezés éve: 2012
bruttó szintterület: 126 m2
helyszín: Debrecen, Malvin utca



 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »