építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Társasház az Istenhegyi úton

A meredek lejtésű budai saroktelken négylakásos társasház megtervezésére kapott megbízást az Apostroph Műterem Kft. A karakteres építészeti megjelenés, az erdős karakter megtartása és a környezettudatos megoldások alkalmazása egyaránt megrendelői elvárás volt.

A megrendelő, 4 lakásos lakóépület tervezésével kereste meg irodánkat a tulajdonukban lévő Istenhegyi út 99/b szám alatti telekre. A tervezési program értelmében 4 lakásos társasház tervezése a feladatunk, amely olyan tehetős családok, párok számára készül, akik szeretnének Budapest központjához közel, mégis zöldövezeti területen saját kertrésszel rendelkező, magas színvonalú építészeti és belsőépítészeti kialakításokkal megoldott lakásban lakni. A megrendelő különös figyelmet fordít a tervezési területen található fák védelmére, és az erdős karakter megtartására, ezért az épület elhelyezésénél ezt próbáltuk elsődleges szempontként figyelembe venni.

A tervezési feladatot műszaki oldalról a környezettudatos megbízói szemlélet határozta meg, a megrendelő megújuló energiaforrások felhasználását tűzve ki célul a lehetőségeket megvizsgálva.

 

Társasház az Istenhegyi úton
Társasház az Istenhegyi úton
Társasház az Istenhegyi úton

 

Építészeti koncepció
A tervezés megkezdésekor megvizsgáltuk a telek elhelyezkedését és viszonyát az Istenhegyi úttal. Az Istenhegyi út a XII. kerület egyik legforgalmasabb főútja, amely nyugati irányban kanyarog fel a Normafa felé. Az út melletti épületek szabálytalanul, elszórva, néhol esetlegesen, inkább a tereplejtéseket figyelembe véve helyezkednek el. A tervezett lakóépület inkább távolságot kíván tartani az Istenhegyi úttól, elrejtőzve a telek közepén, kihasználva a tereplejtések adta lehetőségeket.

 

A tervezett épület és az Istenhegyi út viszonya

 

Feltárás
A telek a forgalmas Istenhegyi út és az erről észak felé nyíló Istenhegyi lejtő által határolt saroktelek, megközelítőleg 25 % meredekségű északi irányú lejtéssel. Az Istenhegyi út lejtése nem olyan meredek, mint az Istenhegyi Lejtő felső része, azonban a telek adottságaiból adódóan mélygarázs-lehajtó ezen a részen nem alakítható ki, és forgalomtechnikai szempontból is szerencsésebb a telek feltárását a csendesebb, kevésbé forgalmasabb egyirányú Istenhegyi Lejtő felől biztosítani. A behajtó kapu a fentiek alapján a telek Istenhegyi lejtő felőli alsó harmadában található. E mellett van a személybejáró kapu is, valamint a hulladéktároló. Ezen kívül az Istenhegyi útról is biztosított a telek gyalogos megközelíthetősége.

 

Társasház az Istenhegyi úton
Társasház az Istenhegyi úton

 

Beépítés
A telek beépíthető területét (építési helyét) az elő-és az oldalkert határozza meg. Az épületet a lehatárolt területen belül helyeztük el a telek súlypontjában, figyelembe véve a kialakult tisztást a fák között. Az épületet két tömegre bontottuk – melyeket ezen a tisztáson helyeztük el. A terep ezeken a helyeken van nagyobb mértékben megmozgatva, megadva az épület különböző szintjeinek közvetlen kertkapcsolati lehetőségét. A telek többi részén a terep csak kisebb mértékben módosul a használhatóság érdekében, valamint a lejtős terep miatt támfalak elhelyezése szükséges. Az építési telek északnyugati sarka felszínmozgás-veszélyes terület, azonban a tervezett épület ettől a résztől távolabb, a telek közepén helyezkedik el.

 

 

Funkcionális ismertetés
Az épület négyszintes, egy szint teljesen, egy részben terepszint alatt helyezkedik el. Az épület két tömegre különíthető el, melyek a terepszint felett két szinten zárt közlekedővel össze vannak kötve. Ide érkezik a lakásokat a mélygarázzsal összekötő személyfelvonó. Az Istenhegyi lejtő felől biztosítottuk a mélygarázsba személygépkocsis lehajtást. A mélygarázsban 4 db személygépkocsi elhelyezésére biztosított hely, valamint itt találhatók a lakásokhoz tartozó tárolók és a gépészeti helyiség.

Gyalogosan az Istenhegyi út felől, és az Istenhegyi lejtő felől is megközelíthető a telek, mindkét oldalról a zárt szélfogóba jutunk. Az épület egyik bejárata a földszinten, a másik a mélyföldszinten nyílik a közlekedő tömbbe. A zárt közlekedőből nyílik a mélyföldszinten két lakás, a földszinten pedig a másik két lakás.

 

Társasház az Istenhegyi úton

 

Tömegalakítás, homlokzatképzés
A tömegalakítást illetően a megrendelői igények és a helyi építési szabályzat volt a kiindulási pont. A megrendelő 4 lakás kialakítására adott megbízást, amelyek egymástól szeparáltan helyezkednek el a telken, úgy, hogy mindegyik lakásnak saját kertrésze legyen. A telek méretéből adódóan egy épület helyezhető el, azonban építészeti szempontból, a megrendelői igények szem előtt tartásával két épülettömeget hoztunk létre melyekben két-két lakás található. Az alsó lakások kisebb méretűek, a felső szinteken a tetőtéri résszel együtt 1-1 nagyobb méretű lakást terveztünk.

A tervezett épülettömegek alsó, és felső szintjei az épület tömegformálásában is elkülönülnek, valamint anyaghasználatukat tekintve is differenciáltak, így az egyes lakások jól elválaszthatóan kirajzolódnak. A felső, és a tetőtéri szint nagyobb tömege konzolosan ül bele az alatta lévő kisebb lakás helyenként kiálló foglalataiba, ahogy ezt a lenti ábra mutatja. Mivel a terep erősen lejt északi irányban, és a kilátás is ugyanebben az irányban van, a lakásokat úgy próbáltuk kialakítani, hogy mindkét lakás kihasználhassa a tereplejtés adta előnyöket, és a kedvező tájolást. A lakásokhoz tartozó kertrészeket egymástól elszeparáltan terveztük.

 

 

Belsőépítészet
A lakások legideálisabb funkcionális elrendezése a megrendelő, az építészek és a belsőépítész folyamatos közös konzultációja révén alakult ki. A terepadottságok miatt létrejött szint-elmozgatások, a tájolás, illetve a lakások egymástól való elszeparálását célzó igények mentén rajzolódtak ki a fő irányvonalak, majd az alternatív gépészeti megoldások, a sok természetes fény és a magas színvonalú belsőépítészeti kialakítások formálták meg a végső elrendezést.

 

 

Az építészeti koncepció adta kiszögellések az alsó lakásokban kétszintes nappali tereket, míg a felsőkben egy-egy tágas tetőtéri hálót eredményeztek. A leendő vevők a lakásbelső kivitelezése előtt eldönthetik, hogy amerikai konyhát vagy szeparált főzőhelyiséget szeretnének, továbbá azt, hogy a felkínált 3 belsőépítészeti stílus közül melyikben szeretnének leginkább lakni.


4 lakásos lakóépület
helyszín: Budapest, XII. kerület, Istenhegyi út

tervező: Apostroph Műterem Kft.
építészek: Nagy Andrea, Szobota Eszter, Sándor Gergely, Baranyai Balázs
belsőépítész tervező: Karádi Zsófia
statikus tervező: Cséfalvay Gábor
épületszerkezeti konzulens: Bartha Ferenc
gépésztervező: Végh Benedek
elektromos tervező: Molnár László
tűzvédelmi szakértő: Glück Gábor
kertész tervező: Zsiska Andrea
látványterv: Fretyán Viktor
beruházó: Zix Kft.

a tervezett épület főbb paraméterei
tervezés éve: 2009
építkezés kezdete: 2009
telekterület: 2305 m2
beépített telekterület: 229 m2
bruttó szintterület: 414,8 + 148 = 562,8 m2
építménymagasság: 6,4 m

12 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »