építészet : környezet : innováció

"Természet, privát tér, hajlék" - a koreai természetművészeti biennálé pályázata

határidő: 2017. november 15. CET 23:00
A Geumgang Nature Art Biennale-t kétévente rendezik meg Koreában. Az esemény egyik kurátora Erőss István magyar természetművész, a műfaj nemzetközileg elismert képviselője. A 2018-as téma erősen kapcsolódik az építészethez: a természetben képzőművészeti alkotásként megjelenő, természetes anyagú hajlékok, privát szférát nyújtó terek modelljének rajzát várják a kurátorok november 15-ig.

A természetművészet a land art-nál mélyebben kötődik a természethez. A természetművészek tudatosan elhagyják a kiállítóterek világát, műveiket nem az örökkévalóságnak szánják. Az idő pusztító munkájának kitett alkotásaikat a természetben készítik, elsősorban helyben talált anyagokból, reflektálva a helyszíni körülményekre, inspirációra. Mivel anyagukban múlandó művekről van szó, a dokumentálás (kép, videó) fontos össszetevője az alkotásnak.

E műfaj különösen azokon a területeken rendelkezik mély gyökerekkel, ahol a hagyományos kultúrának eleve része a természet tisztelete - többek között a Távol-Keleten. A koreai esemény a legrangosabbak közül való. Idei témája - a migráció jelenségére reflektálva - a "Természet - Privát tér - Hajlék" (Nature – Private Space – Shelter). A magyar építészeti tradíció számos ponton kapcsolódik ehhez a témához, érdemes tehát tanulmányozni az angol nyelvű pályázati kiírást.


Myriam du Manoir: Shelter Dialogues

Pályázni első körben a képzőművészeti alkotásként is érvényes, természetes anyagokból épített terek modelljének bármilyen technikával előállított képével, illetve a megvalósítás tervével lehet. A megépítendő mű egyik oldala nem lehet kisebb, mint 4 méter, de nem lépheti túl az öt métert. Ettől eltérő méretet külön egyeztetés alapján fogad a kiíró.

A kiírásnak megfelelő pályázatok 2017. novemberében a Yeonmisan Nature Art Park területén rendezett kiállításon vesznek részt, illetve bekerülnek a kiállítás katalógusába. A biennálé által meghívott munkák listáját 2017. december 15-ig hirdetik ki. A műveket 2018 augusztusában kell a helyszínen megépíteni, elsősorban helyi, természetes anyagokból (acél kötőelemek elfogadhatóak), lehetőleg minimális gépi munkával. Anyagok beszerzéshez a biennálé a művésszel történő egyeztetés alapján segítséget nyújt. Az ott tartózkodás költségeit, illetve a pályázatban részletezett egyéb juttatásokat a meghívó fél állja.

Az angol nyelvű pályázati kiírás itt található, az adatlapot ezen a linken lehet elérni.

Leadási határidő: 2017. november 15.

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »