Közélet, hírek

Tiszta lappal

2013.11.21. 11:20

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Szekszárd, Magyarország

Építészek, alkotók:
Rácz Zoltán (Szekszárd)

Vélemények:
12

Rácz Zoltán szekszárdi építész küldte el nekünk gondolatait a MÉK elnökválasztás után, írását most mi is közreadjuk. 

Én egy vidéki, nevezetesen szekszárdi építész, vagyok. Hasonlóképpen éltem és élek, mint a legtöbb kolléga. Mondjuk úgy, én vagyok az átlag tag, ezért volt időm és némi gazdaságpolitikai indíttatásom arra, hogy néhány cikket írjak saját nevemen tíz évvel ezelőtt, a hőszigetelésről, később a Tervlap oldalra pedig az állami támogatásokról, az építőipar jelenlegi helyzetéről és a kilábolás lehetőségéről, stb. kvázi figyelmébe ajánljam a katasztrofális helyzetünket politikusok azon részének, akiknek van ehhez füle. (Vissza is lehet már ebből hallani pár gondolatot.)

A kamara munkájában soha nem vettem részt, mert a Dél-Dunántúli területi kamarát nem tekintettem az én kamarámnak, ők meg velem voltak így, tehát elmentünk egymás mellett. Egy tíz éves ügy miatt elkezdtem beleolvasni a DDÉK honlapjába. Döbbenetes élmény volt, negatív értelemben. Megírtam az „Egy építész felelőssége" című cikkemet és etikai vizsgálatot kezdeményeztem a MÉK és a DDÉK szervezeténél. Egyszer csak többen azt írták, hogy miért nem indulok választáson, ha már ilyen jól tudom mit kéne csinálni. Volt ebben gúnytól kezdve elnéző félmosoly és tán, - minden mindegy, miért is ne -, hátsó gondolat.

Indultam egy elnökségi tagságért az utolsó előtti napon, egy szavazatot és egy tartózkodást kaptam a jelölő bizottságtól. Nagyon köszönöm, mindkettőt. Ha már így belefolytam ebbe a kamarai dolgokba, hát beleolvastam más emberek, tisztségviselők bejegyzéseibe is és meglepődtem. Bennem korábban az élt, hogy ez az egész egy nagy mafla szervezet, amit csak azért hoztak létre, hogy a kivételezettek útját egyengesse, hozzásegítse a legjobb munkákhoz és a vezetőség punnyadjon békésen a langyosban. Olvasom Ertsey Attila értékelését az előző négy évről és azon kaptam magam, hogy ezek olyanok, mint az én gondolataim. Olvasom a feltehetően dagonyázásban érdekelt néhány név nélküli (Való Világos) XY ellenvéleményét és úgy gondoltam ebbe már érdemes beszállni.

Tehát a mondandóm:
Az a mérnöki, vagy építészkamara, amelyik nem képes globálisan gondolkodni és felelősséget vállalni az egész iparágért, azért a kb. 300.000 emberért, akiknek a megélhetése függ annak helyzetétől, az nem jól, nem hatékonyan vezeti ezt a szervezetet. Ha egy kamara vezetése és az a néhány kivételezett építész (aki persze mindig kap munkát, vagy szolgálataiért cserébe, vagy a kamara protekcionizmusát felhasználva) abban látja a kamara tevékenységét, hogy mindenben szolgaian kövesse a hatalmon lévők kényét, kedvét az nem más, mint lakájszemlélet, ami nem visz sehova. Az Ertsey cikkhez véleményt írók példákkal támasztották alá, hogy más kamarák, szervezetek hogyan álltak ellent a hatalomnak és hogyan tudták érvényesíteni a tagság érdekét. Ez a varázsszó: a TAGSÁG nemre, bőrszínre, vallásra… tekintet nélkül. Határozottan az a véleményem, hogy amíg a Strabag, vagy a Közgép nyer meg minden nagy pályázatot, addig nem várható, hogy az építőipar fejlődjön, ezen keresztül sok-sok építésznek munkája legyen. Ezeket a cégeket nem érdekli a 300.000 ember sorsa, tanulása, fejlődése. Tán nem is várható el tőlük. Az egyik Ausztriába érdekelt, a másik a politikában, a haszonszerzésben.

A mérnök és építész kamarák az építőipar fejét, az agyát jelentik normális országban. Úgy lehet hittel, eredményesen harcolni, ha nem a saját piti kis bizniszünket terelgetjük a megvalósulás felé, hanem kiállunk az egész iparágért, mert e nélkül nincs erős, tisztességes mérnöki munka sem. Épp a napokban fejeztem be egy másik írást, amiben arról írok, hogy megint eljött a tervezés időszaka, a hét évig tartó évi ezermilliárd forint sorsához kellene jó programokkal szolgálni, az EU-s felzárkóztatási támogatás elköltéséhez. Az előző hét év, eddig elköltött hétezer milliárdját sikerült elkótyavetyélni, de legalábbis nem hatékonyan elkölteni. Nem a mi bűnünk volt, de látjuk az eredményt. Most ki kéne állni valami jobbért. Nincs egy hónapja, hogy a miniszterelnök bejelentette az új atomerőmű építést. Valószínűleg lobbi érdektől vezérelve. Ha ez így lesz, a következő tíz-tizenöt év a mérnöki közmunkáról, vagy a kivándorlásról fog szólni.

(A szerző közelmúltbeli cikke a Tervlapon.
Volt pár, névvel és név nélkül véleményt író, aki azt fejtegette nagyon szépen, hogy eddig sikerült a kamarát megóvni a politika mocskától, és ezen nem szabad változtatni. …és most jobb? Csak a végeredmény számít. Amikor 300.000 építőiparos sorsát alapvetően befolyásolja Habony Árpád azon véleménye, hogy - idézem -: "Az emberek az energiaracionalizálást nem értik, de a rezsicsökkentést igen." Akkor el kell gondolkodni, hogyan jutottunk idáig? Hiába intézte el az Európai Unió bizottsága előtt az előző kormányzat, hogy a korábban tilosnak számító lakhatáshoz köthető támogatásra is el lehessen költeni 300 milliárd forintot, ami szakmai nyelven annyit jelent, hogy lakás hőszigetelésre, energiaracionalizálásra.

Ez a lehetőség 2010 óta rendelkezésre áll. Hiába próbálta a parlamentben napirendre tűzetni Harangozó képviselő, aki ennek a felelőse volt az EU-s tárgyalásokon, a kormányzat lesöpörte. Helyette van szakmailag értelmezhetetlen rezsicsökkentés. Ha belegondolok, hogy ez a háromszáz milliárd egy korrekt, jó pályázati rendszerben legalább ezermilliárdot mozgatott volna meg, akkor ez annyit jelent leegyszerűsítve, hogy minden kamarai tag fél, háromnegyed milliós árbevételtől esett el, ami most nem is kevés, de mitől esett el az ország? Vajon nem kellene-e sokkal nagyobb, láthatóbb, figyelemmel kísérni a parlamenti munkát is és szükség esetén támogatni az ésszerű javaslatokat, vagy bírálni az ésszerűtlent. Bizony a sikeres kamarák ezt teszik.

Senki politikai hovatartozását nem kérdőjelezem meg, minden kamarai tagnak szíve joga. Attila még fiatal, tán ki tudja várni, hogy az LMP 2%-ról elmozdul a következő húsz évben és parlamenti párt lehet a jelenlegi választási szisztémának megfelelően 6-7 fővel. Egyet biztosan tudok, hogy a zsigeri elutasítása egyik, vagy másik pártközösségnek nem vezet eredményre. Azt gondolom viszont, hogy a közerkölcs nem párt függő, mint ahogy a gazemberség, a mutyizás sem. Egy fontos fogalmat kell itt leírnom ERKÖLCSI ALAP. Számon lehet-e kérni az előbb nevesített cégeken ezt? Nem. És rajtunk? Csak egy válasz lehet, igen!

A kamarának kell felvenni azt az erkölcsi alapot, amit Attila megfogalmazott, kérlelhetetlenül. A saját magunk által vállalt tisztességet kell képviselni határozottan, minden politikai párttal szemben, ha szükséges. Ehhez azért hozzá tartozik a legitimitás is. Én határozottan a DDÉK területi kamarát ismerem, (bár több helyről ugyanezt hallottam) tehát csak erről lehet véleményem. Azt látjuk, hogy a tagság 10%-a választ tisztségviselőket. Mindig az a tíz százalék. Bizony kialakultak az érdekszférák, a ma neked, holnap nekem, eljárás melegágya. Ebben a felállásban egy kamarai vezetés, nemhogy az egész iparágat, a szakmát, de még a tagok tízenegy százalékának az érdekét sem képes képviselni. (Amikor egyik jó ismerősömnek, kollégának elmondtam, hogy elindulok az egyik elnökségi tagság elnyeréséért, annyit mondott, hogy az lehetetlen ez a választás olyan, mint a régi népfrontos jelölés és választás.)

Az új vezetésnek ki kellene dolgozni egy teljesen más választási szabályzatot, valamiféle rotációs elvet, hogy ne tudjon nagyon megmelegedni senki a kényelmes pozíciójában. Az internet módot adna arra, hogy valódi verseny legyen a tisztségekért, valódi programokkal, a tagság széles körű támogatásával, és ha szükséges a tagság meg is vonhatná a bizalmat a nem teljesítő vezetőségtől.

Tisztelt Országos Vezetés, röviden MÉK! Önök tiszta lappal rendelkeznek….még ma. Lehetőségük és kötelességük megújítani a kamarát, a mi kamaránkat. Valami egészen mást kéne tenni, mint eddig volt. Kívánok ehhez kemény munkát és sok apró sikert.

Tisztelettel:

Rácz Zoltán

 

Vélemények (12)
Rácz Zoltán
2013.11.26.
13:29

Ilyen az, amikor a gyengébb láncszem a kisebb ellenállással házasodik. Elnézést.

Pákozdi Imre
2013.11.27.
14:37

@Rácz Zoltán: Nem tudom pontosan, hogy mire értette, de ez nagyon jó szöveg :-).

Rácz Zoltán
2013.11.30.
10:09

@Pákozdi Imre: A gyengébb helyett a kisebb ellenállás lett volna a helyes szóösszetétel és értelmes a kifejezés.Már elküldtem, amikor visszaolvasva észrevettem a hibát. Ez volt a "különös házasság".

Rácz Zoltán
2013.11.26.
11:04

Hogyne lenne, van ezer is. és mindíg a gyengébb elmozdulás irányába mennek a dolgok. 

Rácz Zoltán
2013.11.26.
09:12

Tisztelt Kollégák!

Pár nap kiesett az aktivitásomból és nem is gondolom, hogy a kialakult konkrét vitába kompetensen tudnék "észt osztani". Alapvetően gyakorlati ember lévén egy más megközelítést tartanék célravezetőbbnek.

Az elmúlt 7 évben jóformány csak pályázati (EU-s) pénzekből folyt beruházás. Azt is állítom, hogy nem jó eredménnyel. Ha az EU adja a pénzt, mindíg is befolyásolni igyekszekszik azt, hogy mire költsük, ki legyen a tervező, ki legyen a kivitelező. Ebben a versenyben az építész, eleve kiszolgáltatott helyzetbe van. Azokkal a lehetőségekkel sem élt az ország, nevezetesen a lakhatási célú 300 miliárd forint, ahol valóban csak hazai cégek, építészek rúgtak volna labdába. A következő hét év már eleve jobb helyzetet teremthet azzal, hogy térségek kapják a pénzt és inkább maguk határozzák meg azt is, mire költik. Erről írtam a Tervlap. hu-n egy cikket, hogy mégegyszer nem kéne elkövetni azt a hibát, hogy kiadjuk a kezdeményezési lehetőséget a magyar építészek, magyar cégek kezéből. Ez évi több, mint ezer milliárd forint. Ezt a pénzt zömében gazdaságfejlesztésre kellene költeni és akkor helyre állhat a normális állapot, hogy a magyar pályázatok zömét hazai bírálók, hazai tervek alapján fogják készíteni. Most a fején áll az egész rendszer. Ezért állítottam azt is, hogy valamilyen szinten ki kell egyezni a politikával. Azt láttuk évtizedek alatt, hogy ez nem fog menni magától. Igenis nagyon kemény harcot kell megvívni a pozícióinkért. Senki nem vívja meg helyettünk. Ha egy választott legitim kamarai vezetőt szőnyeg szélére állíthat egy kinevezett államtitkár (majdnem azt írtam "kócos") akkor nem is fogunk elérni semmit. Saját bőrömön tapasztalom, hogy közel négy milliárd értékű munkáknak készítettem el költségtérítésért a koncepció (pályázati) terveit és ma a megyétől, vagy Pestről jelölnek ki "hithű" építészt, ha valamit részleteiben tervezni kell. A beruházásért felelős vezető meg attól fél, hogy kirúgják, ha csak rosszul néz. Ezen, mai tudásom szerint, csak egy határozott, harcot is felvállaló kamara képes változtatni, de  azt sem máról holnapra.

Határozott programra van szükség a teljes építőipari struktúrában!!!

alfoldi2011
2013.11.26.
10:07

@Rácz Zoltán: Van gyakorlatiasabb szempont a hazai építész érdekénél?

alfoldi2011
2013.11.24.
09:36
Pákozdi Imre
2013.11.24.
09:56

@alfoldi2011: Magyar építészi érdeket nem látok*, Baán László érdekszférájába pedig nem látunk bele. A magyar adófizető, a környék viszonylag jó levegőjét féltő lakosság, valamint a város közepén elterülő zöldet rendeltetésszerűen használni akaró kismamák, óvodások, a tornaórájukat ott töltő általános- és középiskolások, meghitten párba fejlődő, avagy éppen kispályásan focizó fiatalok, kocogó középkorúak és sétáló öregek ellenérdekeltsége pedig nyilvánvaló.

* A Népszabi cikke alapján különösen nem látok magyar építészi érdeket. Külföldi projekt management cég által intézett nemzetközi pályázat győztese külföldi sztárépítész lesz, különös tekintettel a zsűri várhatóan nemzetközi összetételére és a szokásos budapesti magyar zsűri- ill. tervtanácstagok elmúlt években (Zaha Hadid tojása, Zeppelin) szokásossá vált, szolgalelkű vakságára - tisztelet a kivételnek. A nemzetközi pályáztatás pedig kötelezettség - az EU másként nem finanszíroz. (Nem mellesleg, az EU pénztárába nemzeti alapon főleg befizetni lehet, mármint a tagdíjat: a pályázati pénzek visszaosztáskor már kőkeményen ellenőrzik, hogy minden - legalábbis jelentős - pályázati összeg a nemzetközi, tehát az EU-s piacon kerüljön elköltésre.)

alfoldi2011
2013.11.24.
14:53

@Pákozdi Imre: A nemzetközi pályázatnak lehetnek magyar indulói is, nem?

A magyar zsűritagok között nem lesznek kamarai tagok?

Lehetnek ők ezek után "szolgalelkűen vakok"?

Az említett külföldi szervezetben nincsenek építészek?

Ha vannak, miért látják ennyire másképp a dolgokat?

Ezek után tényleg nincs magyar építész érdek a folyamatban?

Hagyjuk ezt is elhalászni a hazaiak orra elől?

 

Hartmann György Sándor
2013.11.25.
11:02

@alfoldi2011: Kedves Alföldi!

A nemzetközi tervpáláyzat azt jelenti, hogy az az UIA (a könnyebség kedvéért a Nemzetközi Építész Szövetség) tervpályázati előírásai (és az IUA szoros felügyelete szerint) folytaják le! (Elvileg az UIA pályázati megbizottja bármikor lefujhatja a tervpályázatot, bármi szabálytalanság esetén.

De azt nem tudom, hogy hogyan gondolják azt, hogy az UIA titkosság előírásai alapján, megismerhessék az első fordulóból túljotottak személyét! (Ez már megint egy magyr sajátosság, mint ahogy eddig is - a zsigereinkben van-, nekünk a jelszavak semmit sem jeletenek, majd ugy ís kipofázzuk!)

Biztos, hogy lesz a zsűriben magyar építész is, és a szakértői testületek tagjainak dötő része is magyar lesz. (Ezek a szakértők készítik elő a bírálatot, mert nem mindennel a zsűri foglalkozik. Az természetesen más lapra tartozik, hogy ezeknek a szakértőknek lesz-e merszük kimondani, hogy egyes terevzők tervei nem felenek meg a pályázati kiírásnak -és le is merik-e ezt írni -, vagy a zsűri mennyire fogja ezeket a szakértői véleményeket figyelembe venni, mint ahogy erre rengeteg pléda volt, és lesz a jövőben is!)

A nemzetkozi pályázat továbbá nem azt jelenti, hogy teljesen magyar csapat nem indulhat a pályázaton.

Nosza, magyar építészek rajta! (De az lesz a valószínű menetrend, hogy a sztárépítész csapatok, hozzácspódik egy-egy külföldi sztárépítészhez (mert csak egy csapatban lehez focizni, saját tervvel nem fognak próbálkozni), abban bízva, hogy valaki kikaparja számukra a gesztenyét.

alfoldi2011
2013.11.25.
13:35

@Hartmann György Sándor: Tisztelt Hartmann Úr!

Köszönöm válaszait, de én főleg nem ezeket kérdeztem az előbbi levelemben.

Képletesen: sajt-e a sajt és ha esetleg sajt, akkor kiéneklik-e azt a magyar építészek "csőréből"?

epiteszikon
2013.11.24.
07:33

Amíg..........

1., az Iparkamara képződmény egy excelben totál értelmetlenül vezet egy névsort

2., amíg a kivitelezők ingyen adnak árajánlatot - sok napos munkával egy adott beruházásáról

3., amíg a teróleti kamarák szintén excelben vezetnek egy névsor, saját ingatlanban, sok-sok bér és fizetési kötelezettséggel.

4., a az építészkamara nem tanitja meg helyettünk a Beruházókat szakmánk fontosságára....(legyenek egységes "miért fontos az építész" tartalmak....Amelyek valójában építész marketing /lobbizás önmagunk mellett)

5. amíg a tagság fele feltört programokkal, konyhában, másodállásban dolgozik......

addig itt nem lesz semmi.

Miért lenne fontos hogy a Kamara NE csak a háttérmunkát végezze, hanem a napi munkánkba is nagyon fontosan teendőkben jelen legyen ?

Azért mert a MI pénzünkből MI tartjuk fennt, ezért had várjuk el hogy ÉRTÜNK is tegyen valami kézzelfoghatót.

Ha kevés a 40 eFt évente, akkor legyen 100eFt.  De szerintem a kamara tudna olyant tenni hogy ez nekünk 10-20 szorosan megtérülne. Pl, ha csak a tervezési árakat tudnánk kismértékben érvényesíteni.

De ahogy fenitekben is írta kolléga = Változások kellenek.

 

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk