építészet : környezet : innováció

Telt ház volt az idei Brain Bar Budapesten

Három napig folyamatos telt ház volt az idei Brain Bar Budapesten: az eseményre több mint 30 országból összesen hétezer látogató érkezett. A fesztivál sajátos formátumokkal a jövő legégetőbb témáit hozta el Budapestre: volt szó többek között a robotizációról, a mesterséges intelligenciáról, a gyermeknevelés 21. századi kihívásairól és külön szekció szólt a városok jövőjéről is.

Június elsején nyitotta meg kapuit Európa legnagyobb jövőfesztiválja a budapesti Erzsébet téren. A szervezők az idei évben az eddigieknél is színesebb előadói palettával várták a jövő iránt érdeklődőket. A jövőfesztiválon olyan kiválóságok adtak elő, mint Toomas Hendrik Ilves, a digitalizációban éllovas Észtország volt államfője, aki a Brain Baron kiemelte: közelebb kell hozni egymáshoz a technológia és a politika világát. Arról, hogy miért a rovarok bizonyulhatnak a legfenntarthatóbb proteinforrásnak a bolygón, Megan Miller, a szöcskelisztet forgalmazó Bitty Foods alapítója beszélt. A Japánból érkező Tomotaka Takahashi saját robotshow-jával szórakoztatta a közönséget. George Friedman, magyar származású geopolitikai szakértő figyelmeztetett: készen kell állnunk a fegyveres konfliktusok, akár a III. világháború kirobbanásának lehetőségére is. A fesztivál programját egy igazi legenda, Kevin Kelly fellépése zárta: a jövőkutató felrajzolta, és segített értelmezni az életünket leginkább befolyásoló trendeket.
Idén először külön szekció foglalkozott a városok jövőjével. Hogyan alakítja át városainkat a technológia? Milyen hatással van a tömeges idegenforgalom a helyi kultúrára? Megtermelheti-e egy város a lakói számára szükséges élelmet? Ilyen és hasonló kérdésekre keresték a résztvevők a választ június 2-án. Boyd Cohen, az okos városokkal és fenntartható fejlődéssel foglalkozó stratéga, a The Emergence of the Urban Entrepreneur című könyv társszerzője és az okos városokat értékelő Smart City Wheel létrehozója az okos város fogalom változásáról adott elő. Elmondása szerint a smart city koncepcióban nem a technológia a központi mag - az csak eszköz, lehetőség -, hanem a lakók, vállalkozók és a város együttműködése. Utána Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum jelenlegi igazgatója és Isóczki Attila, a Knorr-Bremse kutatási-fejlesztési igazgatója fejtették ki elképzeléseiket a jövő városának közlekedéséről egy-egy általuk kiválasztott fotó alapján. A jövő városlakóinak élelmezéséről és annak fenntarthatóságáról Pozsár Péter, a HelloWood társalapítója és Shir Halpern, a Tel Aviv Farmers Market alapítója beszélgettek. A blokk következő panelbeszélgetésében Fürjes Balázs, a kiemelt kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos, Igor Kovacevic, a prágai Center for Central European Architecture alapítója és Laura Aalto, Helsinki Marketing fejlesztési igazgatója beszéltek a design és a tervezői szemlélet városvezetésben betöltött szerepéről. Ez követően Roger Scruton filozófustól lehet kérdezni, és a tervezett Galvani híd témája kapcsán pedig Fürjes Balázs is visszatért még a színpadra pár mondat erejéig. A szekciót a főpolgármester-helyettes Szalay-Bobrovniczky Alexandra és David Kaspar, a creative Prague Project vezetőjének beszélgetése zárta, akik a tömeges turizmus helyi terekre gyakorolt hatásáról gondolkodtak.


forrás: Brain Bar


A csaknem 100 nemzetközi gondolkodó eszmefuttatását online is rengetegen követték világszerte: az élő stream több, mint 250 000 nézőt ért el, közel 60 különböző országban. A 2017-es Brain Baron 1000 diák és tanár vehetett részt ingyenesen a VIP-lista eltörlésének köszönhetően. Az esemény lebonyolításához mintegy 120 önkéntes járult hozzá az idei évben. A Brain Bar Budapest olyan stratégiai partnerekkel büszkélkedhet, mint a Telekom, a KPMG, a Google és a BMW, az idei évben pedig a MOL Group, az E.ON és a világ legnagyobb alapkezelője, a BlackRock is csatlakozott a támogatók köréhez.

forrás: sajtóközlemény, eseménybeszámoló

 

vélemény írásához jelentkezzen be »