Épülettervek/Középület

Tervjavaslatok versenye a Szépművészeti Múzeumban / bővítés 2010-ig

1/1

Hirdetés
?>
1/1

Tervjavaslatok versenye a Szépművészeti Múzeumban / bővítés 2010-ig
Épülettervek/Középület

Tervjavaslatok versenye a Szépművészeti Múzeumban / bővítés 2010-ig

2008.04.07. 10:17

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Vélemények:
26

Dosszié:

A tervek szerint két és fél év alatt elkészülő, 3,8 milliárd forintos beruházás nem csupán a múzeum bővítését célozza, hanem a főváros egy fontos, új turisztikai központja épül majd a Világörökség részét képező Hősök terén.A Művészeti Tanácsadó Testület egyhangúlag Karácsony Tamás személyét és tervjavaslatát ajánlotta bevonásra a további tervezési folyamatba. Bemutatjuk a javaslatokat.

A jelentős európai múzeumokban már néhány évtizede robbanásszerűen megnőtt a látogatók száma, itthon pedig az utóbbi évek kiállításai mutattak rá arra, hogy egy-egy nagyobb tárlat akár többszázezer érdeklődőt is becsábít a falak közé. Ezzel párhuzamosan a látogatói igények is megváltoztak, az intézményeknek ma már nem csupán a műtárgyak megőrzésére és bemutatásra kell helyezni a hangsúlyt, hanem egyfajta „élménycentrummá" kell válniuk. A múlt század elején tervezett múzeumok épületei azonban már nem alkalmasak a megváltozott igények kielégítésre, ezért olyan új terekkel szükséges bővíteni azokat, ahol a szükséges új funkciók is helyet kapnak. Ma már egy modern múzeum elengedhetetlen része egy jó kávézó és étterem, egy színvonalas múzeumi bolt, gyermekfoglalkoztatók, korszerű látogatói információs centrum vagy egy több funkciójú előadóterem.

I. Előzmények

3.5 milliárd forint európai uniós támogatásban részesülhet a Szépművészeti Múzeum, a 2007. július 27-én született kormánydöntés eredményeként. Ennek köszönhetően mintegy 6000 m2-nyi területtel bővülhet a Múzeum. A térszint alatt építendő látogatóbarát múzeum és turisztikai kiszolgáló portál az intézmény történetének megnyitása óta legnagyobb új fejlesztése. A földfelszín alatti új épületrésszel olyan terek, funkciók és szolgáltatások (időszaki kiállítótér, gyermekfoglalkoztató, előadóterem, múzeumshop, kávézó, étterem) jöhetnek létre, amelyek nélkül ma már elképzelhetetlen egy nagy európai múzeum. Mindez úgy valósulhat meg, hogy eközben a Szépművészeti Múzeum Schickedanz Albert által tervezett épülete továbbra is megőrzi eddigi külső megjelenését. Ugyanakkor a város a turisták által egyik leggyakrabban látogatott terén gyökeresen megváltoznak az oda érkezők fogadásának körülményei. A tervek szerint 2010-re elkészülő, 3,8 milliárd forintos beruházás nem csupán a múzeum bővítését célozza, hanem a főváros egy fontos, új turisztikai központja épül majd a Világörökség részét képező Hősök terén.

II. A tervek elkészítése
A tervezési folyamat lebonyolításával a kulturális miniszter a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálatot (volt ÁMRK) bízta meg. A munkákat annak vezető építésze Szécsi Zsolt és munkatársai végzik két éve, szakági tervezők bevonásával. A bővítést úgy a hazai, mint a nemzetközi közvélemény nagy érdeklődéssel várja. Ezért a Múzeum vezetése - egyetértésben a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálattal - elhatározta, hogy a fejlesztésbe a rendelkezésre álló szűk időkorlátok és anyagi keretek ellenére is bevonja az építésztársadalom kiemelkedő képviselőit. Mivel folyó tervezési feladatra tervpályázatot kiírni a kamarai szabályzat értelmében nem lehetséges, ezért a két intézmény egy általuk közösen felkért Művészeti Tanácsadó Testület szakértőinek javaslata alapján tervjavaslatokat kért olyan hazai építészektől, akik munkáikkal korábban már kivívták az építész társadalom elismerését. (A Művészeti Tanácsadó Testület tagjai: elnök dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Virágos Gábor, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat főigazgatója, társelnök: Eltér István, a Magyar Építész Kamara elnöke. Tagok: Dávid Ferenc művészettörténész, Fegyverneky Sándor országos főépítész, Reimholz Péter építész).

A felkért, tervjavaslatot készítő építészek:

A tervjavaslatok 2008. február 4-én érkeztek be. A Művészeti Tanácsadó Testület egyhangúlag Karácsony Tamás személyét és tervjavaslatát ajánlotta bevonásra a további tervezési folyamatba.

Az értékelés szempontjai

  • fő megközelítés helye, városrendezési kapcsolatok, látvány, megjelenés, látkép, stb.
  • javasolt megoldás művészeti, építészeti értékei
  • múzeumi funkció, és különösen a Szépművészeti Múzeum identitásának megjelenése
  • szimbolikus funkció megformálása, a megoldásban rejlő kulturális és építészeti üzenet olvashatósága, befogadhatósága
  • a használati funkciók közönség- és látogatóbarát alakítása, a kényelmi funkciók racionális szervezése, a funkcionális ésszerűség
  • megvalósíthatóság – az eddig több kompromisszum árán kialakult, a kiadott tervdokumentációban és a megvalósíthatósági tanulmányokban kifejtett alapterületi, műszaki, technológiai és gazdasági korlátok betartása, az EU-s beruházási projekt sikeres lebonyolításának lehetősége.

A nyertes tervjavaslat értékelése
Karácsony Tamás munkája magas színvonalon, építészeti és funkcionális szempontból is kimagasló, egyedi megoldásokat kínál. A tervjavaslat a belső funkcionális kérdésektől a városépítészeti, városképi kérdésekig, az építész-szakma különleges megoldási lehetőségeinek teljes spektrumát felöleli.

A tervezés további folyamata
Az új épületrésszel kapcsolatos terveket Karácsony Tamás és Szécsi Zsolt közösen gondolja tovább, ugyanakkor a régi épülethez való kapcsolódást és a szükséges átalakítások építészeti megoldásait Mányi István tervezi, így mindhármójuk munkájának legértékesebb elemei beépülhetnek a megvalósuló térszint alatti épületrészbe.

A pályázat jelenlegi állása
A tervezés és az engedélyezési eljárás ütemezetten halad. A Múzeum kapcsolatot tart a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal, épp úgy, mint az engedélyeztetési eljáráshoz kapcsolódó szakhatóságokkal. A szerződés aláírására előreláthatóan 2008. júliusában kerül sor. A tényleges kivitelezési munkálatok 2009 tavaszán kezdődhetnek meg, a befejezés 2010-re várható.

A tervjavaslatok megtekinthetőek április 20-ig a Szépművészeti Múzeum Ión csarnokában, április 23-tól pedig az N&n galériában (1065 Hajós utca 39.).

2008. április 7.
forrás: sajtóanyag

Vélemények (26)
gramercy
2008.04.11.
13:58

na, kilukadt a lufi? ennyi volt?  

Mócsi Gábor
2010.02.26.
22:44

@gramercy: A témába vág:

http://nol.hu/velemeny/20100222-lek_a_lepcson

frolicken
2008.04.09.
09:31

Way Back Machine: "A Magyar Építész Kamara a közelmúltban első fokon megnyerte azt a pert, amit a Nemzeti Fejlesztési Hivatal ellen indított két évvel ezelőtt egy szabálytalanul meghirdetett pályázat miatt – tudtuk meg Noll Tamástól, a kamara alelnökétől. A bíróság nem jogerős ítélete szerint a Nemzeti Fejlesztési Hivatal 2003. március 6-i, „EuropeAid/114663/SV/HU hivatkozási szám alatt meghirdetett szolgáltatási és ajánlattételi felhívása és pályázata jogsértő”. A bírósági ügy hátterében az önkormányzatok EU-támogatással megvalósuló beruházásait támogató, több milliárd forintot érő mérnöki munka áll, amelyet nem szabályosan hirdettek meg Magyarországon, és amelyből kirekesztették a hazai mérnöktársadalmat.

....

Megírtuk, hogy a pályázat-előkészítő alap tenderét milyen csendesen sikerült meghirdetni. Beszámoltunk a Magyar Építész Kamara tiltakozásáról, arról, hogy már akkor hiába kérte az Európai Bizottságnál is a pályázati eljárás megsemmisítését, hiszen se a szerződési előrejelzés, se a beszerzési értesítés nem jelent meg egyetlen hazai tömegtájékoztatási eszközben sem, csak az Európai Közösség hivatalos lapjában és a Magyar Fejlesztési Hivatal honlapján azzal a figyelmeztetéssel, hogy ami ott olvasható, az nem tekinthető hivatalos közleménynek. A Magyar Építész Kamara álláspontja szerint a hatmilliárd forint értékű szellemi munka pályázati eljárását úgy folytatták le, hogy abból tízezer magyar építészt kirekesztettek, akiknek esélyük sem volt rá, hogy részt vegyenek Magyarország legnagyobb fejlesztési programjában."

... SATÖBBI SATÖBBI

zim
2008.04.14.
21:40

@frolicken: Erősen kétséges, hogy megfelelnek-e az EU transzparencia és nyílt verseny előírásainak az ún. Kiemelt Projektek. A Zeneakadémia felújításra a "közbeszerzésre" egy versenyzőt hívtak meg (MNDP Építőművészeti Kft. - a tervezési munka becsült értéke 270 MFt; vállalási ár 341 MFt). A Zeneakadémia Wesselényi utcai ill. Nagymező utcai új épületeinek tervezésére "idő hiányában" tárgyalásos eljárást folytattak le egy azaz egy céggel, aki nyert is: a Mányi István Építész Stúdió Kft. így a tervezett 56 MFt helyett 77,5 MFt-ért dolgozhat. A volt Hadügyminisztérium sztorija lerágott csont --- és most, íme a Szépművészeti...

Úgy látszik az érdekelteknek semmi veszélyérzete, hogy egy kutakodó EU-ellenőr egyszer visszanézi a protokollokat. Vajon honnan ez a magabizotsság...???

zim
2008.04.09.
08:54

Néhány információmorzsa az előzményekről (azoknak /nekünk/, akik annak idején nem figyeltek): http://muzeumblog.blog.hu/2007/w38/

bardóczi
2008.04.08.
21:45

Tök jó! Akkor ezek szerint "végre" nekünk is lesz egy Louvre-ba oltott üvegpiramis utánérzésünk (de mi többek vagyunk az átok japánoknál - franciáknál, mert az üvegkockát nem csonkoljuk tovább snassz szabadkűműves szimbólummá), és ettől majd a magyar művészeti értelmiség egyből Európában érzi majd magát. Ez volt gondolom az értékelés szempontjai között megjelenő kultúrális üzenet. Jelentem: olvasható.

Ráadásul - hogy ne legyen unalmas az élet: lesz majd még egy építészeti botránykövünk (mert ezek szerint ennyi még nem volt elég a a hirtelen tervpályázatnélküliségből elkövetett felülrőlvezéreltségből). Ez volt gondolom az értékelésben megjelenő "funkcionális ésszerűség".

A befejezés - mint minden projekt esetében, ezt már ki se kéne írni - 2010-re váltható. Előtte 2006-ban volt várható. Azelőtt 2002-ben is várható volt. Az ötéves tergazdálkodás négyévesre szelidült. Ciklus végi szalagavató, rokoni csókok, pár keresetlen médiabonbon, majd jobbra (vagy balra) el...

schigeru
2008.04.08.
17:38

lázad, lázad, lázad

M_András
2008.04.08.
05:45

külön bájt ad az egésznek:

"A tervezési folyamat lebonyolításával a kulturális miniszter a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálatot (volt ÁMRK) bízta meg. A munkákat annak vezető építésze Szécsi Zsolt és munkatársai végzik két éve, szakági tervezők bevonásával."

Vagyis ama hivatkozott szűkös idő immáron 2 év.... 

mint tudjuk, ez a bizonyos "szakszolgálat" van hivatva államilag kikerülni a pályáztatást és kézivezérelni a "fontos" beruházásokat (mert csak ők értenek hozzá). Mintha nem kisértetiesen hasonló kézivezérléssel próbálták volna megoldani a Szent György téri épületet is?

Még a múlt században történt, amikor valakik hasonló kézivezérléssel bíztak meg egy építésznőt egy színház tervezéssel, majd amikor beletörött a bicskája (no meg sokat pattogtak az építészek), akkor a KAMARA hatékony közreműködésével (zsürorjelölés + a meghívandó építészek) un. épületfelsőrész készítő háziversenyt tartottak az építésznő terveit felcicomázandó....természetesen az akcióban résztvevők igen-igen búsás megfizetésével.

Méghogy nem ismétlődik a történelem? A legeslegújabb építéstörténet lassan csak ilyenből áll, ha állami beruházás kerül szóba.

zim
2008.04.07.
19:56

Langymeleg, avagy a Kamara diszkrét bája....

(Remélem vmi. érdemi cikket is leközöl erről a sztoriról az ÉF --- ld. oknyomozó újságírás)

schwebe
2008.04.07.
15:43

rendkívül elkeserít, hogy olyan emberek, akiket mestereknek tekintettem, megrészegülnek egy ilyen felkéréstől, és nyalnak és nyalnak és nyalnak...

gramercy
2008.04.07.
15:56

@schwebe: a listát olvasva én is pont erre jutottam :( 

főleg Bán és Janáky miatt 

line out
2008.04.07.
18:47

@gramercy: A sajtóközlemény külön bája, hogy az egyetlen építészt, aki kerek perec visszautasította a "felkérést", mondván, ez vállalhatatlan, még a meghívottak között sem említik. Talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy 40 évnél fiatalabb tervezőről van szó. A meghívott Nagy Öregek közül pedig volt, aki az egész történetet azzal zárta le (elmesélés közben) hogy "a feladat szépsége" miatt volt visszautasíthatatlan az ajánlat. Azt hiszem, ez nagyjából mindent összefoglal. Vártam volna, hogy az EF jobban utánamegy annak, amit leközöl... kisasszony! dzsungel ez a város!

perika
2008.04.09.
01:14

@line out: Draga kollega, szerencsere a bennfentes infok gyorsan terjednek a varosban, ugyhogy most mar valoszinuleg majdnem mindenki tudja, hogy ki volt az a bizonyos negyven alatti. Ugyanakkor pedig irastudo embertol nincs teljesen rendben a generacios kulonbsegek ilyeten hatarvonal-meghuzasanak sugallasa, mert nem fair.

Ha nincs mod folyamatban levo megbizasra tervpalyazatot kiirni, akkor ott kellene kezdeni az oknyomozast, hogy hogyan is kerult a megbizas direktben oda, ahova. A kenyszerpalya ezutan behatarolja az idokozben belepo szereplok mozgasteret, akik ettol fuggetlenul nehezen menthetok fel. S persze persze "legszebb az emberi test, fokent ha lyukas nadragbol latszik ki." [Ignotus]

udv: e

ps: Az EF szerkesztoi nem fognak oknyomozo riportot kesziteni a temarol, mert nincs ra kapacitasuk (talan emlekszel, hiszen neked sem volt). De orommel fogadunk minden vallalkozo kedvu irastudot, akinek van.

M_András
2008.04.09.
10:41

@perika: Az olyan rosszul tájékozottak kedvéért mint én:

Ki volt az valaki aki visszautasította az ajánlatot?

WérGidA
2008.04.09.
11:54

@M_András: Klobusovszky Péter

line out
2008.04.10.
20:24

@perika: Kedves E, Nem állt szándékomban semmilyen ageism-történetbe keveredni, nem is tartalmaz a hozzászólásom ilyen állítást. Nevet pedig azért nem említettem, mert nem kérdeztem meg az illetőt előtte. Ami az EF-et illeti, nem oknyomozást vártam, bár két év után természetesen fogalmam sincs, hogy mire van vagy nincs kapacitás. Mindenesetre egy sajtóközlemény átvételével és közlésével kapcsolatos informálódás és forráskritika szerintem nem is ennek a kérdése. De tényleg nem állt szándékommban ilyen viták indítása. Való igaz, a terv, mint végeredmény más, mint a beruházási folyamat; ugyanakkor bármilyen nagyszerű is az előbbi (szvsz az), az eljárás semmiben sem különbözik sem a Nemzeti Színház, sem a Szent György tér történetétől (és ahhoz sem kell túl nagy fantázia, hogy átlátható legyen, hogy evezett be az utóbbihoz kapcsolódó cirkusz árnyékában ez a projekt a célba.) Erről viszont sem a szakmai képviseleti szervek, sem a szaksajtó nem nyilatkoztak - persze ez is egy lehetséges hozzáállás. Üdv.S kisasszony! dzsungel ez a város!

WérGidA
2008.04.10.
21:03

@line out: Szerintem van egy leheletnyi különbség. Most még nem árulnám el micsoda, remélem lesz erőm megírni a GidÁra. De tényleg egy lehelletnyit eltérnek itt a kontextusok, ami - legalább is számomra - ad egy optimista verziót.

perika
2008.04.14.
16:36

@line out: Kedves S, nem is kell vitaba keverednunk, csak leirom - h ket ev utan is kepben legyel - az EF ugyanakkora, ha nem kissebb stabbal dolgozik, mint ket eve.

Abban igazad van, hogy lehetne egy-egy ilyen hordereju hir eseteben ugrasra keszen egy-ket ugyes ujsagiro, akik rogton informalodnak es forraskritikat irnak, de sajna nincs. Ez meg a nagy mediabirodalmaknal is luxuscikk, nemhogy nalunk:-) de azert megszivleljuk a kritikat es igyekszunk! WGA segit nekunk nehany homalyos folt tisztazasaban, amit ezuton is nagyon koszonok neki!

Valahogy azt jo lenne megerni egyszer ebben az eletben, hogy egy icike piciket egymast kiegeszitve dolgozgatunk, elismerve a masik munkajat... az egyuttmukodobb verziobol mindenki profitalna. A sajto jobb lenne, az epiteszeti kozelet tisztabb es meg sorolhatnam. Addig, amig ez nem igy van, az ilyen es ehhez hasonlo eljarasoknak szabad utjuk van, mert mindenki mas, aki maskepp gondolja, ugy erzi, 'Single-Person Group'-ban kenytelen nyomulni:-)pkeet
2008.04.17.
00:13

@WérGidA: Klobusovszki P.

WérGidA
2008.04.17.
08:42

@pkeet: Akarom mondani...

gramercy
2008.04.07.
13:51

hascsikarás a szavakkal

még egy iskola vagy kórház vagy ahhoz hasonló mértékű épület, pl. egy vasúti megállóhelynél azt mondom rendben van

 

de egy ilyen fontosságú épületnél, ami "AZ" ország terén épül, ami egy múzeum része, ami reprezentálni fogja mind a 15milliónkat évtizedekig...

..hát szóval aki egy ilyenben hajlandó részt venni akár építészként, akár bármilyen más formában, az nem érdemes a címre

 

 

egész egyszerűen elképesztő, ami ma zajlik: prágában vagy vasrsóban normális nemzetközi pályázatok zaljanak, krakkóban legalább külföldieket is meghívnak

 

és mindez teljesen független a megvalósuló épülettől, a tervtől, annak minőségétől

 

az lenne a minimum, ha most és a többi ilyen - tehát állami pénzből pályázat nélkül megvalósuló, reprezentatív beruházások - után legalább 100-200 építész / hallgató / stb. aláírással tiltakozna a fenti processzus ellen

sajnos magyarországon még egy tucat ilyen ember sincs aki 'építésznek' nevezi magát

 

utálom ezt az egész begyöpösödött fostalicska országot :( 

gramercy
2008.04.07.
13:59

@gramercy: "rendelkezésre álló szűk időkorlátok és anyagi keretek ellenére is bevonja az építésztársadalom kiemelkedő képviselőit"

aham, persze

 

2 dolog:

1.) 3.5 milliárd NEM szűk anyagi keret a mai magyarországon közcélú KULTURÁLIS beruházásnál; a szűk időkeretről meg annyit, hogy évtizedek óta jó kifogásként szolgál: most van pénz, most kell elkölteni---OK, de akkor ne lepődjünk meg az eredményen: remélem ez kivétel lesz, de 99%-ban rövidlátó, pitiáner megoldás születik ebben a pitiáner országban

 

2.) az építésztársadalom kiemelkedő képviselőit....

na akkor nézzük: minősítjük öket, nevezetesen pozitívan. ki döntötte el hogy azok? lehet hogy azok, lehet hogy nem. biztos van olyan akinek nem tetszik a munkájuk és biztos van olyan aki meg van elégedve velük

viszont egy modern szekuláris állam értékmentes kell hogy legyen, szóval ilyenre nem kellene hivatkozni

aki meg -az én szememben- "a szakma kiemelkedő képviselője" -(már ti. modern európai értelemben) az egy ilyen felkéréskor a) jobb esetben veszi a kalapját b) rossszabb esetben szembeköpi a felkérőt és közli vele hogy a pályáztatás  meg a procedrúra átláthatóvá tétele után találkozunk, ha megnyerem

 

azér fasza kis ország vagyunk: Adyék óta volt monarchia, háború, tanácsköztársaság, jobboldali diktatúra, háború, demokrácia, baloldali diktatúra, demokrácia....de asszem Ady ma is pont ugyanúgy kiismerné magát a feudális viszonyok között

czsasa
2008.04.08.
15:39

@gramercy: "viszont egy modern szekuláris állam értékmentes kell hogy legyen, szóval ilyenre nem kellene hivatkozni"

meg még neutrális, és transzparens is és semleges....

tehát : üvegkocka !

Meg is van

Mi az hogy értékmentes?

A mai világ, a külföldi meghívott sztárépítészeivel együtt is az !!!

Az értékmentest - az ilyen egyszerű emberek is mint én vagyok- úgy mondjuk hogy:

ÉRTÉKTELEN

A tervekről pedig annyit:

csak a Ferencz Istvánékéról lehetne beszélgetni!

De minek is kell egy ilyen éjszakai turistaizgató a hősök terére???

gramercy
2008.04.08.
17:09

@czsasa: megbocsáss, de én jobban bízom az indivídum értékítéletében mint egy államnak nevezett gépezet / maszlag / homályos / beazonosíthatatlan / felelősség nélküli 'izé' értékítéletében

úgy gazdasági mint szellemi téren... minimális állam kell: hadügy, igazságszolg., eü, oktatás, 'oszt csók

 

M_András
2008.04.08.
18:22

@czsasa: Bár gramercy már elmondta, de énis megteszem: az államnak azért kell értékmentesnek lennie, mert az nem arra lett megválasztva (így nincs is felhatalmazása erre), nem az a dolga, hogy esztétikai ítéletet mondjon, ez ilyen beruházásoknál normál esetben egy szakmai zsűri lenne.

Ez persze korántsem normál beruházás, nem az épület miatt, hanem terveztetés módja miatt. A tervezőket a szöveg gybknt pedig a szöveg szerint vmi művészeti tanács választotta ki olyan építészek közül akik letettek már "valamit" az asztalra . (Ezis persze elég etikátlan hiszen rengeteg építészt kizártak a körből akik itt tehették volna le a "valamilyüket")

A másik dologhoz: talán itt a fórumon olvastam a kommentek között hogy nem csoda hogy felületesen elítéljük a sztárépítészetet hiszen legtöbbször mi is felületesen találkozunk vele (1-2 kép formájában, mindenféle metszet és rajz nélkül). Gondolom te sem néztél utána mélyebben pl Zaha Hadid építészetének mielőtt ezt írtad.

"A mai világ, a külföldi meghívott sztárépítészeivel együtt is az !!!" ezek szerint ma nem csinálnak semmi értékest, sem Magyarországon nyerstéglából, sem Ausztriában kétszeresen hajlított fémpanelekből, semsehol semmiből.

Legközelebb lécci gondold át ezeket mielőtt nagyon megmondod a dolgokat három felkiáltójellel.

 

vpi
2008.04.07.
10:38

 

Nagyszerű. Így kell ezt csinálni.

Tervpályázat helyett - jogyszerűen, megmagyarázva, kamarai támogatással.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk